Nyhet

Emmeluth-bestilling på Vossa Jazz

Saksofonist Signe Emmeluth leverer bestillingsverket Banshee til årets Vossa Jazz. Jon Balkes Siwan, Arctic Ice Music Ensemble og Andreas Røysum Ensemble er også bekreftet til festivalen palmehelga.

En banshee er en mytisk figur som varsler død, ødeleggelse og sorg med skingrende skrik og kraftfull stemme. Dette er utgangspunktet for den danske saksofonisten Signe Emmeluth sitt nye bestillingsverk som framføres på Vossa jazz 8. april.

Sammen med et stjernelag av norske musikere har Emmeluth laget et verk der kraftfulle og tydelige stemmer vikles sammen. Hun beskriver selv Banshee som en «uræd fortælling om nærvær og øjeblikke»: – Banshee-figuren er ikkje nødvendigvis tenkt som noko skremmande og grufullt, men heller ein måte å koma i tale med tiden som flyg på. Lev livet mens du har det. Kva får me opplevd, i den korte tida me finst? Kva etterlater vi oss? Er vi tilstades, eigentleg, sier Emmeluth i en pressemelding fra festivalen.
Emmeluth har med seg Guoste Tamulynaïte (piano, vokal), Guro Moe (kontrabass, el-bass, vokal), Maja S. K. Ratkje (vokal, elektronikk), Hild Sofie Tafjord (horn, elektronikk, vokal), Heida Karine Johannesdottír (tuba, elektronikk, vokal), Jennifer Torrence (slagverk, vokal) og Magnus Skavhaug Nergaard (lydtekniker).

Åpningskonsert med Jon Balkes Siwan
Jon Balkes Siwan blir åpningskonserten på Vossa Jazz 8. april. I Siwan tar komponist Balke utgangspunkt i dikt fra Al-Andalus, perioden fra 711 til 1492 da den iberiske halvøy var under muslimsk styre, men kristen, jødisk og islamsk religion levde side om side. Sammen med de andre musikerne fantaserer han fram et sammensatt musikalsk uttrykk basert på den flerkulturelle og -religiøse historiske perioden. Her møtes renessanse og barokk, tradisjonsmusikk fra Maghreb og Persia og jazzmusikk, framført av et kollektiv av kreative og sterkt individuelle musikere.
Siwan var i utgangspunktet et bestillingsverk for den multikulturelle scenen Cosmopolite i Oslo i 2007, men fikk videre liv gjennom en lang rekke konserter på internasjonale scener og festivaler, og ECM-utgivelsene Siwan (2009) og Nahnou Houm (2017).

Klarinettisten Andreas Røysum er også bekreftet til Vossa Jazz med sitt ensemble, og Terje Isungset feirer et litt forsinket 20-årsjubileum med Arctic Ice Music Ensemble. Begge disse konsertene arrangeres lørdag 9. april. Se hele programmet til Vossa Jazz her.
Festivalkunstner Sveinung Iversen står bak årets plakat.

Fra forsiden

Nyheter

Første Jazzintro-runde på Bergen Jazzforum

Første runde av Jazzintro 2024 går av stabelen på Bergen Jazzforum torsdag 22. februar. Da spiller det to bandene ASQ // Amund Stenøien Quartet og Schemes om finaleplass på Moldejazz der Årets unge jazzmusikere 2024 skal kåres.

Nyhet

Stort lørdagsslipp fra Kongsbergjazz

Tre nye artister annonseres til lørdagen på Kongsberg Jazzfestival. Susanna kommer med sitt Baudelaire-prosjekt med samtidsorkesteret Oslo Sinfonietta, Per Zanussi presenterer sin splitter nye kvartett, og Ingrid Olava gjester poesioasen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev