Nyheter

Munch flytter ut og ti improsangere flytter inn

Ti improviserende sangere og én marinbiolog har fem dagers kunstnerresidens i det forlatte Munchmuseet på Tøyen. – Med FestiHvalen ønsker vi å hylle havet, sjødyrene og økosystemene under vannskorpa, forteller sanger og leder for vokalensemblet Oslo 14, Bendik Sells.

I påvente av utredninger og vedtak om hva Munchmuseet på Tøyen skal brukes til i framtida, har Oslo kommune og kulturbyråd Omar Samy Gamal invitert kunstnere og kulturaktører til å ta huset midlertidig i bruk.

Østnorsk jazzsenter og vokalensemblet Oslo 14 er første musikere ut til å ha kunstnerresidens i den jazzhistoriske monumentalsalen i gamle Munch. Det blir konserter, foredrag og improjam med prust, bobler, hvisk og beretninger om hav, hval og hvalross når ti sangere har programmert en femdagers FestiHval med oppstart mandag 28. august.

Liv og lyd under vann – FestiHval og hvalross
– Det siste året har vokalensemblet Oslo 14 jobbet med mitt fabulerende verk «Snow, Wind & Whale», forteller sanger og komponist Bendik Sells. – Verket forteller om en planet der havene har frosset og ekkoer fra tidligere liv klinger via hulrom og elver i isen.


Sanger og komponist Bendik Sells inviterer til dypdykk med snø, vind, hval og lyder fra havet. Foto Åshild B Hagen

– Mens vi planla vår lille festival på gamle Munch, foregikk det ting i Oslofjorden. Vårt arbeid med lyder fra havet har de siste ukene fått en aktualitet som vi ikke kunne overse, fortsetter lederen for vokalensemblet. – Derfor utvider vi repertoaret for vårt kunstneropphold på Tøyen med å invitere marinbiolog og PhD ved seksjon for akvatisk biologi og toksikologi på UiO, Simon Hasselø Kline. Han vil fortelle om livet under havoverflaten, og om hvordan mennesket setter akustiske spor i omgivelsene, på tross av at vår sang og tale slett ikke bærer under vann, avslutter Sells.

FestiHvalprogrammet består av åpne improjammer for sangere og musikere, framføring av verket «Snow, Wind & Whale» og en improvisasjonsbasert minnekonsert for hvalrossen kombinert med marinbiologisk foredrag.

Forventer at gamle Munch beholdes til kulturformål
Daglig leder for Østnorsk jazzsenter, Kari Grete Jacobsen, har forventninger om at Oslo-politikerne vil vedta å videreføre det gamle Munchmuseet som arena for kulturformål.

– I løpet av noen korte sommermåneder har vi planlagt en fem dager lang kunstnerresidens for ti improviserende sangere i det forlatte museet på Munch, forteller Jacobsen.


Daglig leder for Østnorsk jazzsenter Kari Grete Jacobsen ønsker å beholde det gamle Munchmuseet på Tøyen til kulturformål. Foto: Østnorsk jazzsenter

– Vi ønsker å legge inn et solid musikalsk argument for å bevare og videreutvikle kulturbygget på Tøyen. Her bør det legges til rette for et myldrende kulturliv hvor både barn og unge på Tøyen, så vel som profesjonelle kunstnere, kan skape, lære og formidle, sier Kari Grete Jacobsen, daglig leder for Østnorsk jazzsenter.


FestiHvalprogram 28.08 – 02.09.2022:

  • Dypdykk: åpen improjam for sangere og musikere, ledet av Oslo 14
    mandag 29. / tirsdag 30. / onsdag 31.aug. Start kl 18 alle dager – gratis
  • Minnekonsert for hvalrossen, vokalensemblet Oslo 14 + foredrag v/ marinbiolog Simon Hasselø Kline
    torsdag 1. sep kl 19. Forhåndssalg kr 200/100. Gratis u/20 år.
  • Konsert: Snow, Wind & Whale, vokalensemblet Oslo 14 og Bendik Sells
    fredag 2. sep kl 19. Forhåndssalg kr 200/100. Gratis u/20 år

Forhåndssalg via TicketCo. Fri aldersgrense. Alkoholfri servering.

Vokalensemblet Oslo 14 drives av Østnorsk jazzsenter.
Ensemblet består av:

Gro-Marthe Dickson
Live Foyn Friis
Åshild Bergill Hagen
Petter Hauglum
Hedda Hammer Myhre
Karoline Ruderaas Jerve
Marika Schultze
Bendik Sells
Eva B. Storrusten
Ingrid Dyrnes Svendsen

Fra forsiden

Nyhet

Sært i Smeltehytta

Kongsberg Jazzfestival har programmet for årets Særingfest klart. Den mer eksperimentelle delen av festivalen byr i år på blant annet trioen SPACE, Phil Minton & Veryan Weston, Nicole Mitchell solo og Christian Wallumrød & Ingebrigt Håker Flaten.

Nyhet

Vossa Jazz utlyser to stillinger

Etter ett års permisjon fra stillingen som festivalsjef i Vossa Jazz, har Trude Storheim annonsert at hun går nye veier. Nå utlyser festivalen både sjefsjobben og en produsentstilling. Søknadsfrist er 12. mai.

Meld deg på vårt nyhetsbrev