Nyheter

Jazzintro-startskudd på Moldejazz

Koronakrisen avlyste alle fire innledende runder av Jazzintro 2020, men nå legges det et nytt løp med konserter. Startskuddet går på Moldejazz i juli med finale i Oslo i desember.

Moldejazz huser vanligvis finalen av lanseringsprogrammet Jazzintro. Nå får de i stedet fyre av startskuddet for første delfinale fredag 17. juli.

– Sammen med festivalene har vi funnet gode alternative løsninger for gjennomføring av Jazzintro. Vi har aldri vært i tvil om at lanseringsprogrammet skulle gjennomføres i år, men med koronasituasjonen og alle smitteverntiltak har vi brukt litt tid på å finne riktig form, forteller prosjektansvarlig i Norsk jazzforum, Aleksander Haugen.

Samarbeidsfestivalene Vossa Jazz, Nattjazz, Maijazz og Kongsberg Jazzfestival arrangerer vanligvis én innledende runde hver. – Alle er enige om at Jazzintro skal gjennomføres og at Årets unge jazzmusikere 2020 skal kåres som planlagt. Men når disse festivalene ble avlyst, har vi med deres velsignelse søkt nye samarbeidspartnere, sier Haugen.

Alle detaljer er ikke helt på plass enda, så de siste tre rundene vil offentliggjøres senere.  Det er mange hensyn som må tas som smitteverntiltak, reiserestriksjonene og karanteneregler.
– Flere av musikerne bor i utlandet, så det er en kabal som må legges, sier Haugen, som regner med å ha hele spilleplanen klar før sommerferien.

Fra juli til desember
Det blir Kongle Trio og Chuck People som under Moldejazz skal spille om den første finaleplassen. De siste tre rundene vil spres utover sensommeren og høsten. Finalen vil finne sted på Nasjonal jazzscene i Oslo i desember. Der får ett av bandene tittelen Årets unge jazzmusikere 2020, og disse mottar en lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Gramo-stipendet på kr 150 000.
Følgende åtte band er plukket ut til å delta i Jazzintro 2020: Amund Kleppan Kvartett, Chuck People, Damata, Front!Front, Hein Westgaard Trio, Kongle trio, Ladybird Orchestra og Skurkar.

Chuck People
Erlend Vangen Kongtorp (Odda) – saksofon, Hogne Kristoffer Kleiberg (Trondheim) – piano, Alf Svendsen Høines (Porsgrunn) – kontrabass, Martin Heggli Mellem (Lier) – trommer
Medlemmene av jazzkvartetten Chuck People møttes gjennom jazzlinja i Trondheim for drøyt tre år siden, og er alle etablerte på den unge, norske jazzscenen. Kvartetten spiller egenkomponert musikk basert på amerikansk jazz fra 50- og 60-tallet, og er inspirert av de store saksofonheltene Joe Henderson, Sonny Rollins og John Coltrane.

Kongle trio
Liv Andrea Hauge (Mosjøen) – piano, Øystein Skjelstad Østensen (Kongsberg) – kontrabass, Veslemøy Narvesen (Kristiansand) – trommer
Kongle trio oppstod våren 2019 i Oslo, og det oppstod umiddelbart stor spilleglede og kjemi mellom musikerne. Det musikalske utrykket fokuserer sterkt på frihet, improvisasjon og musikernes identitet og personlighet. Musikerne ønsker å utforske fri-improvisasjon og de impulsene som oppstår i samspillet, og også hvordan man kan bruke utradisjonelle strukturer, groover og lydlandskap. Noen av låtene har klare strukturer mens andre er svært frie og følger helt ulike musikalske rammer. Musikken er i stor grad inspirert av utradisjonelle norske pianotrioer som Svein Finnerud trio, Close Erase, Maria Kannegaard trio og Moskus.

Om Jazzintro
Norsk jazzforum og fem av landets ledende jazzfestivaler står bak Jazzintro. Med utgangspunkt i innsendt demomateriale plukker en jury bestående av profesjonelle jazzmusikere ut åtte band til de innledende rundene. Fire går videre til en finale hvor ett av bandene kåres til Årets unge jazzmusikere og får en lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Gramo-stipendet på kr 150 000.  Årets jury består av saksofonist Hanna Paulsberg, bassist Mats Eilertsen, vokalist Kirsti Huke og trommeslager Dag Magnus Narvesen samt fagansvarlig i Norsk jazzforum, Ragnhild Menes, som jurysekretær.

Jazzintro arrangeres annethvert år, og har siden starten i 1998 vært viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, som Mathias Eick, Anja Lauvdal, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild. Blant tidligere vinnere er Monkey Plot, Albatrosh, Puma, In the Country og Megalodon Collective.

Fra forsiden

Nyhet

Gjenforenes på åpningen av OsloJazz

Legendariske Masqualero gjenforenes med åpningskonserten på Oslo Jazzfestival i Operaen søndag 11. august. - Dette blir en kveld for den norske jazzhistorieboka, sier festivalsjef Line Juul.

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev