Nyhet

1,7 kg jazzintervjuer

Boka «Jazz – som sagt», en samling av intervjuer Terje Mosnes har gjort gjennom nær femti år, gir et godt innblikk i den eventyrlige utviklingen norsk jazz har hatt gjennom de siste seks tiårene.

Murstein har vel sjeldent vært mer beskrivende for en bok som for den nyeste utgivelsen fra Falck Forlag. I kolossen «Jazz – som sagt», som veier hele 1,7 kg, har Terje Mosnes samlet til sammen 130 av sine intervjuer med norske jazzmusikere og andre jazzaktører gjennom nær femti år som journalist. Boka på 720 sider inneholder intervjuer Mosnes har gjort i perioden 1974 – 2022 for blant annet Dagbladet, Lyd & Bilde, Jazznytt og for oss her på Jazzinorge.no.

I et intervju med Dagsavisen forteller Mosnes om hensikten bak bokprosjektet han har holdt på med de siste årene: – Min ambisjon med boken er å fortelle en av de utallige historiene om hvordan norsk jazz har utviklet en helt egen stemme. Det har både vært en musikalsk utvikling, men også en utvikling av jazz som bredt akseptert kulturytringsform. Jeg har vært vitne til sjangerens klassereise fra en hemmelig, smal og dunkel musikk spilt foran folk med oppbretta krager og solbriller, til musikk som har egne poster på statsbudsjettet. Norsk jazz er en pedagogisk og organisatorisk suksesshistorie, sier Mosnes til Dagsavisen.


Terje Mosnes i samtale med Audun Vinger under en presentasjon av boka på Jazzakademiet under årets Moldejazz. Vinger har skrevet forordet i «Jazz – som sagt». Foto: Camilla Slaattun

Terje Mosnes (f. 1947) er en av våre aller fremste jazzjournalister. Han har vært musikkjournalist siden 1966 og har bakgrunn fra blant annet POP­revyen, NRK/TV og Dagbladet (1966­ 2014). I dag skriver han frilans for Jazznytt og Jazzinorge.no. Mosnes har skrevet to romaner, tre bøker om Molde International Jazz Festival, boka om Bendik Hofseths album IX i Falck Forlags serie om norgeshistoriens 100 beste norske plater, og er del­forfatter av Karin Krog – Det måtte bli Jazz!.

Boka er i salg på nettsiden til Falck Forlag og er også å finne i flere av landets bokhandlere.

Fra forsiden

Nyhet

Tysk prestisjepris til Bendik Giske

Bendik Giske ble nylig kåret til årets artist under German Jazz Prize. En saksofonist og komponist som kontinuerlig flytter grensene, uttaler juryen i sin begrunnelse.

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Meld deg på vårt nyhetsbrev