Nyheter

Store jazzproduksjoner til Innlandet

På tampen av året spiller to store jazzorkestre opp på Brandbu og Hamar.

Ensemble Denada er Østlandets eget profesjonelle 13-musikanters jazzorkester. Sammen med Torun Eriksen stiller bandet topptrimmet og nykjemmet til lørdagskveldskonsert på Hadeland jazzforum 9. november. 

Denada og Eriksen har virkelig spilt land og strand i etterkant av premieren som fant sted på Kongsberg jazzfestival i 2017. Huset på Brandbu blir intet mindre enn stoppested nummer tjue på turnélista for denne konsertproduksjonen – og konsert nummer fire i Innlandet etter å ha besøkt regionens tre store jazzfestivaler; Anjazz på Hamar, Dølajazz på Lillehammer og Tynset jazzfestival. 

Eurojazz med någo attåt
Ensemble Denada og Torun Eriksen henter musikk og tekst fra Eriksens album «Grand White Silk». Eriksen står for regelrett utsøkte tekster hvor hun konfronterer hverdagslige, men eksistensielle spørsmål som alle med et snev av evne til innlevelse vil kjenne seg igjen i. Musikken hennes kombinerer elegant pop-estetikk med sløy gospeljazz, og på oppdrag fra Ensemble Denada har Erlend Skomsvoll koblet om låtene til vindskeive euro-jazzarrangementer, med tilsetning av både sørstatsdampende soul og en dæsj New Orleansk discogroove. Laget toppes med formidable solister, inkludert hedmarking Marius Haltli (trompet) og opplending Nils Andreas «Nilas» Grosås Granseth (trombone). 

Naturstridig trettiåtteåring
– Man kan gjerne se det som naturstridig å drive helårs jazz- og konsertformidling på bygda, forteller leder for Hadeland jazzforum, Kari Andersson, helårsarrangøren som i følge sikre kilder (Jazznyttbloggen Now’s the time) har tilhold i Østlandets vakreste område.

– Det er mange som med stor entusiasme og mange timers frivillig arbe’ har barka veden for oss, og lagt grunnlaget for at jazzklubben nå er inne i det 38. driftsåret. Vi bidrar til et mangfoldig kulturtilbud i regionen, og gjennom et godt samarbeid med andre lokale konsert- og kulturaktører skaper vi magiske møter mellom et trofast og nysgjerrig publikum og fantastiske utøvere og artister fra øverste nasjonale og internasjonale hylle.

Styreleder Andersson ser fram til å fylle Huset og scena på Brandbu med Ensemble Denada og Torun Eriksen 9. november, og benytter anledningen til å skryte av sesongens påfølgende utmerkede program; snø på pianoet med Bugge Wesseltoft  21. november og «Eftasjazz» med Kristin & Kvistum 7. desember. Ingen grunn til å bli hjemme, der altså.

Ungjazz på Gregers
Hamar jazzklubb fylte 30 år i oktober, og kan i likhet med helårsarrangøren på Hadeland skilte med et bredt og godt konserttilbud som presenterer både lokale, nasjonale og internasjonale toppnavn.  I desember står klubben for fullt ungjazz-innrykk på Gregers når tjue medlemmer fra Innlandet ungdomsjazzorkester avslutter årets siste helgeøving med søndagskonsert 8. desember kl 17.

Innlandet ungjazz er ett av Østnorsk jazzsenters fire regionale ungdomsjazzensembler, og drives i samarbeid med Innlandet musikkråd. Bandet består av tjue Innlandsmusikere i alderen 15 til 19 år. Årets besetning startet opp i august, og har allerede rukket å gjennomføre tre helgesamlinger med øving og jamming fra mårran til kveld, samt ikke minst å spille festival-gig på Dølajzz i oktober. 

Innlandet ungdomsjazzorkester med gjester, foto: Arnfinn Johnsen

Ungjazzen ledes av lillehamring og Ensemble Denada-musiker Nils Andreas «Nilas» Grosås Granseth, som tar med seg både egenskrevet materiale, standardlåter og én og anna populærmusikalsk perle til repertoaret. 

– Innlandet ungdomsjazzorkester er det eneste rene jazzorkesteret i regionen, forteller Nilas. – Her møtes den neste generasjonen jazz- og improvisasjonsmusikere. Hver enkelt er veldig god på sitt instrument, og når vi har øvingshelger jobber vi med å skape et felles sound og bygge vår egenart som ensemble. Repertoaret er spesielt tilpasset for besetningen, og til konserten på Gregers tar vi med plenty av god musikk i stort format, om enn sannsynligvis ikke julemusikk selv om vi spiller midt i adventstida, avslutter ungjazz-maestro Granseth.

 

  • Ensemble Denada og Torun Eriksen  – Hadeland jazzforum, Huset på Brandbu, lørdag 9. nov, konsertstart kl 19
  • Innlandet ungdomsjazzorkester og Nilas Grosås Granseth – Hamar jazzklubb, Gregers, søndag 8. des, konsertstart kl 17

 

Ensemble Denada og Torun Eriksen er aktuelle med albumet Live in Bremen på Jazzland records. Se også konsertopptak på NRK2.

 

Ensemble Denada og Innlandet ungdomsjazzorkester drives av Østnorsk jazzsenter med tilskudd fra Norsk kulturråd, Hedmark fylkeskommune og Oppland fylkeskommune. Takk!

Tekst: Østnorsk jazzsenter

Fra forsiden

Nyheter

Årets unge jazzmusikere 2024 er kåret

Det var Sondre Moshagen Lightning Trio som stakk av med seieren under Jazzintro-finalen på Moldejazz onsdag 17. juli. Komposisjoner av høy klasse med mye rytmisk autoritet, og med melodiske og harmoniske ideer som gir trioen en egenartet identitet, sier juryen blant annet i sin begrunnelse.

Moldejazz - dag 1

Fordeler og ulemper med store orkestre

FESTIVAL: Bill Frisell Trio møter Trondheimssolistene og Luftforsvarets Musikkorps, I Like To Sleep lager sitt drømme-jazzorkester og Christian McBride swinger seg gjennom praten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev