Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: Harald Skogli

Asker Jazzfestival inviterer til «det gode liv» med musikk, mat, møter og god stemning 14. – 23. oktober. Harald Skogli er mannen bak Askers yrende jazzliv, både som arrangør av festivalen og Asker Jazzklubbs rundt 100 årlige konserter.

I spalten Ukas Jazzprofil presenterer vi en aktuell musiker, arrangør, storband eller jazzaktør. Har du tips, send oss gjerne en epost.

Harald Skogli

Hei, Harald, velkommen til spalten! Du har akkurat kommet hjem fra Kroatia. Hva var det som foregikk der?
– Den årlige Makarska Autumn Leaves International Jazzfestival arrangert av Sarpsborg Jazzklubb i samarbeid med New Orleans Workshop og Makarska kommune. Over 30 arrangement og konserter over en uke. Flesteparten av konsertene i friluft. Frokost-, lunsj- og kveldskonserter, bluescruise med Reidar Larsen, artister fra New Orleans, Skottland, Sverige, Norge, Østerrike, Danmark og Kroatia. Jamsessions inn i de små timer. I tillegg til det trofaste publikum hektes det på turister, som får fine musikkopplevelser og blir fanget av jazzmusikk.

Fra én festival til en annen; senere denne uka arrangere du Asker Jazzfestival. Fortell hva publikum får oppleve.
Asker Jazzfestival 2022 arrangeres for 17. gang. Arenaer over hele Asker kommune; konsert i Kulturhus, innbyggertorg, i kirker og verdens korteste jazzcruise på MF Svelvik. Jazzparade og musikk i gatene. Hovedarenaen er Lancelot Jazzscene hvor folk hygger seg med mat, god drikke og god musikk. Publikum inviteres inn i «Det gode liv i Asker», med mat, musikk, sosialt samkvem og høy stemning. Både det seriøse og ettertenksomme og det løsslupne blir ivaretatt. Publikum vil få en kulturopplevelse som vi håper vil være identitetsskapende. Vi vektlegger fem av FN’s bærekraftmål med nr. 3 som helt sentral: god helse og livskvalitet –  gjennom å skape gode og levende møteplasser for godt voksne.

Du spiller også selv under festivalen?
– Jeg skal spille bass på to kirkekonserter  16/10 og 23/10. På «Verdens korteste jazzcruise» 18. oktober spiller jeg keyboard sammen med TRE TURISTER på den nye nullutslippsfergen MF Svelvik. Hver overfart tar 5 minutter –  én låt per overfart. Her tilfredsstiller aktiviteten FN’s bærekraftsmål, he he…


Skogli spiller ikke bare bass, men også banjo, klarinett, tuba, gitar og keyboard:
– Det meste egentlig, men tror ikke det er noe å skrive om – jeg har for liten tid til å øve, sier Skogli beskjedent.

For bare en knapp måned siden dukket det opp en helt ny jazzfestival ikke langt unna dere, Bærum Jazzfestival i Sandvika. Er det plass til to festivaler så nær og tett på hverandre?
– Den nye festivalen har en flott kunstrisk profil – høy kvalitet på konsertene, en leder med solid festivalerfaring. Bærum og Asker har ulik profil på sine festivaler, noe vi ser på som en berikelse i hele vestregionen. Asker Jazzfestival har stort fokus på stemning og miljø på konsertene ved å blande matkultur og god jazz. «Det gode liv», med mat, stemning og musikk, er noe av Asker Jazzklubbs visjon. Tidspunktet er valgt en tid på året da de fleste festivaler er avsluttet.

Men det er jo ikke bare festival dere driver med i Askerjazz. Dere arrangerer konserter året rundt, og har mange ulike aktiviteter og initiativ rettet mot det lokale kulturlivet og barn og ungdom?
– Barn og ungdom involveres. Asker Kulturskole utdanner i dag mange talenter, og de har Asker Jazzklubbs scene som sin lokale jazzscene. Kulturskolens storband backer unge up and coming jazzmusikere, som starter sin karriere her. Asker Jazzklubb har også utviklet et konsept som vi kaller «Jazz for Det Grå gull».  Det turneres rundt på alle innbyggertorg i kommunen, i tillegg til alle bo- og omsorgssentre rundt i storkommunen.  Vi prøver å skape festivalstemning året rundt i tillegg til at vi tror dette gir god folkehelse for de eldre. Vi arrangerer kort og godt fest for «ungdom som har blitt eldre». Denne gruppen er også sterk økende, og møter opp på arrangementer.

Dere arrangere rundt 100 konserter i året. Imponerende aktivitet! Hvordan får dere til dette kun basert på frivillighet?
– Vi er noen ildsjeler som brenner for å skape god jazzstemning og ikke minst identitet for bygda. Siden starten av klubben for 19 år siden har vi arrangert over 3000 jazzkonserter. Vi har et godt samarbeid både med kommunen og jazzklubbens restauratører. Men det er ingen hemmelighet at vi ønsker oss flere frivillige og litt bedre økonomiske rammer. Kultur koster.

Fortell litt om programmet på Asker Jazzklubb framover.
– Det bli noe for enhver smak, de fleste stilarter innen jazz er representert. 43 konserter booket ut året fra nå. De tre M’er – MAT, MILJØ og MUSIKK. Hjørnesteinen er mainstream, men publikum blir også utfordret med både eksperimentell og nyskapende jazz fra tid til annen Det blir endel storbandmusikk. Asker Storband feirer sitt 40års-jubileum. Mye variert innhold, sjanger og formater. Året avsluttes med «The Christmas Song» med julejazz fra The American Songbook. Om kort tid er vårprogrammet klart, og det er svært mange artister som vil opptre på klubbscenen vår.

Som alltid må vi spørre Ukas Jazzprofil, har du en konsertanbefaling?
Hyllest til Nora Brockstedt  onsdag 19. oktober kl. 19.00 i Asker Kulturhus. Oslo Storband med Live Foyn Friis, Bård Helgerud og Per Husby. Mye nyskrevne arrangementer. Jazzistocrats lørdag 22. oktober med jazzmusikk fra tidlig radiohistorie, rett og slett et radioprogram som spilles live med stort ensemble, tidsriktige kostymer og musikalske arrangement – og ikke minst treffsikker humor. Vårt funky alibi er Far Out plays Steely Dan, som åpner festivalen fredag 14.oktober kl.20.00.

Og en plateanbefaling?
A Tonic for the Troops med albumet “Ambush”. Makan!

Fra forsiden

Nyhet

Adventsjazzen 2023

Julen lyser opp når jazzen tar over mørket i adventstida. Jul på Sunnmørsk feirer 10 år med turne og ny plate, det blir kosmisk jul på Cafeteatret, Starlight Big Band på Dokkhuset, og en hel del juleoriginaler og -klassikere i det langstrakte land.

Nyhet

EDVARD-pris til DNA?AND? og MoE

Musikkollektivet DNA?AND? og duoen MoE er tildelt TONOs Edvard-pris i kategorien Utfordrer for 2023 for samarbeidsverket «Hit me Down».

Meld deg på vårt nyhetsbrev