Nyhet

Tre prisvinnere på KongsbergJazz

På åpningsdagen av Kongsberg Jazzfestival onsdag 6. juli ble det delt ut tre musikerpriser. Thomas Strønen ble tildelt festivalens store musikerpris, Oddrun Lilja Jonsdottir ble tildelt et nytt utviklingsstipend og Sigurd Drogset Hemmingsen fikk rekrutteringsprisen.

Trommeslager og komponist Thomas Strønen ble under åpningskonserten onsdag tildelt Kongsberg Jazzfestivals musikerpris. Prisen, som deles ut i samarbeid med DNB, gis til en musiker som har gjort seg bemerket først og fremst i kraft av sitt håndverk, men som også har et tydelig og egenartet musikalsk uttrykk, og en evne til å sette spor i norsk musikkliv. Musikerprisen er på kr 200 000, og prisvinneren inviteres tilbake til festivalen året etter for å gjøre flere konserter.
– Vi gleder oss allerede til å ønske Thomas Strønen velkommen til festivalen i 2023, og ser stort frem til spennende musikalske prosjekter, sier festivalsjef Ragnhild Menes i en pressemelding.


Thomas Strønen. Pressefoto: Anne Valeur

Allerede som ganske ung ble han lagt merke til som en fremragende utøver på sitt instrument, og han markerte seg snart både som bandleder og som komponist, skriver juryen i sin begrunnelse, som videre vektlegger trommeslagerens store musikalske spenn, fra frie, ekspressive sammenhenger til lyriske pianotrioer, i tillegg til et omfattende virke som sjangeroverskridende komponist.

Trommeslager Thomas Strønen var ikke selv tilstede da prisen ble offentliggjort onsdag, men spiller med Tuva Syvertsen og Ole Morten Vågan fredag og med kvartetten Parish lørdag.

Oddrun Lilja Jonsdottir tildelt utviklingsstipend
Det nye utviklingsstipendet #huninvesterer er et samarbeid mellom festivalen og DNB. Stipendet på kr 100.000 går til en utøver i etableringsfasen av karrieren, som har vist en betydelig vilje og kompromissløshet i å satse på eget kunstnerskap. Gitarist, vokalist og komponist Oddrun Lilja Jonsdottir blir den første mottakeren av stipendet.
– Hennes ambisjoner om å markere seg internasjonalt, samtidig som hun ikke mister fotfestet i det nasjonale – kombinert med et enestående og personlig uttrykk med full kontroll over instrument og stemme – gjør henne til en selvfølgelig mottaker av #huninvesterer-stipendiet, sier juryen, som har bestått av representanter fra Kongsberg jazzfestival og DNB.


Foto: Birgit Fostervold/Kongsberg Jazzfestival.

Oddrun Lilja Jonsdottir har gjort seg bemerket i flere sammenhenger, både som soloartist og leder av eget band, og og i samspill med musikere som blant annet Bugge Wesseltoft og Paal Nilssen-Love. Hennes utgivelse «Marble» høstet strålende kritikker, florerte på lister over årets beste album og ble i tillegg nominert til prisen «Årets verk» av Norsk Komponistforening.

– Gjennom det nye #huninvesterer-stipendet ønsker DNB og Kongsberg Jazzfestival sammen å fokusere på kapitalgapet mellom kvinner og menn som vi ser både innenfor privatøkonomi, men også i musikkbransjen, sier Aina Lemoen Lunde, markedsdirektør i DNB. Dette er også i tråd med festivalens arbeid med å forbedre kjønnsbalansen og mangfoldet i bransjen, og festivalen forpliktet seg i 2021 til Keychange. #huninvesterer-stipendet skal bidra til å sette en tydelig dagsorden på dette, og prisen ble delt ut under Bebop & Business – næringslivets, kulturens og politikkens møteplass under jazzfestivalen.

Rekrutteringsprisen til Sigurd Drogset Hemmingsen
Årets rekrutteringspris gikk til trommeslager Sigurd Drogset Hemmingsen. Prisen på kr 25 000 som har blitt delt ut siden 2005, skal gå til en ung musiker fra Kongsberg-regionen, og har som hensikt å stimulere unge musikere som har vist lovende og ambisiøse takter som jazzmusikere eller innafor jazznær musikk.


Foto: Svein Bjørnsen/Kongsberg Jazzfestival

Sigurd Drogset Hemmingsen har vært en flittig musiker på Kongsbergs mange scener i flere år, og har i følge festivalen gitt uttrykk for at han er svært takknemlig for alle spillemulighetene han har fått og som har vært med på å utvikle han som musiker. Etter at musikklinja på Kongsberg videregående var fullført, bar det til Kristiansand og musikkstudier der han nå er ferdig med faglærerutdanninga i rytmisk musikk ved Universitetet i Agder. Jazzmiljøet på Kongsberg, både klubben Jazz Evidence og Kongsberg Jazzfestival, arrangert konserter med prisvinneren flere ganger.
På årets festival spiller trommeslageren hele seks forskjellige konserter i Jazzboksen og i Festivalgata. I Jazzboksen spiller han også med sitt eget prosjekt, Polar Trio.

Fra forsiden

Konsert

Ungjazzfest på Victoria

Helgen 15. og 16. juni markerer et hundretalls ungjazzere at det er ti år siden etableringen av Østnorsk jazzsenters første regionale ungdomsjazzorkester.

Nyhet

Festivalidyll i skogen

Motvind i Middelalderskogen byr på store navn innen jazz og impro så vel som marokkansk gnawa, indisk klassisk musikk, norsk folkemusikk og dans ut i de sene nattetimer. Joe McPhee er årets Artist i Residence under festivalen som arrangeres 21. - 23. juni.

Meld deg på vårt nyhetsbrev