Nyheter

Turnésuksess i pandemiens tid

Østnorsk jazzsenter, Scene Finnmark og Norsk jazzforum mobiliserte sammen med nordnorske klubber og storband.

Før pandemien traff oss hadde Oslo jazzensemble turnéplaner for sommeren 2020 som omfattet både Antwerpen, Arendal og Finnmark. I vår ble det meste kastet rundt på, avlyst og utsatt på ubestemt tid. Men heldigvis finnes det musikkmennesker over alt som ikke bare gir opp og går i dekning. Utover i vårsemesteret ble en planlagt konsert i Hammerfest utsatt fra juni til september, og med dette som utgangspunkt øynet produsent for et av landets store, regionale jazzensembler, Anders Eriksson, håp i horisonten.

– En telefon til Hammerfest storband, en mail til Arktisk kultursenter og en samtale med Scene Finnmarks Brynjar Rasmussen avstedkom en kjedereaksjon som viser at jazzmusikken har folk og nettverk som selv ikke en pandemi klarer å ta knekken på, forteller en fornøyd Eriksson vel hjemme igjen etter endt Nordnorge-turné. – Kanskje var det nettopp pandemien som utløste en fandenivoldsk vilje til å gjøre motstand. Med levende jazzmusikk i stort format. I løpet av noen hektiske dager plinget det inn meldinger fra lokale storband og jazzklubber i nord som hadde fått melding om at Oslo jazzensemble og Torun Eriksen la turnéplaner for september. Norsk jazzforum ble koblet inn og ga lokale storband mulighet til å søke ad hoc-midler til workshop og konserter, fortsetter Eriksson. 

En av Oslo jazzensembles mange solister, saksofonist Børge Are Halvorsen, bidro også med samspill-ledelse på workshops for lokale storband. Foto: Jan Henry Storhaug

– Enden på visa ble en jazzdugnad nesten uten sidestykke. I rekordfart mobiliserte Østnorsk jazzsenter, Scene Finnmark, Hammerfest Storband, Ervik Storband, Arktisk kultursenter, Harstad kulturhus, Hemnes jazzforum, Tromsø jazzklubb og Norsk jazzforum sine ressurser for å bringe levende musikkglede inn i en ellers traurig situasjon. Hammerfest storband og Ervik storband i Harstad fikk begge kick-startet høstsesongen med workshops og mesterklasser med musikere fra Oslo jazzensemble, mens Torun Eriksen gjennomførte mesterklasser med lokale sangere og med studenter på musikkonservatoriet i Tromsø. To av landsdelens mest aktive jazzklubber; Tromsø jazzklubb og Hemnes jazzforum, fikk åpnet jazzhøsten 2020 i stort format. Scenene på Arktisk kultursenter i Hammerfest og Harstad kulturhus ble åpnet med vid port for doble sett med lokale storband og sangere i kombinasjon med Oslo jazzensemble og Torun Eriksen.

Sangere fra Ervika storband deltok på workshop med Torun Eriksen. Her fra konserten i Harstad kulturhus. Foto: Jan Henry Storhaug

– Konsertene i september endte, tross alt, i en vinn-vinn-situasjon hvor vi ble inspirert av spillegleden og entusiasmen hos lokale musikere i storbandene, samtidig som de ga ganske direkte tilbakemeldinger på at også de ble inspirert til å gi det lille ekstra gjennom både samspill-workshops og felles konserter. Vi er utrolig takknemlige for at så mange gode krefter har bidratt til gjennomføring av en så omfattende turné med alle sikkerhetsforanstaltninger på plass – både metere, munnbind og solide doser håndsprit, avslutter en fornøyd Anders Eriksson.

Fra forsiden

Nyhet

Gjenforenes på åpningen av OsloJazz

Legendariske Masqualero gjenforenes med åpningskonserten på Oslo Jazzfestival i Operaen søndag 11. august. - Dette blir en kveld for den norske jazzhistorieboka, sier festivalsjef Line Juul.

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev