Nyhet

UKAS JAZZPROFIL: 4/4 Forum for takt og tone

Førstkommende helg arrangeres Bakeribyggfestivalen i Mo i Rana. Arrangør er jazzklubben 4/4 Forum for takt og tone som på festivalens første dag inviterer til en helaften med Geir Sundstøl.

Hver uke presenterer Jazzinorge.no en aktuell musiker, arrangør, storband eller jazzaktør som Ukas Jazzprofil. Har du tips om noen som fortjener litt ekstra oppmerksomhet, send oss gjerne en epost.

4/4 Forum for takt og tone

Jazzklubben 4/4 Forum for takt og tone holder til i Mo i Rana og arrangerer konserter gjennom hele året i tillegg til festivalene Smeltedigelen og Bakeribyggfestivalen. Jazzinorge har tatt en prat med Mona Henriksen i klubbens styre.

– Førstkommende fredag starter Bakeribyggfestivalen, «byens koseligste festival», som dere er med på å arrangere. Fortell litt om hva som skjer der.
– For tolvte gang arrangeres Bakeribyggfestivalen, et samarbeid mellom 4/4 Forum for takt og tone og Bakeribygget, et ressurssenter for psykisk helse i Mo i Rana. I løpet av to dager gjennomføres fem konserter med artister fra Helgeland og veletablerte nasjonal artister. Vi gir også unge talenter en scene.
Bakeribyggfestivalen 2020 er en totalopplevelse. Atmosfæren i et 100 år gammelt bygg, nydelig nordnorsk mat, faglig påfyll, kunst og ikke minst; mye god musikk.
Årets program starter med en helaften med Geir Sundstøl. Først med Erland Dahlen, og deretter med Trond Kallevåg Hansen og band som spiller fra «Bedehus & Hawaii» Dette blir en opplevelse av de sjeldne og vi gleder oss veldig til å få oppleve så dyktige musikere på Bakeribygget. Lørdag begynner med unge talenter sammen med husbandet. På kvelden står fargerike Bitchy Big Boobies Bang Band fra Hemnesberget på scenen. Og vi avslutter med Jill Larsdotter & Alex Cornelius Sørensen. Møter med mennesker har inspirert Jill og Alex til å sette sammen en konsert «Nært innpå». Her har de valgt ut sanger og tekster som hatt stor betydning både for dem selv og for andre, som omhandler livets opp og nedturer.

– Dere står også bak Smeltedigelen musikkfestival som arrangeres i oktober hvert år?
– Smeltedigelen Musikkfestival blei etablert i 2005 og gjør sin sekstende festival 28. – 31. oktober i 2020. Festivalen arrangeres på ulike scener i bykjerna i Mo i Rana. Tre av scenene er på Nordland Teater som fikk sitt eget teaterhus samme året som festivalen blei etablert. Et fantastisk hus med flotte scener.
Sjangermessig har festivalen vært en miks mellom ulike musikalske uttrykk der jazz alltid har vært en sentral del av festivalen; Sheila Jordan, Bjørn Alterhaug, Solveig Slettahjell, Jan Garbarek Group og Karin Krog for å nevne noen av jazzartistene som har gjestet festivalen de siste årene. Lokale produksjoner, nordnorske artister, samiske produksjoner og internasjonale artister i ulike sjangre er andre deler av festivalen. Festivalen skal være en smeltedigel med ulike sjangre og mennesker fra ulike kulturer. De siste årene har festivalen lagt større vekt på prosjekter som omfatter barn og unge. Flere Farger (Fargespill) har de siste 3 årene vært en sentral del av festivalen og har presentert musikk der hundrevis av barn, unge og voksne fra ulike land som; Syria, Afghanistan, Serbia, Thailand, Filippinene, Irak og mange flere deltar. I 2019 hadde Flere Farger to produksjoner og to fulle hus. Dette er et stort prosjekt som er mulig fordi det er et tett samarbeid mellom festivalen og aktører som Kreative folk, Rana kulturskole, Nordland Teater, Sydsamisk teater, Lyngheim skole, DKS Rana og Fargespill i Bergen med flere.

– Og hva har dere ellers planlagt denne konsertsesongen?
– I år markeres 25-års jubileum for Havmannen, en majestetisk skulptur av sir Antony Gormley, som har blitt et landemerke i Mo i Rana. Det norsk-russiske bandet TRESKATRESK med sin frontfigur Ola Rokkones lager musikk om hvert sted de spiller. De har blant annet laget komposisjoner om og inspirert av Havmannen. Vi har invitert bandet og gleder oss til å oppleve denne stedegne komposisjonen igjen 3. september.
Vi jobber også med noen lokale produksjoner og konserter i løpet av året. Vi synes det er viktig å tilby de lokale artistene en scene. Og vi ser frem til å ta i mot Nordnorsk Jazzsenter sin produksjon med Jacob Young og Siril Malmedal Hauge i april. Det jobbes med og kommer flere konserter både i vår- og høstsesongen.

– Hvordan er det å drive klubb og festival i Mo i Rana?
– Mo i Rana er en festivalby med flere store festivaler. De løfter kulturlivet i byen og folk strømmer til arrangementene. Smeltedigelen samler mellom 4500 – 5000 publikummere hvert år. Da teller vi med alle arrangementer både de som er gratis og konserter som det selges billetter til. Vi er også veldig glade i klubbkonsertene våre, selv om de ikke samler det største publikummet. Vi har en liten, men veldig dedikert kjerne som er glade i livemusikk og sjangerne vi presenterer. De får med seg det meste av konsertene. 4/4 Forum for takt og tone har ca 150 medlemmer. Vi har et aktivt styre som jobber med alt fra planlegging, økonomi og booking til den praktiske gjennomføringen av konserter og festivaler. Klubben har ikke egne lokaler, men har fått et godt samarbeid med Nordland teater hvor vi har konserter i teaterkafeen. Det er et intimt og flott lokale med plass til 130 publikummere.

– Og helt til slutt, har dere en konsert du vil anbefale?
– 9 Grader Nord spiller på Hausmania Kulturhus i Oslo 27. mars. De spilte en fantastisk konsert på Smeltedigelen i fjor. Det sjarmerende og fargerike bandet fikk hele salen til å synge med og danse. Anbefales!
Ellers så vil vi anbefale Trond Kallevåg Hansen sin produksjon “Bedehus & Hawaii”, som vi har satt opp på Bakeribyggfestivalen. Her kan publikum vente seg et knippe fantastiske musikere, blant annet gitarikonet Geir Sundstøl. Plata har fått strålende kritikker i inn- og utland. Platen er kåret til en av de 15 beste jazzplatene som kom ut i hele verden i fjor, kåret av Bandcamp.

 

Fra forsiden

Nyhet

UKAS JAZZPROFIL: Petter Wettre

Petter Wettre tok med seg saksofonen og flyttet til Paris kun et par uker for koronarestriksjonene satte inn. Nye samarbeid og musikalske møter må vente, nå er det blogging, øving, trening og generelt venting som fyller dagene.

Nyhet

Kongsberg Jazzfestival avlyser

Kongsberg Jazzfestival melder i dag at årets festival er avlyst. - Det er med tungt hjerte vi gjør dette, men styret har også et ansvar for å ta vare på festivalen, forvalte den godt og sikre dens fremtid. Vi kan ikke sette festivalen i en situasjon hvor vi med åpne øyne sender den inn i historiebøkene, sier styreleder Juel H. Rye.

Meld deg på vårt nyhetsbrev