Nyhet

Trippel-slipp fra KongsbergJazz

Prisvinner Thomas Strønen med bestillingsverket «Et ørlite beat», Joel Ross ‘Parables’ og Trondheim Jazz Orchestra & GURLS er første slipp fra Kongsberg Jazzfestival 2023.

Komponist og trommeslager Thomas Strønen mottok Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris, DNB-prisen, i 2022, og i juli neste år kvitterer han for prisen med bestillingsverket «Et ørlite beat». Den amerikanske vibrafonisten Joel Ross, som har markert seg som en definerende stemme blant en ny generasjon amerikanske jazzmusikere, kommer til festivalen med prosjektet ‘Parables’. Publikumsfavoritten Trondheim Jazz Orchestra & GURLS skal sjarmere Kongsberg med sin lekne og sprudlende musikk framført av et stjernelag av musikere.

– Med disse tre konsertene viser vi noe av bredden som kommer til å prege jazzfestivalen i 2023, sier festivalsjef Ragnhild Menes i en pressemelding.
– Da har vi åpnet de tre første lukene for programmet 2023 og dette er bare første slippet i desember. Det blir nok ikke 24 artister som slippes før jul, men allerede neste uke gleder vi oss til å avsløre første artist til Kirketorget, sier Menes.

Grenseoverskridende bestillingsverk
I juli blir det urframføring av Thomas Strønens bestillingsverket «Et ørlite beat». Dette er én av flere konserter Strønen er invitert til å gjøre som mottaker av jazzfestivalens store musikerpris, DNB-prisen, i 2022. Strønen lover det vil bli et «grenseoverskridende verk», med bruk av blant annet hiphop-referanser, film og dans. Bestillingsverket er beat-orientert og forankret i det han selv kaller «fysisk musikk».
– Akustiske og elektroniske lyder formes av blåsere som driver rytmiske motiver. Kompet komprimerer et minimalistisk beat, som har akkurat nok informasjon til å få beinet til å gå, uten at villdyret slippes løs, sier Thomas Strønen selv om verket.
– Jeg henter inspirasjon fra samtidsmusikk ikledd old school beats, og forener nåtidens unge lovende talenter med rutinerte krefter. Komposisjonen blir en komponert og improvisert lydforming med akustiske og elektroniske elementer.
I «Et ørlite beat» vil Thomas Strønen også rette fokus mot det visuelle, så vel som det auditive. Han vil ta publikum med inn i et multisensorisk univers av musikk, dans og film, skriver festivalen.

Mer om programmet på Kongsberg Jazzfestival her.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: La det swinge

Swing’it sikter mot Eurovisiontoppen med 20-tallsnostalgi og electroswing, Miriam Kibakaya singeldebuterer, Torstein Lofthus snakker om Kiss og brus og spiller sammen med Red Kite og Gisle Røen Johansen og vi hører på Tom Verlaine, opera og Kongle Trio.

Nyhet

Polarjazz feirer 25 år

Verdens nordligste jazzfestival skjer 2.- 5. februar i Longyearbyen og Ny-Ålesund på Svalbard. Silje Nergaard & Espen Berg, Bugge Wesseltoft, Bendik Hofseth og Sidiki Camara er blant artistene du kan høre under årets festival.

Meld deg på vårt nyhetsbrev