Nyheter

Mid-Atlantic på NRKs «Festivalsommer» og ny festivalåpning

Oslo jazzensemble og Håkon Kornstad fyller lørdagskvelden på NRK TV med musikalsk Atlanterhavskryssing. Mandag åpner ensemblet Oslo Jazzfestival med dagsfersk musikk av Ola Kvernberg.

Oslo jazzensemble og Håkon Kornstad åpnet Kongsberg jazzfestival i juli med forestillingen Mid-Atlantic. «Mid-Atlantic» var kulturlivet og den politiske elitens britisk-amerikanske lingo i mellomkrigsåra. Denne perioden, og tiårene som fulgte, var også en tid hvor amerikansk jazz og europeisk kunstmusikk var i en rivende utvikling, ikke minst takket være gjensidig påvirkning og kontakt. Da seil ble erstattet med damp virket Atlanteren nærmest som en magnet på komponister og musikere fra begge sider av dammen. Håkon Kornstad og Oslo jazzensemble har skapt en forestilling som viser det nære musikalske slektskapet mellom europeisk og amerikansk musikk. Her møtes blant andre Sergej Rachmaninov og Duke Ellington på pianokrakken, mens Richard Strauss, Gil Evans og Kurt Weill utveksler noter og ideer i baren. Forestillingen Mid-Atlantic presenterer musikalske møter som faktisk har funnet sted, i tillegg til et par møter som faktisk hadde kunnet finne sted.

NRK2 sender et utdrag av konsertopptaket fra Kongsberg jazzfestival i programserien «Festivalsommer» lørdag 14. august kl 2245. Programmet er også tilgjengelig i NRKs nettspiller.

Åpningsfest for Oslo jazzfestival
Oslo jazzensemble tar med seg felespiller og komponist Ola Kvernberg til åpningskonserten for Oslo jazzfestival mandag 16. august. Kvernberg har faktisk aldri komponert for et stort jazzensemble før, og har med seg 22 minutter splitter ny musikk med den underfundige tittelen «The Ballroom». Det blir kraftfullt og suggererende i umiskjennelig Kvernbergsk stil. Strikt komponerte partier møter kollektiv impro, og komponisten tar i bruk hele det store jazzorkesterformatets instrumentarium. Ved siden av ny musikk blir det også gjenhør med flere gleder fra albumene «Liarbird» og «The Mechanical Fair». Saksofonist og musikkarrangør Martin Myhre Olsen står, i tett samarbeid med Ola, for nye, spesialsydde musikkarrangementer for Oslo jazzensemble.

Ola Kvernberg og Oslo jazzensemble åpner Oslo jazzfestival 2021 med ny og nygammel musikk. Foto: CF Wesenberg.

Det blir to konserter på Oslo jazzfestival mandag 16. august kl 18 og kl 21. Få billetter igjen til første konsert.

Oslo jazzensemble er:
Frank Brodahl, Marius Haltli, Anders Eriksson – trompeter og flügelhorn
Atle Nymo, Børge Are Halvorsen, Martin Myhre Olsen, Tina Lægreid Olsen – saksofoner m.m.
Even Kruse Skatrud, Nils Andreas G. Granseth, Ingrid B. Utne/Martha Eikemo Andersen – tromboner
Anders Aarum – tangenter, Kalle Moberg – akkordeon, Jens Thoresen – gitar, Trygve W. Fiske – bass, Håkon Mjåset Johansen – trommer
Thor-Ivar Lund – lyddesign

Østnorsk jazzsenter driver Oslo jazzensemble med tilskudd fra Norsk kulturråd.

Fra forsiden

Sildajazz - 12. august 2022

Rommet dekker vannfronten

Den andre dagen på Sildajazz fikk en slak start med opplevelser rett inn i hotellvinduet. Disse inkluderte barneparaden, deler av gratisprogrammet og en festivalby som sakte våknet til liv.

Nyhet

Talentpris til Kristina Fransson

Usbl Jazztalent 2022 ble tildelt trompetist Kristina Fransson under åpningen av Oslo Jazzfestival lørdag 13. august. Juryen beskriver Fransson som en energisk musiker som fargelegger, strekker og tilfører det uforutsigbare til musikken.

Meld deg på vårt nyhetsbrev