Nyhet

Jazzen feires 30. april

Den internasjonale jazzdagen 30. april markeres med en rekke arrangementer denne helga, blant annet på Nasjonal jazzscene i Oslo og Drammens Teater.

Lørdag 30. april feirer vi den internasjonale jazzdagen som ble etablert av Unesco i 2011 med formål om å løfte fram jazzen og dens viktige rolle i å forene mennesker og kulturer fra alle verdenshjørner. Jazzdagen markeres med en rekke konserter og arrangementer. Sjekk konsertkalenderen på Jazzinorge eller programmet på ditt lokale spillested.

Omar Sosa Quarteto Afro Cubano i Drammen
I Drammen markeres dagen i Drammens Teater allerede 29. april med den cubanske jazzpianisten og komponisten Omar Sosa og hans afro-cubanske kvartett. Sosa har turnert over store deler av verden i mange år med opptredener i berømte konsertlokaler og store festivaler. Han har vært nominert fire ganger til Grammy Award i kategorien Latin jazz, sist i 2020, og i 2003 mottok han «a lifetime achievement award» for sitt bidrag til utviklingen av latinjazz i USA. Sosas bærende ide er å sette sammen musikere som «snakker samme musikalske språk», og som er i stand til å bruke sine kubanske tradisjoner som springbrett for egen kreative frihet. Multiinstrumentalisten er kjent for sine sjangeroverskridende innspillinger med fusjoner av latin jazz, afrikanske tradisjoner, avantgarde-improvisasjon og klassisk musikk, og det blir en festaften i Drammens teater fredag kveld.

OK Session på Victoria
På Nasjonal jazzscene i Oslo markeres jazzdagen med OK Session #9 med Yeisy Rojas, Canberk Ulaş og Nicolas Stocker. I tråd med UNESCOs sitt mandat arrangeres konserter med fokus på unge utøvere og på internasjonalt samarbeid.
Den unge fiolinisten og sangeren Yeisy Rojas Rodriguez kom til Norge i 2016 og tok bachelor og master i utøvende rytmisk og world music ved musikkonservatoriet på Universitetet i Agder. Hun er opprinnelig fra Havanna, Cuba, hvor hun har jobbet som fiolinist i Operaen og Nasjonalballetten i tillegg til å spille kubansk folkemusikk og latin-jazz på klubber i Havanna. I høst kom hennes første singel og den andre nå i februar da hun spilte for fullt hus på Serendip-festivalen i Oslo. Rojas henter inspirasjon fra den sammenflettede musikalske arven fra hennes hjemland og kombinerer jazz, tradisjonell cubansk musikk og klassisk påvirkning med en medfødt sans for rytme.
Canberk Ulaş er en del av en ny bølge med unge tyrkere som lærer seg å spille på det urgamle instrumentet Duduk – som ryktes å være rundt 3000 år gammelt. Ulaş har samarbeidet med en rekke musikere som blant annet Jan Bang og Eivind Aarset. På konserten lørdag vil publikum få høre et utvalg av Ulaş sitt eget soloprosjekt hvor han blander sine egne melodier sammen med den mystiske og kraftfulle lyden til Duduk. Trommeslager Nicolas Stocker er en musiker som jobber med å utvide horisonten for hva man kan få til på sine instrumenter. Han har spilt i bandet til Nik Bärtschs, og gitt ut en soloplate. OK Session avsluttes med jam.

Fra forsiden

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Mandaljazz 10-årsjubileum - Cosmopolite 12. april 2024

Mandalitter og kosmopolitter

KONSERT: Frijazz, soul og kunstfreaks kler også de store norske scenene, som da Mandaljazz og Andreas Røysums bande med hell inntok Cosmopolite.

Meld deg på vårt nyhetsbrev