Nyhet

Signe Emmeluth fikk jazzstipendiat

På åpningsdagen av Moldejazz mottok saksofonist og komponist Signe K. Emmeluth SpareBank1 SMN JazZtipendiat 2020/21. Emmeluth skal komponere et nytt verk for Trondheim Jazzorkester med urpremiere på festivalen neste år.

SpareBank1 SMN JazZtipendiat 2020/21 er tildelt saksofonist og komponist Signe K. Emmeluth og hennes prosjekt «Physicality in/ emotion». Dette ble offentliggjort i forbindelse med åpningen av den 60. Moldejazz.  Signe K. Emmeluth kommer opprinnelig fra Odense i Danmark og har vært bosatt i Oslo siden 2017. Hun gikk på jazzlinjen ved Skurups folkhögskola i Sverige før hun tok en utøvende bachelorgrad ved Jazzlinja, NTNU.

Midtnorsk Jazzsenter, Molde International Jazz Festival, Talent Norge og SpareBank1 SMN står bak dette årlige arbeidsstipendet som er en del av et talentutviklingsprogram i Trondheim Jazzorkester. Prosjektet har en total ramme på 1 million kroner som dekker urpremiere under Moldejazz i uke 29 neste år samt påfølgende turne med fire konserter høsten 2021.

Juryens begrunnelse:
«Physicality in/emotion» vil ta utgangspunkt i, og er viet til, fysisk musikk. Det dreier seg om hvordan musikken er i bevegelse og hvordan den fysiske klangen påvirker følelsene våre, ikke minst utøvernes følelser når disse blir presset ut i det ekstreme.
Juryen finner at Emmeluths ideer i dette prosjektet både er spennende, utfordrende – og realistisk beskrevet! Emmeluth ønsker å utfordre vår oppfatning av hva sanselig musikk er og kan være. Hun viser gjennom prosjektbeskrivelsen – og gjennom sin store musikalske produksjon så langt – at hun er en kunstner med stor utforskertrang, stor arbeidskapasitet og vilje til å strekke seg forbi vanlige sjangerkonvensjoner. Vi har her å gjøre med en av ‘musikkens oppdagere’.
Signe Emmeluth har de siste årene tatt den norske og nordiske improscenen med storm med en «sound» som tidvis kan minne om Ornette Coleman og andre amerikanske stilskapere, men som mest av alt uttrykker hennes egen originale, sterke stemme. Hun har vist med sine solo- og duoprosjekter at hun klarer å fornye den frie, klangutforskende delen av jazzen. Samtidig sier hun selv at det hun setter aller mest pris på med den norske jazzscenen, er musikernes evne og vilje å bevege seg fritt og ledig mellom ulike stiluttrykk.
Gjennom ulike band, som Spacemusic Ensemble og Emmeluth’s Amoeba, har hun vist seg som en formidabel komponist. Man kan ane at hun er påvirket av nyere amerikansk jazzmusikk, med stringente, lett abstrakte linjer og gjerne litt odd rytmikk. Emmeluth er et godt eksempel på hvordan det norske jazzmiljøet stadig berikes av musikere som trekkes hit på grunn av gode utdannings-institusjoner og et mangfoldig, levende musikkmiljø. Dette miljøet har Emmeluth også tatt sin del av ansvaret for, ved å drive små aktive klubber og spillesteder, både i Trondheim og Oslo.

Juryen for SpareBank1 SMN JazZtipendiat består av: Njål Ølnes, Bjørn Willadsen, Ole Morten Vågan, Mette Rasmussen, Jan Ole Otnæs, Per Oskar Olsen og Hans-Olav Solli.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Country & Vosstern

Vi ser frem mot Vossa Jazz med Hanna Paulsberg og Ingrid Steinkopf, graver i en viss type roots-groove og lytter til Per Texas.

Meld deg på vårt nyhetsbrev