Nyhet

Jazz rett vest

På musikk- og bransjefestivalen Vill Vill Vest som åpner i Bergen torsdag, blir det jazz både i konsert- og seminarprogrammet.

Vill Vill Vest er en nasjonal musikk- og bransjefestival som har vært arrangert i Bergen hvert år siden 2016. I tillegg til over 90 konserter på 12 ulike scener over tre dager, arrangerer Vill Vill Vest en musikkonferanse med foredrag, panelsamtaler og møteplasser. Årets festival arrangeres 26. – 28. september.

Jazz-kveld
Vestnorsk jazzsenter har som tidligere år bidratt til å velge ut band til konsertprogrammet på Landmark fredag kveld. Til det som ofte omtales som «jazz-kvelden» på Vill Vill Vest, står tre band på plakaten: Bangkok Lingo, Billy Meier og Havene. Billy Meier omtaler sin musikk som spacejazz, og tidligere i år slapp de andrealbumet Sounds From Erra. Kvintetten har markert seg live med sin konseptuelle og tydelige visuelle profil. I kveldens andre kvintett, Bangkok Lingo, finner vi trommeslager fra Billy Meier, Ivar Myrset Asheim, i tillegg til medlemmer fra band som Fieh og Master Oogway. Musikken beskrives som energisk med sterke impulser fra 60-talls jazz og europeisk frijazz. Musikerne i det tredje bandet, Havene, har bakgrunn i Bergens jazz-miljø, men bryter ofte med den sjangerbetegnelsen. Havene beskrives som atmosfærisk, psykedelisk og rått, og sammen med produsent Matias Tellez har bandet perfeksjonert uttrykket sitt.

Bransjekonferanse
Konferanseprogrammet på Vill Vill Vest foregår på Litteraturhuset i Bergen. Der vil daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr, moderere panelsamtalen Psykisk helse – hva er det egentlig vi snakker om?. Forskning viser bl.a. en betydelig høyere utbredelse av søvnvansker, angst og depresjon hos musikere sammenlignet med andre yrkesgrupper.

– Jeg ser frem til en god samtale om et viktig og aktuelt tema. Det å være musiker er krevende på så mange måter, og som frilanser man står man mye alene uten sikkerhetsnett. Jeg håper vi med denne samtalen vil få fram behovene, se på hvilke konkrete tiltak som kan settes inn og ikke minst hvor ansvaret ligger, sier Bråtømyr.

Hvilke problemer er det som må løses og hvem har forutsetning for å løse dem, er spørsmål som stilles torsdag. I panelet sitter psykolog Jonas Vaag, nestleder i Creo, Christine Thomassen, og musikerne Kristoffer Lo og Terje Tranaas.

Klubbøkonomi, kjønnsbalanse og klimatiltak er blant andre tema i konferanseprogrammet.

Fra forsiden

Nyheter

Årets unge jazzmusikere kåres på Moldejazz

Noen av landets mest lovende, unge musikere møtes i Jazzintro-finalen under Moldejazz onsdag 17. juli. Fire band skal spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024, samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og et tilrettelagt mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev