Nyhet

Festivalklart i Mo i Rana

Smeltedigelen inviterer til festival i Mo i Rana 29. – 31. oktober. Sigrid Brennhaug, Marthe Valle, Hedvig Mollestad Trio og DIOC Big Band er blant de som står på programmet.

Smeltedigelen Musikkfestival arrangeres i år for sekstende gang, og tiden vi er i preger årets program.
– Dette er ikke året for de store produksjonene hvor publikum ønsker å danse, eller bevege seg rundt i konsertsalen. Vi har valgt mange nydelige rolige konserter hvor man kan senke skuldrene og nyte opplevelsen, forteller festivalsjef Elisabeth Kulseng.

Åpningskonserten med Marthe Valle blir en sterk opplevelse som henspeiler den siste tidens tragiske hendelser i Moria i Hellas. Artist og sykepleier Valle har selv besøkt Moria ved flere anledninger, og skal på konserten formidle flyktningenes desperasjon gjennom prosjektet «Every Child is a Prophet».
– Med syriske musikere via storskjerm og egne musikere på scenen blir det en formidabel konsertopplevelse vi håper flest mulig får med seg, sier Kulseng.
På scenen har Valle med seg tre norske musikere, blant dem gitaristen Manar Alhashemi som selv er flyktning fra Syria, nå bosatt i Os, samt Hallgrim Bratberg på gitar og Gjermund Silset på bass. Den kjente syriske poeten Adnan Alaoda har forfattet sangbare dikt på arabisk, spesialskrevet for prosjektet, og Marthe Valle har gjendiktet noen destillater på engelsk.

Kritikerroste Brennhaug
Fredag 30. oktober spiller plateaktuelle Sigrid Brennhaug på hovedscenen. Etter mange år som etablert vokalist, platedebutert hun endelig i august med «Daga æ vil huske» til svært gode kritikker. «Fine låter og en drøm av et band (…) et førsteklasses debutalbum» skrev Terje Mosnes på Jazzinorge i sin anmeldelse av albumet. Låtene er skrevet av Brennhaug og og produsent og gitarist John-Kåre Hansen. Ved siden av Hansen har hun med seg Adrian Danielsen (piano), Christo Stangness (bass) og Roger Johansen (trommer).

Kulturskolesamarbeid og unge talenter
Det tette samarbeidet med Rana kulturskole bunner i år ut i flere konserter. En trio fra KammeRana skal besøke eldre på sykehjem og institusjoner. Festivalen tar og i bruk den nye blackboxen på Moment hvor det blir en norsk-russisk samproduksjon med kulturskoleelever fra Russland via storskjerm og norske elever på scenen. Den store satsning Unge Talenter som i år er utvidet med elever fra både Vefsn og Hemnes i samarbeid med kulturskolene der, avslutter det hele.

Se hele festivalprogrammet her.

Fra forsiden

Nyhet

Premiere for Nordnorsk Jazzensemble

Rykende ferske Nordnorsk Jazzensemble får premiere i Vadsø 31. januar med et nyskrevet verk av Jakop Janssønn med tekster av Pål Moddi Knutsen. Ensemblet fortsetter på turné til Nordlysfestivalen i Tromsø, til Sortland og Bodø Jazz Open.

Meld deg på vårt nyhetsbrev