Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: Grete Skarpeid

Grete Skarpeid ga nettopp ut sitt andre album, «Beyond Other Stories», arrangert og produsert av Aruan Ortiz. Et filmteam har i fire år fulgt Skarpeid og hennes samarbeid med Aruan, og til høsten slippes dokumentarfilmen «Grete – and the Cuban pianist».

Hver uke presenterer Jazzinorge.no en aktuell musiker, arrangør, storband eller jazzaktør som Ukas Jazzprofil. Har du tips, send oss gjerne en epost.

Grete Skarpeid

Hei, Grete, hvordan står det til i disse utfordrende koronatider, og hvordan har det siste året vært for deg?
– Siste året startet strålende med tur til Cuba sammen med Aruan Ortiz, der vi var invitert til å spille på Havana internasjonale jazzfestival. Vi hadde noen flotte dager i Havanna. Det var også her jeg leste første gang om coronaviruset. Siden dette har det for det meste gått i corona. Nå om dagene jobber jeg med å få publisitet omkring min nye CD som kom ut sist uke, 15. januar, på det amerikanske plateselskapet Origin Records.

Ja, som på debutplaten din i 2016 er denne utgivelsen produsert av den kubanske pianisten, Aruán Ortiz. Hvordan kom dette samarbeidet i gang? 
– Aruan Ortiz spilte konsert på Voss Jazzklubb den 22. mars 2014 sammen med Don Byron Quartet. Vi smilte til hverandre etter konserten, og begynte å prate. Vi ble sittende å snakke sammen om musikk og musikkens kraft, jeg er utdannet musikkterapeut, og da jeg skulle til å gå spurte han meg om jeg sang. Jeg svarte at jeg synger litt for det meste for meg selv, men hadde den dagen sunget inn et par sanger på Iphonen min. Jeg fortalte dette og spurte om han ville høre. Spilte en sang, og han ble begeistret og inviterte der og da til at jeg skulle sende ham flere sanger og at han ønsket å arrangere dem og spille inn musikken min. Det resulterte i platen «My Songs» gitt ut på det tyske plateselskapet Neuklang i 2016. Slik sett er et det moderne eventyr.

Fortell litt om musikken på Beyond Other Stories. Hva får vi høre, og hvem har du med deg her?
– Musikken på «Beyond Other Stories» er arrangert og produsert av Aruan. Jeg lager melodier og tekster. Jeg skriver om svært ulike temaer, alt fra en hjerteoperasjon, «The queen inside this room», til flyktningsituasjonen i Hellas i «Cats in Crete». Skriver om ulike temaer som kan være veldig nære, men også mer psykologiske betraktninger som i sangen «Holding».
Jeg har med meg fantastiske musikere. Rob Waring har jeg kjent i over 30 år. Cameron Brown spiller bass og vi traff hverandre på Vossa Jazz i 2017, da han spilte med Sheila Jordan. Han kom på konserten min der og likte den veldig godt. Aruan og Cameron spiller ofte sammen og han ville gjerne være med å spille på den nye platen min da jeg spurte. Trommeslageren Gerald Cleaver spilte også på Vossa Jazz samme år sammen med trompetisten Tomasz Stanko. Han spiller i trioen til Aruan og han ville være med.


Grete Skarpeid sammen med musikerne på albumet. 

Når koronasituasjonen etter hvert letter, vil vi få høre noe av dette live?
– Det håper jeg virkelig, men det kommer an på om vi får spillejobber. Det er mange om beinet, men jeg har stor tro på at vi får spille noe. Kanskje både i Norge og i USA.

Til høsten kommer det også en dokumentarfilm om deg. Fortell!
– Dokumentarfilmen «Grete – and the Cuban pianist» lages av Smau Media og Hardingfilm as. Det er fotograf Tore Vollan, filmskaper Vigdis Nielsen og produsert Anita Vedå som lager filmen.  I over fire år har de fulgt meg og samarbeidet med Aruan. Det er et kjempespennende prosjekt. Filmen er støttet av Fond for lyd og bilde, Norsk filminstitutt og Vestnorsk filmsenter.

Har du andre spennende planer det kommende året?
– Nå får vi håpe at det blir bedre med coronasituasjonen, så får tiden vise. Jeg synger i en trio i Bergen og håper at vi får spille litt sammen i nærheten her jeg bor. Ellers kommer jo dokumentarfilmen «Grete – and the Cuban pianist» i år, så det blir nok litt konserter og oppmerksomhet rundt denne.

Til slutt, har du en konsertanbefaling?
– Carla Bley på Molde jazzfestival i 1977. Den gjorde et uutslettelig inntrykk. Ellers er jeg glad for at vi på Voss har Lars Mossefinn som holder Voss Jazzklubb levende med å tilby mange flotte konserter. Det er viktig i disse tider som er utfordrende for alle.

Og en plateanbefaling?
– «Inside Rhythmic Falls» (Intakt 2020) Aruan Ortiz, featuring Andrew Cyrillle and Maurico Herrera.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Driftige distraksjoner

Mette Henriette inntar Operaen, vi møter Elina Duni, er på konsert med Needlepoint, og har dagbokessay om syv vidunderlige dager med kulturopplevelser og distraksjoner. Now’s The Time!

Nyheter

Schemes spilte seg videre til Jazzintro-finale

Det var kvartetten Schemes som sikret seg en finaleplass i Jazzintro 2024 da første runde av lanseringsprogrammet ble arrangert på Bergen Jazzforum torsdag kveld. I finalen under Moldejazz i juli skal bandet kjempe om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024 samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev