Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: Tollef Østvang

I februar reiser trommeslager Tollef Østvang på USA-turné med Friends & Neighbors. Ved siden av en rekke bandprosjekter finner den travle musikeren også tid til fagforeningsverv og konsert- og festivalarrangering.

Hver uke presenterer Jazzinorge.no en aktuell musiker, arrangør eller storband som Ukas Jazzprofil. Har du tips om noen som fortjener litt ekstra oppmerksomhet, send oss gjerne en epost.

Tollef Østvang

– Hei, Tollef, du er en travel fyr. Ved siden av å være en svært aktiv musiker i band som Friends & Neighbors og All Included, så er du både festival- og konsertarrangør og aktiv som hovedtillitsvalgt i Creo Trøndelag. Hvordan får du tid til alt?
Det lurer jeg på selv av og til også ?. Men når man stort sett gjør ting man har et stort engasjement for så er det utrolig hva man kan rekke over. Positiv innstilling er uansett viktig. Det er ofte det som avgjør om ting gir deg krefter istedenfor å tappe deg for krefter. Jeg liker å få ting til å skje, både for meg og for andre. Selv om musikken jeg driver med er av det friere slaget så er jeg relativt strukturert på andre områder. Det hjelper sikkert i en tettpakket timeplan. Fagforeningsengasjementet har vært med meg i mange år. Kulturpolitikk engasjerer meg og urettferdighet i arbeidslivet provoserer meg. Det kan føre til noen styreverv her og der ?.

– Friends & Neighbors´ forløpig siste album, som forøvrig fikk strålende omtale av Arild R. Andersen på Jazzinorge, har tittelen «What’s Next?». Og svaret er en USA-turné i februar?
– Det stemmer. Friends & Neighbors skal ut på en ny USA-turné nå i februar. Fjerde gangen vi drar over med dette bandet. Alltid gøy å spille for det amerikanske publikumet. Er en del arbeid for å realisere slike turneer, men det er utrolig inspirerende rent kunstnerisk. Vi opplever meget god respons på musikken vår og publikum kjøper mye plater. Vi skal også innom Vossajazz noen uker etterpå. Det gledes! Forøvrig en fantastisk gjeng å reise med. Det er utrolig viktig i det lange løpet. Samhold er kjernen i dette bandet.


USA-klare Friend & Neighbors, fra venstre: Oscar Grönberg, André Roligheten, Jon Rune Strøm, Thomas Johansson og Tollef Østvang. Foto: Peter Gannushkin.

– Har du andre prosjekter og planer i 2020?
– Ja, 2020 ser spennende ut. Først ut er tre konserter i begynnelsen av februar med den colombianske saksofonisten Maria Valencia sammen med Anna Högberg og Ingebrigt Håker Flaten. Jeg var i Colombia i noen uker i september i fjor. Ble kjent med mange fantastiske musikere, spesielt i Bogotá, deriblant Maria Valencia. Vi spilte sammen på en festival der. Satser også på litt aktivitet med prosjektet The Way Ahead som jeg og André Roligheten leder sammen. Blir noen duo-konserter med den amerikanske saksofonisten Mars Williams litt seinere i år. Vi gjorde en del konserter i 2017 og 2018. Gøy! Har samarbeidet med en del Chicago-baserte musikere de siste årene, så det kan hende det blir noe mer på den fronten i 2020. Skal over et par turer i år. Utrolig inspirerende miljø i Chicago. I tillegg kommer det nye album med både Friends & Neighbors og All Included iløpet av året. Høsten er ikke helt satt, så kan jo hende det dukker opp noen nye spennende prosjekter.

– Du kuraterer også festivalen Fri Resonans i Trondheim. Har du noen ekstraordinære planer for høstens 15-årsjubileum?
– Ja, Fri resonans ble startet opp i 2005 av Kim Myhr, Martin Taxt og Håvard Volden. Den ble arrangert årlig mellom 2005-2012. Jeg, Kyrre Laastad og Mette Rasmussen startet opp igjen festivalen i 2016, så i 2020 er det duket for den 13. utgaven. Så jubileum i antall år, men ikke i antall utgaver. Årets stab består av meg og gitarist Peder Overvik Stuberg. Festivalen foregår på Dokkhuset i Trondheim 2. og 3. oktober og det blir veldig bra! Vi jobber som alltid så godt vi kan for å sette sammen et heftig, spennende, engasjerende og herlig uforutsigbart program. Jeg synes vi får til veldig mye festival for de midlene vi har til rådighet. Det er en viktig visjon for oss.

– I tillegg arrangerer du konsertserien FRI FORM i Trondheim som sesongåpner på torsdag samt konsertserien UTPOST på Røros.
– FRI FORM er inne i sin fjortende sesong siden jeg og Mette Rasmussen startet opp høsten 2013. Paal Nilssen-Love/Sten Sandell + Eva Lindal/Stina Hellberg Agback åpner vårens sesong nå på torsdag. Jeg håper FRI FORM har vært et positivt bidrag til den mangfoldige konsertscenen vi har i Trondheim. Blir glad når jeg blar igjennom tidligere års programmer. Utrolig mange fantastiske musikere som har tatt turen innom. Og flere blir det! Hele vår-programmet slippes i løpet av uken. I tillegg til meg består FRI FORM-staben anno 2020 av Alexander Riris og Amalie Dahl. Bra gjeng!

I 2017 flyttet jeg tilbake til hjemrommet mitt på Os i Østerdalen. En nydelig gård på fjellet bare 15 minutter fra Røros. Rundt samme tid flyttet folkemusiker Olav Mjelva fra Røros tilbake. Sammen har vi prøvd å sette opp litt konserter på Røros som bygger broer mellom de kunstneriske uttrykkene vi selv representerer. Konsertserien UTPOST er et resultat av det. Er inspirerende å presentere musikere av internasjonalt kaliber på hjemmebane. Vårens program kommer fortløpende.

– Og helt til slutt, har du en konsert du vil anbefale?
– Er jo utrolig mye kult som skjer for tiden! Registrerer at skjer veldig mye bra i Oslo denne uken. Hadde jeg bodd i Oslo ville jeg nok gått litt frem og tilbake mellom Kafé Hærverk og Nasjonaljazzscene de kommende dagene. Jaimie Branch – Fly or Die + Paal Nilssen-Love/Sten Sandell på onsdag burde folk få med seg. Men så mange som mulig av Atomic sine fem dager på Kafé Hærverk er også et must.

– Plateanbefaling?
– Av plater som kom ut i 2019 så kan jeg nevne Bill Orcutt – Odds Against Tomorrow og Christian Lillinger´s Open Form For Society.

Fra forsiden

Nyhet

Gjenforenes på åpningen av OsloJazz

Legendariske Masqualero gjenforenes med åpningskonserten på Oslo Jazzfestival i Operaen søndag 11. august. - Dette blir en kveld for den norske jazzhistorieboka, sier festivalsjef Line Juul.

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev