Nyheter

Nasjonal arrangørstatistikk 2018

Telemarksforsking har på oppdrag fra Arrangørforum, sammenstilt og kartlagt nøkkeltall for det norske arrangørfeltet for konsertåret 2018.

Den nasjonale arrangørstatistikken samler informasjon fra hele feltet og dekker alle sjangre. Forskningsinstituttet Telemarksforsking er faglig samarbeidspartner og ansvarlig for analyse og produksjon av en årlig rapport. Dette er det tredje året både helårsarrangører og festivaler samles i én rapport.

– I Norsk jazzforum har vi samlet tall fra både helårsarrangører og festivaler i mange år allerede, så våre arrangørmedlemmer har god rutine på å rapportere tall. Dette er nok årsaken til at jazzfeltet spesielt har svært god responsprosent. Blant medlemmene i Arrangørforum har det tidligere vært ulike rutiner på innsamling av data, men nå når alle sjanger- og arrangørorganisasjonene er med på en felles innsamling av data, vil vi på sikt få et svært godt datagrunnlag for hele arrangørfeltet, forteller prosjektansvarlig i Norsk jazzforum, Aleksander Haugen.

I rapporten kan man se at det kan være store forskjeller i de fleste måleparameterne fra sjanger til sjanger og hos de ulike arrangørtypene. Også i denne rapporten ser man tendenser til at det er helårsarrangørene og spesielt de frivillig drevne som har de tøffeste kårene.

Langsiktig arbeid
Nytt i utgaven for 2018 er at man for første gang har klart å følge flere enkeltarrangører over en periode på tre år.  Godt tallgrunnlag for arrangørfeltet er nødvendig i arbeidet for å synliggjøre ringvirkningene til de hardtarbeidene arrangørene over hele landet og for å styrke arrangørenes rammebetingelser.

– Tidlig i 2020 starter vi en ny runde med innsamling av data for konsertåret 2019. Arbeidet med nasjonal arrangørstatistikk er ressurskrevende, men noe av det viktigste vi gjør, sier daglig leder i Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal.

Telemarksforsking er svært fornøyd med at datagrunnlaget blir bedre: – Statistisk arbeid som skal forsøke å måle trender og endringer i en nasjonal sektor gir gjerne lav avkastning den første tiden siden datagrunnlaget kan være svakt. Etter tre år så har vi nå endelig klart å følge omlag seksti unike arrangører over en periode på tre år – samtidig supplerer vi databasen med flere nye arrangører hvert år slik at datagrunnlaget stadig blir bedre. Respondentene har mulighet til å oppgi sine tall også bakover i tid så på sikt vil vi kunne gjøre enda mer presise og detaljerte analyser, sier seniorforsker i Telemarksforsking, Bård Kleppe.

Last ned rapporten her.

Om Nasjonal arrangørstatistikk
Arrangørorganisasjonene i Arrangørforum startet i 2016 et samarbeid om en nasjonal kartlegging av arrangørfeltet. Organisasjonene samler inn nøkkeltall fra sine arrangørmedlemmer, og innsamlet data danner grunnlaget for Nasjonal arrangørstatistikk. Forskningsinstituttet Telemarksforsking er faglig samarbeidspartner og ansvarlig for analyse og produksjon av en årlig rapport. Arrangørforum består av Norske Konsertarrangører, FolkOrg, Norsk jazzforum, Norsk Bluesunion, Norsk Viseforum, Norske Festivaler, nyMusikk, Klassisk og Norske kulturhus.

 

Fra forsiden

Nyheter

Første Jazzintro-runde på Bergen Jazzforum

Første runde av Jazzintro 2024 går av stabelen på Bergen Jazzforum torsdag 22. februar. Da spiller det to bandene ASQ // Amund Stenøien Quartet og Schemes om finaleplass på Moldejazz der Årets unge jazzmusikere 2024 skal kåres.

Nyhet

Stort lørdagsslipp fra Kongsbergjazz

Tre nye artister annonseres til lørdagen på Kongsberg Jazzfestival. Susanna kommer med sitt Baudelaire-prosjekt med samtidsorkesteret Oslo Sinfonietta, Per Zanussi presenterer sin splitter nye kvartett, og Ingrid Olava gjester poesioasen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev