Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: Paal Nilssen-Love

Trommeslager Paal Nilssen-Love er på farta igjen og har en rekke plate- og konsertplaner. Og om knappe to uker arrangerer han kunstfestivalen Fram på Nesodden.

I spalten Ukas Jazzprofil presenterer Jazzinorge.no en aktuell musiker, arrangør, storband eller annen jazzaktør. Har du tips, send oss gjerne en epost.

Paal Nilssen-Love

Hei Paal, vi klarte å huke tak i deg et stille øyeblikk på Gardemoen. Blitt mye turnering igjen?
– Heisan! Joda… komiske er at første utenlandstur endte opp med overnatting på flyplasshotellet ved Værnes og en enda lengre neste dag på flyplasser før jeg til slutt ender opp i Krakow før fem timer kjøring til en liten landsby som heter Wlen. I’m back! Haha!

Men det er egentlig arrangør-Paal vi vil snakke med denne gangen. Om knappe to uker så arrangerer du Fram Kunstfest på Nesodden. Hvor kom ideen til dette fra?
– Ja, si det. Jeg flytta til Nesodden i oktober i fjor og fabla ganske tidlig at jeg ville få i gang noe her. Fleipa litt til kjæresten min Amel at hun og meg skulle starte festival…noe hun ikke har tid til…heller ikke meg, men jeg liker å orge og sette sammen ting. Jeg har jo lang fartstid med både all-Ears festivalen og Blow Out, men ville nå finne på noe litt annerledes. Og det har det blitt.

Nesodden kaller seg landets kunstnerkommune på grunn av den store andelen kunstnere bosatt der, og det er lokale krefter dere utnytter?
– Ja, nesten utelukkende. Det var vel også noe som drev meg til å starte dette, at det er et lokalsamfunn av kunstnere i alle former og at jeg ville samle disse. Skape et fora der man jobber litt tverrfaglig og kan inspirere hverandre og ikke minst føle et “sense of community” der folk jobber sammen om noe! Om vi har krefter til å fortsette neste år vil vi også ha med lokale matprodusenter, kaffebrenneri, bryggeri og mer.

Til og med eurytmi har fått plass på programmet?
– Så klart! Steinerskolen finnes her ute, og ikke minst oppdaget jeg at to av mine favorittlærere fra Steinerskolen i Stavanger bor her, begge eurytmister, så da var det kun en telefonsamtale unna.

Sammen med Juliana Venter har du satt sammen et veldig spennende tverrkunstnerisk program. Fortell om hva vi får oppleve.
– Kan bli et langt svar her. Med stor hjelp fra Rolf Erik Nystrøm har vi klart å booke noen tungvektere innen samtids/klassisk musikk, nemlig komponist, boende på Nesodden, Magne Hegdal, og pianist Håkon Austbø. Juliana har også kontakter jeg ikke har, og da balla det på seg til å inkludere rap med Nils w/Skills og Harald Kolaas. Vi ville også invitere alle skolekorps for workshop med Klangbein med påfølgende konsert, men pga smitte på skolene ble det avlyst. Veldig synd. Plaster på såret blir Extra Large Unit med studenter fra NMH som Rolf Erik og Håkon Thelin leder, Intuitive People. Må også nevne avslutningen med nevnte Rolf Erik, som vil fremføre egenkomponert musikk til stumfilmen Dantes Inferno. Dette blir spektakulært! Med strykere fra Cikada, KORK, Filharmonien og Operaen, ikke dårlig!  Jeg vil rett og slett at folk skal gå derfra å tenke “hva faen var det som skjedde der inne???”. Fra støy til eurytmi til rap til steppdans til film til klassisk til impro til teater. Og og og…lokal kunstner Cathrine Myrun har latt oss bruke et av hennes maleri, og vi har også inkludert lokal fotograf Camilla Jensen som jeg tilfeldig oppdaget for noen uker siden og det viste seg at hun bor her. Mange tråder altså.


Paal Nilssen-Love under Oslo World i 2019. Foto: Lars Opstad/Oslo World

Og gong-dusjen din skal opp?
– Jada! Det blir ikke gong-bad men gong-dusj! Jeg setter de sju gongene i en firkant på 1 kvm, og da kan man gå inni, spille litt gong og få ørene blåst og kroppen vibrert.

Bortsett fra festivalen, har du andre spennende planer framover?
– Er mange plater som skal ut nå: trio med Kalle Moberg og Frode Gjerstad, Circus, Large Unit, duo med Jonas Cambien, Sun&Steel. Er også konserter her og der, og jeg føler ting er i gang igjen. Mellom slagene skrives det musikk og lyttes til folkemusikk fra nord i Japan og Okinawa. Og skal endelig gjøre noen konserter med New Brazil Funk!!! Oslo World måtte avlyse pga innreisebestemmelser, men vi skal på isbading på Tampere Jazz Happening og videre.

Avslutningsvis, har du en konsertanbefaling? I tillegg til FRAM Kunstfest selvsagt.
– Det er ufattelig mye bra konserter på gang nå, spesielt på Nasjonal jazzscene og Kafe Hærverk. Jeg har billett til blant annet filmen til Lasse Marhaug på Black Box og Maria Kannegaard trio på Nasjonal. Kan fint anbefale dét. Ja, og Frode Gjerstad spiller med Isach Skeidsvoll på Hærverk.

Og en plateanbefaling?
– Siste plata med ICP Orchestra der Terrie Ex har lurt seg med. Den er blitt spilt MYE.  Og fortsatt aktuell er denne listen: 101 Brazilian Albums.

 

Fra forsiden

Nyhet

Nattjazz-suksess og ny pengegave

Nattjazz melder om publikumssuksess på årets festival. En ny og sjenerøs gave fra Trond Mohn sikrer også overskudd i regnskapet, forteller festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev