Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: Marthe Heggenhougen

Marthe Heggenhougen er agentgründer med VIBE Agency og i tillegg fungerende daglig leder ved Cosmopolite i Oslo. Utfordrende tider krever alternativ tenkning, og Heggenhougen jobber nå med booking av konserthøsten og planlegging av konsertåret 2021.

Hver mandag presenterer Jazzinorge.no en aktuell musiker, arrangør, storband eller jazzaktør som Ukas Jazzprofil. Har du tips, send oss gjerne en epost.

Marthe Heggenhougen

Hei, Marthe, hvordan går det om dagen?
— Hei! Det går veldig fint, til tross for at det ikke er så lett å jobbe i musikkbransjen akkurat nå. Men – man blir tvunget til å tenke alternativt, og det ligger mye positivt i det.

Du driver VIBE Agency sammen med Emilie Hafskjold Thoresen. Hvordan er det i agentbransjen i disse koronatider?
— Det er tøft, fordi flere spillesteder flytter konserter både fra vår og høst over til 2021. Det gjør det vanskeligere for oss å få plass i programmet for neste år, spesielt med tanke på alle de utenlandske bandene som er blitt flyttet på både én og to ganger. Samtidig er det stor forskjell på oss som driver et lite agentur i Norge og de som driver internasjonalt. Vi er heldige som har kompensasjonsordninger her, det hjelper jo på.

Dere kan vel sies å fortsatt være i en slags etableringsfase. Finnes det kompensasjonsordninger for VIBE som kan dekke inntektstapet dere har?
— I starten var kompensasjonsordningene kun tiltenkt de som hadde vært et firma i over tre år, noe som ikke gjaldt for oss. Nå, på den nye kompensasjonsordningen for underleverandører, skal det være mulig for oss å søke. Det blir da første gangen vi får tilbake tapte inntekter siden mars 2020. Det blir nice!

Her i Norge tar det seg heldigvis litt opp på konsertfronten, men er det i det hele tatt noen spillejobber å hente utafor landets grenser?
— Ja, i Norge bookes det. Vi er litt redde for å booke utenlands akkurat nå, og satser heller på høsten 2021. Da tenker vi kun på Europa og krysser fingrene for at folk klarer å ta seg sammen litt frem til da. Vi har dog et par planer i Skandinavia våren 2021, men vi får se hva som skjer.

Sammen med Kine Granholt Lundervold har du tatt initiativet til det internasjonale agentnettverket Young Jazz Professionals. Hva slags inntrykk får du fra kollegene der av ståa i internasjonal bransje?
— Young Professionals er først og fremst Kine sitt initiativ, men jeg sitter med henne i styret og har vært med siden oppstarten. Våre kolleger rundt omkring i Europa har det veldig tøft om dagen, og vi hører om flere større agenturer som er nær konkurs. Det er trist, og kan skape store konsekvenser for fremtidig musikkbransje. Sånn sett er det et viktig initiativ i disse tider, for det hjelper å kunne ha folk å snakke med som forstår og lytter til deres utfordringer.

VIBE har et nydelig lite knippe med musikere og band som blant andre Susanna, Erlend Apneseth Trio og Gard Nilssen’s Acoustic Unity. Alle som tross tiden vi er i har mye spennende på gang. Hva skjer framover med VIBE-artistene?
— Det som skjer i nærmeste fremtid er at Susanna 11. september slipper sitt helt nye prosjekt «Baudelaire & Piano», hvor hun har tonesatt dikt av Charles Baudelaire fra hans en gang forbudte samling «Flowers of Evil». Allerede er singlene «The Dancing Snake», «Burial» og «The Vampire» ute. Erlend Apneseth Trio skal på en turné i Nord-Norge sammen med Frode Haltli i regi av Nordnorsk Jazzsenter neste uke, og Gard Nilssen Acoustic Unity har et utrolig bra konsertopptak fra ‘Jazz fra Sentralen‘ som fremdeles ligger ute et par dager til! Utover høsten får vi også blant annet helt ny musikk fra Harald Lassen på Jazzland Recordings, og svenske Klabbes Bank spiller i Norge for første gang på Jazzfest i november. Følg med oss for mer snacks utover sesongen!

Ved siden av å jobbe som agent, er du også fungerende daglig leder ved Comopolite Scene, og der er høstsesongen såvidt i gang. Fortell litt om programmet framover. Noe spesielt du ser fram til?
— Cosmopolite Scene har dessverre igjen måttet flytte noen fantastiske internasjonale artister ut i 2021, noe som forsåvidt var forventet. Vi er derfor i en litt intens planleggingsperiode med mye finne alternative ting som skal skje fremover. Jeg gleder meg til blant annet El Muro Tango & Omar Mollo 19. september og Prince sin trofaste bassist, Ida Nielsen (& The Funkbots) 21. november. Det kommer også til å slippes flere spennende ting til høsten snart – så stay tuned.

Hvordan tror du verden vil bli om et år, vil korona fortsatt prege kulturlivet?
— Jeg er selvsagt redd for det, men det går ikke an å tenke slik. Vi må planlegge fremtidige arrangement, men vi må tenke smart. På Cosmopolite har vi flyttet det meste fra USA til høst og ikke vår 2021, for å være på den sikre siden. USA har ikke akkurat taklet denne krisen på den mest progressive måten… I tillegg budsjetterer vi med redusert billettsalg, sånn i tilfelle. I VIBE forsøker vi å fokusere for det meste på Norge fram til høst 2021. Vi jobber også med å utarbeide gunstige avtaler for våre band slik at en potensiell avlysning ikke blir for belastende. Vi begynner jo alle å bli litt ‘lei’ av dette, men ved å ta situasjonen på alvor vil vi alle bidra til at krisen går over fortere. Må vi fortsette å avlyse konserter gjennom hele 2021, er jeg usikker på hvordan det vil gå med kulturlivet, for å være ærlig.

Og til slutt, har du en konsertanbefaling?
— Jeg har to! Erlend Apneseth Trio med Frode Haltli på Nasjonal jazzscene 24. september og Susanna «Baudelaire & Piano» på Henie Onstad 27. september.

Og en plateanbefaling?
– «Baudelaire & Piano» av Susanna som har releasedato førstkommende fredag 11. september. Anbefales på det varmeste!

Fra forsiden

Konsert

Ungjazzfest på Victoria

Helgen 15. og 16. juni markerer et hundretalls ungjazzere at det er ti år siden etableringen av Østnorsk jazzsenters første regionale ungdomsjazzorkester.

Nyhet

Rekordstor tildelingsrunde fra Kulturrom

I årets første tildelingsrunde har Kulturrom fordelt totalt 29,2 millioner kroner. En rekke jazzarrangører og storband er blant mottakerne av tilskudd til øvings- og fremføringsutstyr.

Meld deg på vårt nyhetsbrev