Nyheter

Jazznytt18 på Deichman om musikkglede og rasisme

Høstsesongen av Jazznytt18 er i gang, og talkshowet arrangeres nå i den staselige Deichmansalen i Bjørvika, i det som er kåret til verdens beste bibliotek. Neste arrangement er førstkommende onsdag, 20. oktober, kl. 18.

Oktoberutgaven av Jazznytt18 tar utgangspunkt i Erlend Hegdals gjennomillustrerte historiebok Charleston i Grukkedalen. Afroamerikanske artister på norske scener fra «blackface»-komikere til Louis Armstrong (Nasjonalbiblioteket, 2019).
Grunnlaget for nordmenns holdning til afroamerikansk musikk ble lagt lenge før jazzens gjennombrudd. Allerede på 1800-tallet opptrådte svarte amerikanere på norske scener – blant annet som musikere og såkalte blackface-komikere. De ble møtt med en blanding av fascinasjon og forakt, lovord og latterliggjøring. Hegdal presenterer en fascinerende og foruroligende historie om rasisme og musikkglede.

I tillegg kommer Endre Dalen (Melahuset, Samora Forum) for å snakke om hvordan tilreisende musikere fra USA, Afrika og andre verdensdeler har påvirket utviklingen av norsk musikk og kultur frem til vår tid. Hans artikkel i Jazznytt tidligere i år, «Jazzen trenger åpne grenser», fortalte godt om dette.

Kvelden innledes med opptreden av Marthe Lea, saksofonist, klarinettist og sanger som vever tradisjoner fra hele verden inn i sin musikk. Hun er med på minst fire av årets flotteste albumutgivelser; trioplaten Bayou utgitt på ECM sammen med Ayumi Tanaka og Thomas Strønen, The Old Fabled River på Drag City sammen med den skotske folk-artisten Aliasdair Roberts og Völvur, og de to sentrale utgivelsene på Motvind records med Andreas Røysum Ensembles Fredsfanatisme og hennes eget Marthe Lea Bands Asura.

Deichman Bjørvika samarbeider med tidsskriftet Jazznytt og programleder Audun Vinger. Vi vil møte musikere, forfattere og andre mennesker i samtale om jazz og hvordan den gjenspeiler seg i kulturen og samfunnet. Foredrag, debatter, filmklipp og og musikalske innslag vil forekomme.

Inngang er gratis, men man må hente ut billett på forhånd. Gjør det her.

Fra forsiden

Nyhet

Adventsjazzen 2023

Julen lyser opp når jazzen tar over mørket i adventstida. Jul på Sunnmørsk feirer 10 år med turne og ny plate, det blir kosmisk jul på Cafeteatret, Starlight Big Band på Dokkhuset, og en hel del juleoriginaler og -klassikere i det langstrakte land.

Nyhet

EDVARD-pris til DNA?AND? og MoE

Musikkollektivet DNA?AND? og duoen MoE er tildelt TONOs Edvard-pris i kategorien Utfordrer for 2023 for samarbeidsverket «Hit me Down».

Meld deg på vårt nyhetsbrev