Nyhet

Karin Krog tildeles Kulturrådets ærespris

Kulturrådets ærespris for 2021 tildeles Karin Krog. Hun får prisen for sitt livslange virke nasjonalt og internasjonalt og sin innsats for å fremme norsk jazzmusikk og løfte frem unge musikere.

Kulturrådets ærespris deles ut til en person som har gjort en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv. Prisen er på 600 000 kroner og en æresprisstatuett av billedhugger Elena Engelsen. Karin Krog mottar prisen for 2021 under et arrangement i desember, melder Kulturrådet i dag.

– Norsk jazz hadde ikke vært det den er i dag uten Karin Krog. Hun er en ledestjerne i norsk jazz og inspirer fremdeles unge musikere, etter mer enn 60 år som artist. Gjennom denne perioden har norsk jazz fått en markant posisjon internasjonalt, mye takket være Karin Krog. Hun har representert en utforskende åpenhet på tvers av sjangre, som på mange måter har blitt betegnende for den norske jazzscenen, uttaler rådsleder Lars Petter Hagen på Kulturrådets nettside.

– Dette er litt overveldende, men veldig veldig hyggelig, uttaler Karin Krog til Kulturrådet. Selv trekker hun frem alt det hun har fått være med på å gjøre i samarbeid med andre musikere, som det fineste i hennes lange karriere.
– Jeg er veldig takknemlig for å ha fått være med å bygge opp jazzfeltet i Norge. Gjennom alle årene jeg har holdt på har jeg vært så heldig å få samarbeide med masse spennende unge talenter. Men jeg vil heller ikke glemme de eldre og etablerte. Det er veldig givende å samarbeide med gamle kolleger i både inn- og utland, sier Krog. Hun nevner blant annet den svenske jazzpianisten Bengt Hallberg, som hun jobbet tett med i flere tiår.

Krog vil også understreke hvor takknemlig hun er for alle den støtten hun har fått gjennom karrieren, også fra det offentlige: – Gode støtteordninger har vært veldig viktig for at jeg har hatt mulighet til å få drive med og lage det jeg har ønsket, sier Karin Krog.

I sin begrunnelse sier rådet:
Karin Krog har siden starten av sin karriere markert seg som en nysgjerrig kunstner, både musikalsk og teknologisk. Hun er en pioner innen frijazz og elektronisk musikk i Norge, og har holdt seg på topp og klart å fornye seg i over 60 år. Hennes kunstnerskap kjennetegnes av raushet, utforskning og åpenhet.

Krog har et stort og bredt repertoar, som strekker seg fra norske barnesanger til folkelig jazz og avantgardistisk elektronisk jazz. Hun har eksperimentert med ulike sjangre og har i hele sin karriere vært modig, eksperimentell og åpen i sitt musikalske uttrykk og sine samarbeid. Karin Krog har brøytet vei for norske jazzmusikere internasjonalt gjennom utstrakt turnévirksomhet med både norske og internasjonale medmusikere. Hun er et ikon og et forbilde som fremdeles er aktiv og vital, og som stadig inspirerer nye generasjoner av musikere.

Fra forsiden

Nyhet

Adventsjazzen 2023

Julen lyser opp når jazzen tar over mørket i adventstida. Jul på Sunnmørsk feirer 10 år med turne og ny plate, det blir kosmisk jul på Cafeteatret, Starlight Big Band på Dokkhuset, og en hel del juleoriginaler og -klassikere i det langstrakte land.

Nyhet

EDVARD-pris til DNA?AND? og MoE

Musikkollektivet DNA?AND? og duoen MoE er tildelt TONOs Edvard-pris i kategorien Utfordrer for 2023 for samarbeidsverket «Hit me Down».

Meld deg på vårt nyhetsbrev