Nyhet

Stubøprisen til Arvid Martinsen

Trombonist og jazzmusiker Arvid Martinsen fra Mosjøen ble onsdag tildelt Stubøprisen 2021 under Festspillene i Nord-Norge. Martinsen holder høyt nivå nasjonalt og er en virtuos på trombone, og han er en nestor i nordnorsk jazz, sier styret for Thorgeir Stubøs minnefond i sin begrunnelse for tildelingen.

Stubøprisen er nordnorsk jazz´ høyeste utmerkelse, og prisen deles ut hvert annet år til en person som gjør eller har gjort en særlig innsats for jazzmiljøet i Nord-Norge. Idéen bak Thorgeir Stubøs minnefond, som ble opprettet i 1987, er å hedre en stor jazzmusiker og samtidig stimulere nordnorsk kultur. Stubøprisen består av et diplom laget av kunstneren Karl Erik Harr og et stipend på kr. 25.000. Prisen deles i år ut for 17. gang.

Styret for Thorgeir Stubøs minnefond har følgende begrunnelse for tildelingen:
«Arvid Martinsen holder høyt nivå nasjonalt og er en virtuos på trombone. Han er en nestor i nordnorsk jazz.
Martinsen har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole og var vel etablert i Oslos frilansmiljø da han valgte å flytte tilbake til Nord-Norge. I 1981 fikk han fast jobb som trombonist i Forsvarets Distriktsmusikkorps Nord-Norge i Harstad og spilte der sammen med kjente jazzmusikere og arrangører som Frode Thingnæs, Henning Gravrok og Vidar Johansen.

Han har ledet flere ensembler, blant annet Arvid Martinsen Band (AMB) som i 1981 ga ut albumet «It’s Just A Game», den første jazzplaten (LP) som er innspilt i Nord-Norge. Unge, talentfulle jazzmusikere fikk sjansen i platestudio sammen med kremen av Oslo-musikere. Her viste Arvid sitt sterke engasjement for nordnorsk jazz ved å slå et slag både for musikere nordfra og for det lokale plateselskapet «Experience Records» i Mosjøen. Tittellåten «It’s Just a Game» var i mange år kjenningsmelodi i NRK-programmet «Radiobridgen.»

Som musikalsk leder og komponist har Martinsen hatt flere oppdrag som musikalsk leder for Nordnorsk Ungdomsstorband, Hærens Musikkorps og andre ensembler.

Han har hatt et betydelig nordisk samarbeid med flere kjente jazzband og solister, blant annet i prosjektet «Crescendo» fra 2004 med over hundre musikere fra Norge og Sverige og med konsert i Umeå i 2014 som da var europeisk kulturby. Martinsen har også samarbeidet med Kulturakademien i Storuman kommune i Nord-Sverige, samt levert bestillingsverk og jazzkomposisjoner.

Verdt å nevne er også Martinsens band «The Funk Disease» som har samarbeidet siden 2013 med den amerikanske artisten og vokalisten Freedom Bremner og som har gjort innspillinger i New York.

Arvid Martinsen er en allsidig musiker med hjerte i jazzen og som behersker mange ulike stilarter. Med Brygfjelldalen som base har han i nesten tre tiår drevet en omfattende virksomhet som jazzmusiker, bandleder, komponist, instruktør, konsertarrangør, skribent og inspirator for flere generasjoner musikere og publikummere.

Martinsen er en lagspiller av rang som spiller andre gode. Han har betydd og betyr mye for nordnorsk jazz og norsk kulturliv, spesielt med tanke på å inspirere og motivere unge talenter. Han er en skikkelig entreprenør på sitt felt, en igangsetter og gjennomfører, med stor kraft.

Det står stor respekt av å si opp en fast stilling som profesjonell musiker for å flytte hjem til Helgeland for å jobbe med lokalt kulturliv. Men det gjorde Arvid Martinsen i 1994 og han har blitt et kraftsentrum i Mosjøens, Hemnes og Korgens kulturliv, som dirigent, initiativtaker og oppdragsgiver for mange utøvere. I tillegg har Arvid klart å ivareta og videreutvikle sin egen karriere og er aktiv som aldri før.
Under Festspillene Helgeland i år er han engasjert til et stort prosjekt med egne komposisjoner for fullt janitsjarkorps med komp og jazzsolister. I mars 2022 turnerer han med jazzstandard-bandet «Just Friends». Nok en gang tar han med unge og spennende talenter sammen med drevne jazzmusikere. Som prisvinneren selv formulerer det: «Jeg har alltid med lokale unge talenter på mine konserter der det er praktisk mulig og naturlig. Jeg ble sett og hjulpet fram som ungt talent og nå er det «payback time».

Årets prisvinner er en generøs og ekte nordnorsk kulturpersonlighet, som er en verdig vinner av Stubøprisen 2021.»

Fra forsiden

Nyhet

– Spill ordentlig!

Hjemvendte ildsjeler og en motvillig dirigent la grunnlaget for etableringen av Vadsø Storband for drøyt tjuefem år siden. Tross store geografiske avstander og utfordringer med rekruttering, har storbandet etablert seg som et solid amatørstorband og en institusjon i kulturlivet i Vadsø.

Meld deg på vårt nyhetsbrev