Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: Ladyfest

Inspirert av Riot grrrl-bevegelsen, setter Ladyfest feminisme, fri ytring og kunstnerisk utfoldelse på agendaen. På kvinnedagen førstkommende søndag inviterer Ladyfest Oslo til konserter med han gaiden og Juno samt Pecha Kucha om kvinnedagsaktuelle tema.

Hver uke presenterer Jazzinorge.no en aktuell musiker, arrangør, storband eller jazzaktør som Ukas Jazzprofil. Har du tips om noen som fortjener litt ekstra oppmerksomhet, send oss gjerne en epost.

Ladyfest

Søndag 8. mars inviterer Ladyfest Oslo til arrangment på Ingensteds i anledning kvinnedagen. Vi tok en prat med Hilda Fjeldstad i Ladyfestkomiteen.

– Den 8. mars feirer Ladyfest kvinnedagen med arrangement i Oslo. Først og fremst, hva er bakgrunnen for Ladyfest?
– Ja, det stemmer. I USA, tidlig på 90-tallet, manifesterte Riot grrrl-bevegelsen seg. Denne bevegelsen satte jenter på, foran og bak punk- og DIY-scenen. Dette utviklet seg, og i år 2000 manifesterte Ladyfest seg for første gang i Olympia, Washington, USA. Siden da har Ladyfest spredd seg til resten av verden som et ideologisk, non-profitt konsept. I Norge blei Ladyfest arrangert for første gang i 2006, og har blitt arrangert hvert år siden, på kvinnedagen. Ladyfest Oslo består av en liten komité under Konsertforeninga-paraplyen, som også inkluderer jazzklubben Blow Out! og konsertseriene Femme Brutal, Blårollinger, F/ eks og Gutvik Ukentlig.

– Hva skjer på Ladyfest-markeringen på Ingensteds søndag?
– Ladyfest er en liten aktør, men målet vårt er stort. Ladyfest Oslo er en plattform hvor både artister og publikum kan inspireres til fri ytring, kunstnerisk utfoldelse, dialog og samarbeid. Vi gir scenen til skapende kvinner og er en arena for alle med interesse for feminisme og kultur.
Programmet for kvinnedagen, eller Den store festen som vi kaller den, er konsert med han gaiden, som vi presenterer sammen med vår Konsertforeninga-søster Femme Brutal og en konsert med JUNO, som nettopp imponerte stort på Bylarm. Vi følger med på hva som rører seg blant de unge jazzmusikerne og improvisatørene i Norge. Det er så vanvittig høyt nivå, og vi i Ladyfest Oslo føler oss heldige som kan booke de vi selv er fan av. I tillegg til to konserter, har vi i samarbeid med PechaKucha Night Oslo invitert tre kvinner til å holde hver sin Pecha Kucha om et kvinnedagsaktuelt tema. Marte Stubberød Eielsen om p-pillen, Ellen Engelstad om Rosa Luxemburg og Una Mathiesen Gjerde om mensen.
Alle er hjertelig velkomne!

– Hvorfor er fokus på likestilling og feminisme fortsatt viktig?
– Å, det er så viktig! Det er viktig fordi et likestilt samfunn er til det beste for alle. Alle trenger å se noen som de føler representerer seg selv, et forbilde. Uansett om det er på, foran eller bak scenen, eller et helt annet sted, som for eksempel på en byggeplass eller i en direktørstol. Om jeg aldri ser noen som meg som jobber som scenetekniker eller som musikkjournalist, hvordan skal jeg da komme på at det er noe for meg, at det er noe jeg også kan bli? Heldigvis finnes det strålende ordninger som «Teknikk i balanse», som Balansekunst og Kulturrom står bak. Vi trenger faktisk noen som tenker mangfold og balanse fordi det helt sikkert vil bidra til en bredere rekruttering. Og bred rekruttering er bra! Det er et tegn på at det bobler og lever, at flere følger sin drøm og at færre følger mønstrene (ubevisst selvfølgelig). Ladyfest ønsker å gå foran som et godt eksempel, etter inspirasjon fra Riot grrrl-bevegelsen.

– Noe annet du vil legge til?
– Vi sier som Emma Goldman « if I can’t dance it’s not my revolution!» Ikke være kjip med andre publikummere på konsert, vis respekt og hensyn til alle som spiller, arrangerer, skur lyd og lys, tapper øl og rydder glass, og husk at ikke alle har samme utgangspunkt som deg selv. Da blir en god konsertopplevelse god for alle!

– Bortsett fra det helt åpenbare, konserten på søndag, har du en konsert du vil anbefale?
– Det er ikke tilfeldig at vi fyller vårt program med herlig jazzmusikk. Vi elsker jazz!, så vår anbefaling er selvfølgelig i det samme musikalske landskapet. Veslemøy Narvesen spilte for oss med Mall Girl i fjor og er aktuell med fantastiske Kongle trio, som vi anbefaler at alle sjekker ut på Nasjonal jazzscene om en drøy måned.

– Og helt til slutt, en plateanbefaling?
Magdalene av FKA twigs. Fordi det rett og slett er så sårt og sterkt og ærlig i mange dimensjoner.

Fra forsiden

Nyhet

Gjenforenes på åpningen av OsloJazz

Legendariske Masqualero gjenforenes med åpningskonserten på Oslo Jazzfestival i Operaen søndag 11. august. - Dette blir en kveld for den norske jazzhistorieboka, sier festivalsjef Line Juul.

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev