Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: Fredrik Luhr Dietrichson

Bassist Fredrik Luhr Dietrichson har brukt koronadagene til egenøving og komponering. Nå er han også plateaktuell med spellemannprisvinner Morgonrode, og driver forhåndssalg av en eksklusiv liveplate med Moskus.

Hver mandag presenterer Jazzinorge.no en aktuell musiker, arrangør, storband eller jazzaktør som Ukas Jazzprofil. Har du tips om noen som fortjener litt ekstra oppmerksomhet, send oss gjerne en epost.

Fredrik Luhr Dietrichson

Hei, Fredrik, først og fremst gratulerer med Spellemannpris til Morgonrode! Velfortjent pris, syntes vi. Prisutdelingen fikk en litt annen ramme denne gangen på grunn av smittevernrestriksjonene. Hvordan opplevde dere den digitale sendingen?
– Takk for det. Det er selvsagt utrolig stor stas med Spellemannpris og vi ble skikkelige glade når vi skjønte at vi vant. Det ble jo en litt annen setting med digital sending, og hvis jeg skal være ærlig så synes jeg at det slo litt uheldig ut for de mindre kommersielle sjangrene som f.eks. folkemusikk, jazz, åpen klasse, osv. Slik det ble nå så følte jeg at det ble veldig mye P3-gull over hele opplegget. Når de først skulle produsere en digital sending og prisutdeling så kunne de kanskje kompensert med å lage litt med redaksjonelt innhold og bakgrunnsinformasjon om de ulike sjangrene, nominerte og vinnere. Ser man bort fra selve tv-sendingen så er det likevel veldig stas, og både venner, familie og kjente får jo med seg slike priser, så får vi bare håpe at omstendighetene gjør at det blir ekstra godt husket.


Skjermdump nrk.no

Det prisvinnende debutalbumet ble fulgt opp med en ny nydelig utgivelse i april. Hvordan følger Morgonrode opp plateslippet i disse koronatider?
– Vi hadde jo planlagt å slippe den nye plata, Du milde verden, på Vossa Jazz, og så følge opp med flere konserter utover våren. Nå ble jo ikke disse konsertene noe av, men til gjengjeld så ble timingen med Spellemann ganske god da. Så da ble det jo en del oppmerksomhet rundt bandet og plata i den forbindelse, selv om det er en litt merkelig følelse å vinne spellemannpris for førsteplata omtrent samtidig som vi gir ut plate nummer to. Kanskje genial promo, i form av et hendig uhell?

Og i juni slipper Moskus en ny og eksklusiv utgivelse?
– Ja, det stemmer. Vi gir ut en kjempefin liveplate med tittelen Live på Victoria. Som ja, rett og slett er en liveplate fra konsert på Victoria, Nasjonal jazzscene i 2018. Dette er en eksklusiv godbit som trykkes i et begrenset og nummerert opplag på 150 stk dobbel LP, på selskapet Earthly Habit. Den vil ikke være tilgjengelig for streaming, så her prøver vi å ta litt mer kontroll musikken vår og hvordan vi ønsker at den skal oppleves, nemlig gjennom en dedikert lyttestund foran platespilleren. Vi har også gjort oss flid med design og tekstlig innhold, bl.a. flotte liner notes av Audun Vinger. Plata kommer først ut den 10. september, men fram til 1. juni så har man mulighet til å forhåndsbestille den til rabattert pris.

Forhåndssalget av plata er allerede i gang gjennom spleis.no. Hvorfor har dere valgt denne løsningen?
– Det er kanskje flere grunner. Den enkleste årsaken er at det er en ganske kapitalkrevende investering å lage ei plate, ofte så får man jo store lager som man bruker lang tid på selge og (forsøke) å tjene inn igjen. Så ved forhåndssalg så får vi inn litt midler som bidrar til å dekke noe av produksjonskostnaden til utgivelsen, samtidig som vi unngår å sitte igjen med et stort lager av usolgte eksemplar. En annen årsak er at vi ønsker å synliggjøre og inkludere publikum i prosessen med å skape en plate. Jeg tror at folk har betalingsvillighet dersom de forstår kostnadene bak produksjonen av et produkt. Vi ønsker på en måte å si til folk at dersom dere ønsker at artister skal lage plater, så må dere være med å etterspør produktene gjennom denne ordningen. Ved å gjøre det på denne måten så kan folk bestille plata til rabatt og samtidig motta en unikt produkt som er både nummerert og signert. Det er en veldig fin måte å inkludere publikum i prosessen, og så langt har vi fått kjempegod respons fra folk som har forhåndsbestilt plata og det har vekket et stort engasjement rundt både bandet og måten å lansere musikk på. Til nå så har vi vel solgt omtrent 20% av opplaget allerede.
I lys av covid-19 så har det jo vært mye innovasjon med digitale konserter og kulturformidling. Dette fokuset har kanskje også gjort prosjektet vårt mer synlig og aktuelt. Det er i alle fall korona-fri musikkformidling, men i analog drakt i form av vinyl.

Hvordan har smittevernrestriksjonene ellers påvirket ditt musikalske virke?
– Jeg fikk avlyst veldig mange konserter i mars, april og mai. Mitt virke er stort sett kun basert på konserter for å tjene til livets opphold, så ting ble jo snudd på hodet veldig plutselig. Vi hadde bl.a. turnéer med Morgonrode, Moskus, Moenje, Significant Time og Frode Haltli Avant Folk, som alle gikk fløyten. Men alle folk har jo på et eller annet vis blitt påvirket av dette, så jeg synes ikke det er noe grunn til å klage. Jeg prøver heller å snu det til noe positivt, bruker mye tid på egenøving og komponering, det blir mindre reisebelastning og mer tid til å være hjemme med samboer og nære venner. Uansett så tror jeg at vi alle lære litt om oss selv i denne perioden.
Som musiker så er jeg jo vant med å være ganske selvdreven, så det er ikke noe problem å bruke tiden til noe konstruktivt. Og i tillegg har vi jobbet masse med den nye utgivelsen til Morgonrode og den kommende liveplata til Moskus, så det har fortsatt vært mange spennende ting å drive med.

Har du noen nye, spennende prosjekter på gang som vi kan glede oss til når hverdagen er tilbake til normalen?
– Ja, jeg har brukt denne tiden til å tenke ut et helt nytt prosjekt. Men det er såpass nytt territorie og langt fram i tid at jeg foreløpig holder kortene tett til brystet. Men jeg kan avsløre at det inkluderer å bruke noen nye plattformer for å formidle musikken.
Utenom dette så blir det plateslippkonserter for den kommende liveplata til Moskus, det blir en del konserter med Morgonrode og med Avant Folk skal vi både spille inn ny plate og vi skal spille konsert i operaen i oktober.

Nå begynner det så smått å arrangeres konserter igjen. Har du en konsertanbefaling?
– Vil ikke komme med en konkret anbefaling, men hvis folk føler seg trygge på rammene og omgivelsene så tenker at nå kan du gå på hvilken som helst konsert og få en god opplevelse. Levende musikk er noe vi alle har godt av, og både arrangører og artister har også veldig godt av støtte fra publikum

Og helt til slutt, en plateanbefaling?
– Tja.. Det finnes jo tusenvis av gode jazzplater som folk sikkert kjenner til fra før så jeg får velge å løfte fram en litt annerledes plate som var en øreåpner inn til eksperimentell musikk for meg i min ungdom. Sjekk ut John Frusciante sin soloplate med den velklingende tittelen Niandra LaDes and Usually Just a T-Shirt fra 1994. Dette en slags visemusikk i kontekst av lo-fi og avantgarde, spilt inn på en firespors båndopptaker. Jeg synes plata er skikkelig spennende og gir en veldig nærhet til musikeren og idéene han formidler. Hvis noen av leserne her inne mot formodning skulle ha hørt på plata tidligere, så blir jeg veldig overrasket og glad.

Fra forsiden

Nyhet

Gjenforenes på åpningen av OsloJazz

Legendariske Masqualero gjenforenes med åpningskonserten på Oslo Jazzfestival i Operaen søndag 11. august. - Dette blir en kveld for den norske jazzhistorieboka, sier festivalsjef Line Juul.

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev