Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: Vadsø Storband

På tampen av 2019 mottok 25-årsjubilanten Vadsø Storband kommunens kulturpris. Den store jubileumsfeiringen er lagt til 2020, og vi har tatt en prat med storbandleder og saksofonist Unn-Anita T Pedersen om årets jubileumsplaner og om storbandlivet i Vadsø.

Hver uke presenterer Jazzinorge.no en aktuell musiker, arrangør eller storband som Ukas Jazzprofil. Har du tips om noen som fortjener litt ekstra oppmerksomhet, send oss gjerne en epost.

Vadsø Storband

– Gratulerer, Unn-Anita, med kommunes kulturpris 2019 til Vadsø Storband! Det må vel ha vært en storartet julegave?
– Ja, det var virkelig stas å få en slik pris! Vi har i ettertid fått mange flotte tilbakemeldinger som » Jøss, har dere ikke fått den tidligere?» og » Ja, det var virkelig på tide». Det er jo hyggelig å høre. I løpet av våre 25 år har vi jo gjort mye innenfor det kulturelle i kommunen. Vi har arrangerer gode og spennende konserter. Invitert inn både barn, ungdommer og voksne som solister. Samarbeidet med kulturskolen og skolekorps. Vi har hatt konsert under Varangerfestivalen i mange år. Julekonserten til Vadsø Storband er veldig populær og kjøres med to forestillinger. Julekonserten startet vi opp med i 2011, og vi spiller i en gammel låve som er gjort om til festlokale. Det gir en fin og spesiell stemning, og vi får tilbakemelding på at det er under konserten julestemningen kommer.

Vadsø storband med konsert på konsert på Ritz, Kirkenes i 2017:

– Dere hadde også 25-årsjubileum i fjor. Hvordan ble dette feiret?
– Vi har bestemt at 2020 blir vår markering av jubileet. Det blir ett spennende år med mange utfordringer.

– Fortell!
– Som sagt blir 2020 vår markering av 25-års jubileet. Vi starter med konsert nå i februar med lokale vokalister. Det blir hvite duker og 3-retters middag. Konserten er et samarbeid med Varangerfestivalen og Varangerkokken Tor Emil Sivertsen. Varangerfestivalen har utfordret oss i år, og vi skal spille to forskjellige konserten under festivalen i uke 32. Den ene med svenske Gunhild Calings og den andre med Knut Anders Sørum. Dermed blir det hard jobbing gjennom våren for å få dette på plass. Vi har lagt inn et improvisasjonsseminar med saksofonist Fred Glesnes i mai. Så blir det en heftig høst med tur til Oslo i oktober. Vi tar med oss musikk der Jakob Arvola har skrevet flotte Finnmarkstekster til bl.a Sinatra låter. Før vi drar til Oslo blir det konsert både i Kirkenes og i Vadsø.

– Hvordan er storbandhverdagen i Vadsø?
– Vi er en fin gjeng som samles hver tirsdag for øving. Der er det god stemning, men hard jobbing. Vår kjære dirigent Asbjørn Ruud vet å holde oss fremme på stolen, og han vet akkurat hvordan han vil ha det. To av medlemmene våre bor i Kirkenes, og de kommer kjørende nesten hver tirsdag for å øve. Imponerende!! Vi prøver også å få til noe sosialt i forbindelse med seminar eller konsert. Vi er godt organisert og driver prosjektbasert, så alle må bidra med oppgaver når det skal være konsert eller andre ting som skal gjøres. I tillegg til meg som leder/administrator har vi en økonomiansvarlig og et musikkutvalg. Det fungerer kjempefint.

– Dere har mye aktivitet til tross for noen geografiske utfordringer. Hvordan er publikumsgrunnlaget i Vadsø og i Finnmark forøvrig?
– Ja vi er aktive, og det er takket være gode krefter i bandet. Vår tidligere dirigent Harald Devold og nåværende dirigent Asbjørn Ruud har et utrolig stort nettverk. Det har gjort at vi har kunnet samarbeide med mange spennende kapasiteter, blant annet Kåre Nymark og Jens Wendelboe. Vi har også hatt flere seminar med trommeslager Erik Smith. Tyra Mannsverk, som har vært leder i 20 år, har også et stort kontaktnett. Dermed er Vadsø-publikummet bortskjemt med gode konserter og stiller derfor opp. Vi har reist noe rundt i fylket og er spesielt glad i Kirkenes. Der er det god service og god stemning. Høsten 2019 arrangerte vi «Big Band Battle» og hadde besøk av Hammerfest Storband. I tillegg ett flott besøk av Gjerstad Storband som har dirigent fra Berlevåg. De tok det som en ferie og var på tur en hel uke. Det ble en utrolig kjekk helg med mye musikk og endel lokal sightseeing.

«Big Band Battle» i 2011. Vadsø Storband og Hammerfest Storband spiller Herbie Hancocks «Chameleon»:

– En konsert du vil anbefale?
– Mener du konserter av Vadsø Storband? I så fall anbefaler jeg at folk sjekker ut konserten vi skal ha i Oslo 24. oktober 2020 » Vadsø Storband + Jakob Arvola = sant «. Det blir tøft!!

– Plateanbefaling?
– Vadsø Storband har gitt ut 2 CD’er «Vegas til Vadsø» og «Surfin’ Varanger». Anbefaler selvfølgelig disse:)

Fra forsiden

Nyhet

Gjenforenes på åpningen av OsloJazz

Legendariske Masqualero gjenforenes med åpningskonserten på Oslo Jazzfestival i Operaen søndag 11. august. - Dette blir en kveld for den norske jazzhistorieboka, sier festivalsjef Line Juul.

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev