Nyheter

Arild B. Nielsen hedret med Storbandprisen

Musiker og musikalsk leder i Hardanger Big Band, Arild B. Nielsen, ble lørdag 16. oktober hedret med Storbandprisen 2021. Nielsen er en bærebjelke for det lokale musikklivet, skriver Norsk jazzforum i begrunnelsen for prisen, og omtaler Nielsen som en ildsjel av dimensjoner, en stor musikalsk formidler og en inspirasjon for unge musikere.

Under Lillestrøm Storbandfestival lørdag kveld ble musikalsk leder i Hardanger Big Band, Arild B. Nielsen, overrasket med Storbandpris 2021. Det var vokalist og komponist Live Maria Roggen fra Norsk jazzforums styre som stod for overrekkelsen.

Foto: Halvor Gudim

– Viktigheten av innsatsen til lokale ildsjeler som Arild B. Nielsen kan ikke overdrives. Når noen bruker hele sitt hjerte og sin ledige tid på å formidle kunnskap, entusiasme og måter å spille musikk på, så kan fjell flyttes. Å holde et jazzmiljø gående på et lite sted er en oppgave som krever ukuelig pågangsmot. For meg som underviser unge jazztalenter fra alle kroker av Norge er det så tydelig hva disse menneskene betyr. Jazz-Norge skylder dem en stor takk. Det var utrolig koselig å få dele ut Storbandprisen til en så fin representant for arten som Arild B. Nielsen, sier Roggen.

Med Storbandprisen følger 25 000 kroner, som skal gå til et valgfritt formål som kommer storbandet eller storbandmiljøet til gode.

Storbandprisen
Norsk jazzforum vil gjennom sin storbandpris synliggjøre hvilken betydning en enkeltperson eller et miljø har for storband i Norge, og for norsk jazz generelt. Den eller de som mottar prisen bør ha vært med på å skape ringvirkninger som har betydning for et større miljø. De må være ildsjeler, som både spiller en rolle for det sosiale, så vel som det musikalske. Det er storbandmiljøet selv som nominerer kandidater, og styret i Norsk jazzforum som deler ut prisen.

I Norsk jazzforums begrunnelse for Storbandprisen 2021 heter det:
Årets mottaker av Norsk jazzforums storbandpris har i en årrekke vært primus motor for storbandet vedkommende selv startet i sin tid, og anses som en bærebjelke for det lokale musikklivet. Prisvinneren omtales som en ildsjel av dimensjoner, en stor musikalsk formidler og en inspirasjon for unge musikere. Vedkommendes evne til å motivere storbandets medlemmer til å kaste seg over nye utfordringer, trekkes frem som en særdeles viktig årsak til storbandets utvikling.

Siden oppstarten av storbandet for 34 år siden, har prisvinneren ikke bare fått æren for å ha introdusert jazz- og storbandmusikk i et område av landet der det tradisjonelt sett har vært folkemusikken som har stått sterkest, han trekkes også frem som en viktig årsak til at jazz- og storbandmusikken har fått fotfeste også utenfor sin og storbandets hjembygd, Jondalen. Blant annet har Kvam kulturskole fått et ungdomsstorband, og Odda Storband har blitt etablert som direkte resultat av prisvinnerens innsats.

Det er med stor glede at Norsk jazzforum tildeler Storbandprisen 2021 til trommeslager, lydtekniker, trompetist, flygelhornist og musikalsk leder i Hardanger Big Band, Arild B. Nielsen!

Fra forsiden

Nyhet

Gjenforenes på åpningen av OsloJazz

Legendariske Masqualero gjenforenes med åpningskonserten på Oslo Jazzfestival i Operaen søndag 11. august. - Dette blir en kveld for den norske jazzhistorieboka, sier festivalsjef Line Juul.

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev