Nyhet

Kongens fortjenstmedalje til Rolf S. Grundesen

Rolf Stian Grundesen er tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin mangeårige innsats for norsk jazz. Tildelingen fant sted i Tønsberg 11. juni ved byens ordfører, Anne Rygh Pedersen.

Av Bjørn Stendahl

Rolf Grundesen ble født 18.7.1949 i Lillestrøm, der hans jazzinteresse ble vekket ved hyppige besøk på jazzklubbene i Oslo på slutten av 60-tallet. Under studier ved Norges Handelshøyskole i Bergen ble han leder av Bergen Jazzforum og Nattjazz fra 1973, gjorde en merkbar innsats, ble distriktsrepresentant for Norsk Jazzforbund i 1976, medarbeider i Jazznytt og valgt til forbundets leder i 1977, et verv han skulle inneha i ni år, til 1986. For å kunne utvikle jazzområdet til en mer profesjonell kulturinstitusjon, ble siviløkonom Grundesen høsten 1977 ansatt på heltid som daglig leder av Norsk Jazzforbund, en stilling han skulle ha helt fram til 1995.

Allerede i 1977 sørget han for at forbundet ble opptatt som medlem av «Det sentrale ungdomsarbeidet», var med på opprettelsen av Fellesrådet for sang- og musikkorganisasjoner i Norge, og fikk opprettet en studiekomité med formål å utarbeide undervisningsplaner for jazzband. I 1979 ble han styremedlem i den nyopprettete Foreningen Norske Jazzmusikere, han sørget for driftige distriktsorganisasjoner, og fikk ut statlige kulturmidler (fra statsråd Førde i 1980).

Rolfs innsats var utvilsomt med på å skape en rekord i antall jazzklubber i Norge i 1980, med over åtti jazzklubber. Men dette sto ikke i forhold til det lave antall plateinnspillinger med moderne norsk jazz, hvorpå Rolf året etter, i 1981, tok initiativet til plateselskapet «Odin», med Thorgeir Stubøs «Notice», Dag Arnesens «Ny Bris» og Radka Toneff/Steve Dobrogosz’ «Fairytales» som de tre første utgivelsene. «Fairytales» ble i Morgenbladet i 2011 kåret til det beste norske platealbum uansett sjanger.

I 1984 flyttet Norsk Jazzforbund kontoret sitt til Oslo, med adresse i Gladengveien 1984–85, i Musikkens hus i Toftes gate 1985–1994 og Tollbugata 28 fra 1994. I 1986 overtok Steinar Kristiansen som valgt formann, men Rolf fortsatte som daglig leder. I 1992 ble begrepene Den nasjonale jazzscene og Norsk jazzsentrum etablert.

I 1995 gikk Rolf imidlertid av som daglig leder i jazzforbundet, og flyttet til Tønsberg, der han naturligvis skulle bli en viktig kraft i det lokale jazzmiljøet. Han ble leder i klubben «Urijazz» 1996–2020 (med et par års avbrudd), den ble kåret til Norges beste jazzklubb i 2005, fikk Tønsberg kommunes kulturpris i 2009 og hadde et gedigent 40-årsjubileum i 2019. Rolf var også med på å etablere den lokale festivalen «Musikk i Sentrum» fra 2018.

Rolf Grundesen er glad for den anerkjennelsen han nå har fått, og som han tenker er gitt til jazzmiljøet som fellesskap med denne tildelingen. Han trekker fram det svært spennende samarbeidet med musikerne og dyktige folk over det ganske land, i klubber, festivaler og band.

Fra forsiden

Nyheter

Et kulturbudsjett som forventet

Som forventet la Kultur- og likestillingsminister Trettebergstuen i dag fram et stramt kulturbudsjett for 2023. - Det må være lov å være skuffet på vegne av kulturfeltet som fortsatt er preget av etterdønningene av pandemien, mener styreleder i Norsk jazzforum, Ingrid Brattset. - Med økte levekostnader vil dette bli merkbart, ikke minst for kunstnerne i det frie feltet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev