Nyhet

Fra festspill til Oslo World

Det ferske regionsensemblet Nordnorsk Jazzensemble kommer sammen med duoen Leagus til Oslo World fredag 5. november med verket “Flora Eallin”.

Nordnorsk Jazzensemble er en stor nysatsing for jazz og improvisasjonsmusikk i Nord-Norge som samler noen av landsdelens fremste musikere i et stort, profesjonelt ensemble. Den planlagte lanseringen av ensemblet i januar i år med premiere på verket Vippepunktet av Jakop Janssøn, ble dessverre koronautsatt, så Flora Eallin som fremføres under Oslo World fredag er ensemblets første prosjekt ut. «Flora Eallin» hadde premiere under Festspillene i Nord-Norge i juni og ble fulgt opp men en to uker lang turné i august. Begge bestillingsverkene skal det nå bli filmer av.

Den nordnorske kulturarven
Til tross for at Nordnorsk Jazzensemble ble lansert midt under pandemien, har det blitt både turné og bestillingsverk. Nordnorsk jazzsenter står for driften av ensemblet, og daglig leder Ulla-Stina Wiland forteller at det nå jobbes nasjonalt og regionalt med å få fast finansiering av ensemblet for å sikre forutsigbarhet og kontinuitet i arbeidet.
– Vi har søkt om ensemblestøtte i Kulturrådet og håper inderlig at våre planer framover kan bli realisert. Et av målene med etableringen av Nordnorsk Jazzensemble er å sette lys på den komplekse nordnorske kulturarven og samtidig gi landsdelen økt kunnskap om den mangfoldige og sammensatte kulturen som finnes i nord. Vi ser at ensemblet bidrar til synliggjøring av utøverne våre og at det også har en funksjon som samlende, samtidig som det skaper ringvirkninger ute i miljøet, sier Wiland. Landsdelsmusikerordningen og Rytmisk kompetansesenter i nord (RYK) er nære samarbeidspartnere som bidrar med musikere, synliggjøring og bransjekunnskap.

En ode til planteriket
Verket Flora Eallin beskrives som en grønn vitamin-smoothie, en ode til busker og trær, tang og tare, mark og mose, hvor publikum får ta del i en musikalsk reise som tematiserer planterikets betydning for oss mennesker. Det er skrevet av den tromsøbaserte duoen Leagus, Herborg Rundberg og Kristian Svalestad Olstad, som tilhører en ny, interessant generasjon med samiske band og artister, som representerer dype tradisjoner, men også fornyer kulturarven. Leagus etablerte seg i 2016 med debututgivelsen Lea Áigi og oppfølgeren Naimaka, som begge har høstet strålende kritikker. I tillegg til et håndplukket Nordnorsk Jazzensemble, står lys- og videodesigneren Torbjørn Thrane Sandnes for lysdesign og visuals i Flora Eallin. Sandnes har i en årrekke samarbeidet med Leagus, som er anerkjent for sine visuelle konserter.

Nordnorsk Jazzensemble: Frode Larsen – vokal, Elina Waage Mikalsen – vokal, Herborg Rundberg – piano, Kristian S. Olstad – gitar, Fred Glesnes – sax, Sondre Kleven – sax, Ola Rokkones – sax, Marianne Halmrast – bass, Arnfinn Bergrabb – trommer, Christer Jørgensen – trommer, Torbjørn Thrane Sandnes – lysdesign, Thor-Ivar Lund – lyddesign

Fra forsiden

Nyhet

Nattjazz-suksess og ny pengegave

Nattjazz melder om publikumssuksess på årets festival. En ny og sjenerøs gave fra Trond Mohn sikrer også overskudd i regnskapet, forteller festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev