Nyhet

Karin Krog feirer med bok, konserter og Jazznytt18

Karin Krog fyller 85 år i mai, og det markeres denne måneden med bokutgivelse om hennes eventyrlige karriere samt utvalgte konserter. Torsdag 5. mai får vi møte henne i samtale med Audun Vinger i Jazznytt18 på Deichman i Oslo.

Knapt noen norsk musiker har en karriere som kan måle seg med verdensstjernen Karin Krog. Hun kan se tilbake på over seksti år som jazzsanger, i mer enn femti av dem anerkjent som en av verdens ypperste sangere. I sitt 85. år er hun fremdeles aktiv, og bursdagen 15. mai markeres på flere vis. I den nye boka «Det måtte bli Jazz!» forteller hun historien om sin fantastiske karriere, samboer John Surman tegner et nært portrett av Karin, internasjonale jazzaktører bidrar med tekster og fem norske musikerkolleger er intervjuet om Krogs betydning for dem som kunstner og inspirasjonskilde. Torsdag 5. mai får vi høre henne fortelle mer i samtalen med Audun Vinger i Jazznytt18 på Deichman Bjørvika.

Konserter
På selve dagen, 15. mai, blir det Karin Krogs kveld på Nasjonal jazzscene i Oslo med boklansering og konsert. Ellen Andrea Wang og Sissel Vera Pettersen har fått i oppdrag å være kapellmestere for kvelden, og her kan du regne med å få gull fra Karins karriere servert på løpende bånd. De har med seg solistene Solveig Slettahjell, Hilde Louise Asbjørnsen, Kirsti Huke og Silje Nergaard, som alle skal løfte fram sanger fra forskjellige epoker fra Krogs lange liv i jazzen. I tillegg står hovedpersonen selv på scenen i samspilt duo med John Surman.
I løpet av den neste måneden gjør Karin Krog også noen få utvalgte konserter med The In-Between-Times, bandet hun har spilt med de siste femten årene, med Staffan William-Olsson på gitar og Terje Gewelt på bass. De spiller på Anjazz på Hamar 7. mai, Maijazz i Stavanger 11. mai, Nattjazz i Bergen 1. juni og Nesodden Jazzfestival 5. juni. Før konserten på Nesodden stiller hun i en kort scenesamtale med Terje Mosnes, en av forfatterne av boka.

Det måtte bli Jazz!
Den kommende boka «Det måtte bli Jazz!» er først og fremst historien om Karin Krogs unike utøverkarriere, men også om hennes rolle som organisator, stilskaper og inspirasjonskilde på både den norske og den internasjonale jazzscenen.
Her forteller den stadig aktive jazzkunstneren om barndom og skoleår i krigsårenes Oslo, om de første opptredenene i Oslo på 1950-tallet og den videre veien fram til status som jazzsanger par excellence. Hun reflekterer over sitt yrkesvalg, over hva som driver henne mot stadig nye musikalske utfordringer og minnes samarbeid med kjente kollegaer i inn- og utland.
Sammen med Karin Krogs egen beretning, skrevet i samarbeid med journalist og forfatter Terje Mosnes, trer også andre stemmer fram. Den japanske jazzkritikeren og platesamleren Keizo Takada skriver om Karins posisjon i Japan, den svenske impresarioen, konsert- og konferansearrangøren og forfatteren Göran Wallén tar for seg Karins mangeårige virke i Sverige, mens den amerikanske journalisten og plateselskapsmannen Pat Thomas ser Karin fra sitt ståsted i amerikansk jazztradisjon. John Surman, Karin Krogs engelske samboer, mangeårige musikalske partner og selv et verdensnavn innen jazzen, tegner et nært portrett av Karin og de egenskapene som har gitt henne internasjonalt ry, mens journalist Maren Ørstavik har intervjuet fem norske musikerkollegaer om Karin Krogs betydning for dem som kunstner og inspirasjonskilde.

«Det måtte bli Jazz!» utgis av Grappa Musikkforlag, som har samarbeidet nært med Karin Krog gjennom flere tiår. Som billedredaktør har Tine Bergh, Karin Krogs eldste datter, gjennomillustrert boken med så vel kjent som tidligere upublisert materiale, og boken inneholder også en omfattende diskografi, utarbeidet av Johannes Rød i samarbeid med Tine Bergh og Karin Krog selv.

Den 5. mai kl.1900 kan du møte Karin Krog i samtale med Jazznytts Audun Vinger på Deichman Bjørvika. Arrangementet er gratis og man kan melde seg på her.

Fra forsiden

Sildajazz - 12. august 2022

Rommet dekker vannfronten

Den andre dagen på Sildajazz fikk en slak start med opplevelser rett inn i hotellvinduet. Disse inkluderte barneparaden, deler av gratisprogrammet og en festivalby som sakte våknet til liv.

Nyhet

Talentpris til Kristina Fransson

Usbl Jazztalent 2022 ble tildelt trompetist Kristina Fransson under åpningen av Oslo Jazzfestival lørdag 13. august. Juryen beskriver Fransson som en energisk musiker som fargelegger, strekker og tilfører det uforutsigbare til musikken.

Meld deg på vårt nyhetsbrev