Nyhet

Første slipp fra Nattjazz’ jubileumsprogram

I 2022 feirer Nattjazz 50 år, og de første seks artistene på jubileumsprogrammet er klare: Gard Nilssen’s Supersonic Orchestra, Avishai Cohen Trio, Les Amazones D’Afrique, Ghost-Note, Mike Stern / Bill Evans Band og João Bosco & Hamilton De Holanda.

Om den første Nattjazz, eller Nightjazz som det het, stod det i Bergens Tidende den 30. mai 1973: «Fuglesang og jazznetter – Jazzen er sikker, den kommer ikke til å svikte, men fuglesangen, vel vi får bare håpe.»

– 50 festivaler senere satser vi fortsatt på jazzen som ikke svikter. Et utrolig antall av verdens jazzstjerner har besøkt Bergen på grunn av det arbeidet som frivillige har lagt inn i festivalavviklingen gjennom årene. Den største forskjellen fra de første tiårene, er at vi nå er blant de største jazzfestivalene, og har et navn på den internasjonale jazzscenen, sier festivalsjef Jon Skjerdal.

Og det er store internasjonale navn i 2022-festivalens første programslipp. På åpningskvelden 27. mai er gitarist Mike Stern tilbake på Nattjazz. På scenen har han med seg gamle venner i Bill Evans (Miles Davis, Steps Ahead, Lee Ritenour), Gary Grainger (John Scofield) og Dennis Chambers (Parliament/Funkadelic). Kollektivet Ghost-Note, ledet av rytmeseksjonen til Snarky Puppy og fylt opp med musikere fra bandene til Prince, Herbie Hancock, Kendrick Lamar, Erykah Badu, Marcus Miller og Toto, «tar funken inn i framtiden» på Nattjazz 28. mai. Bassist Avishai Cohen spiller med sin trio 31. mai, og to av de største musikalske navnene i brasiliansk samtid, João Bosco & Hamilton De Holanda, ypper til kappleik i et intimt og virtuost format 1. juni. Det kraftfulle vestafrikanske kollektivet Les Amazones D’Afrique fortsetter sin kamp mot vold og undertrykkelse, og leverer heftig musikk med et nådeløst budskap 1. juni. Og sist men ikke minst, Gard Nilssen’s Supersonic Orchestra spiller på Nattjazz 3. juni. I en besetning uten akkordinstrument finner vi noen av de mest briljante musikerne i Europa, fordelt på tre trommeslagere, tre kontrabassister og elleve blåsere.

– Vi gleder oss til å presentere jubileumsprogrammet, som vil strekke seg over hele ti festivaldager. Tverrsnittet av det mest interessante som skjer i jazzverdenen i 2022, sier festivalsjef Skjerdal.

Nattjazz arrangeres 27. mai – 5. juni. Mer om programmet og billettinfo her.

Fra forsiden

25 ÅR SOM NORSK JAZZFORUM

Veien til en nasjonal jazzscene

25 ÅR SOM NORSK JAZZFORUM: 8. juni 1997 ble Norsk jazzforum etablert ved sammenslåing av tre ulike jazzorganisasjoner. Gjennom sommeren publiserer vi flere intervjuer og saker for å markere 25 år som Norsk jazzforum, organisasjonen som samler hele det norske jazzfeltet. Terje Mosnes skriver her om den nye organisasjonens første tid.

Meld deg på vårt nyhetsbrev