Nyhet

Garbarek åpner Oslojazz 2023

Umiddelbart etter årets Oslojazz ble avsluttet, offentliggjorde festivalen neste års åpningskonsert. Jan Garbarek Group featuring Trilok Gurtu åpner Oslo jazzfestival 2023 i Den Norske Opera & Ballett.

Sist Jan Garbarek gjestet Oslo Jazzfestival var det til stående ovasjoner, og det kan fort gjenta seg under åpningskonserten i Operaen neste år.
– Det er en begivenhet for oss å presentere Jan Garbarek på festivalens åpningskonsert i Operaen neste år. Få musikere har preget sin egen kunstform, nasjonalt og internasjonalt, som Garbarek. Fra hans opptredener på Sogn Studentby og albumdebuten “Til Vigdis” i 1967, til kunstnerskapet som i høy grad var med på å definere identiteten til det internasjonale plateselskapet ECM. I dag er Jan Garbarek en av jazzens store stilskapere og ikoner, sier festivalsjef Øyvind Larsen.

Jan Garbarek har, siden han vant NM for jazzamatører i 1962 i en alder av 15 år, opparbeidet seg en enestående posisjon som en av våre virkelig store internasjonale stjerner. Han er en inspirasjonskilde for mange musikere verden over og har en imponerende merittliste som komponist og musiker. Garbarek spilte på festivaler i Warszawa og Praha med Karin Krog allerede i 1966. Med sin egen kvartett med Terje Rypdal, Arild Andersen og Jon Christensen spilte de inn plater og turnerte på klubber og jazzfestivaler. Han jobbet også med den amerikanske jazzmusikeren George Russell som uttalte at Garbarek var ”den største europeiske stilskaperen siden Django Reinhardt”. Fra 70-tallet minnes mange med stor glede samarbeidet med Jan Erik Vold, kvartetten med Bobo Stenson, Palle Danielsson og Jon Christensen samt kvartetten med Keith Jarrett. Andre musikalske prosjekter inkluderte navn som Charlie Haden, Eberhard Weber og Agnes Buen Garnås. Etterhvert satte Garbarek mer og mer fokus på samarbeidet med The Hillard Ensemble og sitt eget band.

Garbarek har vært en viktig portåpner for den interessen norsk jazz har internasjonalt i dag. Hans åpne musikalske univers har bidratt til å gjøre publikum nysgjerrig på den nye norske improvisasjonsmusikken, uttalte Norsk kulturråd da han mottok deres ærespris i 2004.

Fra forsiden

Nyheter

Første Jazzintro-runde på Bergen Jazzforum

Første runde av Jazzintro 2024 går av stabelen på Bergen Jazzforum torsdag 22. februar. Da spiller det to bandene ASQ // Amund Stenøien Quartet og Schemes om finaleplass på Moldejazz der Årets unge jazzmusikere 2024 skal kåres.

Nyhet

Stort lørdagsslipp fra Kongsbergjazz

Tre nye artister annonseres til lørdagen på Kongsberg Jazzfestival. Susanna kommer med sitt Baudelaire-prosjekt med samtidsorkesteret Oslo Sinfonietta, Per Zanussi presenterer sin splitter nye kvartett, og Ingrid Olava gjester poesioasen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev