Nyhet

Improfestival i nye omgivelser

Årets Blow Out-festival skilter med internasjonale navn som Barre Phillips og Peter Evans, Alexander von Schlippenbach i duo med norske Dag Magnus Narvesen, en skandinavisk supergruppe bestående av Sofia Jernberg, Mette Rasmussen, Vilde Alnæs og Inga Margrete Aas og mye mer.

Den tiende festivalen i rekka blir den første på Deichman Grunerløkka. Biblioteket, som gjenåpnet med nye scenemuligheter i vår, ligger beleilig og bare et steinkast unna det gamle åstedet Café Mir, som er under oppussing, om noen av de mange trofaste festivalgjengerne skulle finne på å skru på autopiloten på veien.
– Vi er spente på den nye scenen og vi gleder oss til å ta vare på og videreutvikle den intime og gode stemningen fra Mir, samtidig som vi får litt mer luft under taket og kan tilby nære konsertopplevelser til litt flere enn vi hadde plass til før, forteller festivalsjef Ståle Liavik Solberg, før han også kan meddele at de har huket inn sin faste bartender fra tiden på Mir til å bemanne den ambulerende baren, for å gjøre overgangen så smertefri som mulig.

For med unntak av den lille, men alikevel store endringen det er å flytte fra en scene til en annen, så kommer festivalen i 2019-utgaven til å holde seg til samme grunnstruktur som foregående år. Festivalen programmeres av trommeslagerne Paal Nilssen-Love og Ståle Liavik Solberg og det blir fire kvelder med fire sett med musikk, samt to gratiskonserter på den knøttlille bokhandelen Cappelens Forslag i Bernt Ankers gate. Den improviserte og frie jazzen står i sentrum, og åpner for krumspring i alle retninger. Hver kveld er nøye komponert og presenterer konserter med musikere som møter hverandre for første gang, grupper som har spilt sammen lenge og som vanlig en og annen levende legende. Og apropos levende legender blir det også en samtale med bassisten Barre Phillips under Jazznytt18-fanen før konsertene på fredagen.

– Vi føler vi har fått til et veldig sterkt program med en blanding av internasjonale stjerner som Peter Evans og Barre Phillips, Sophie Agnell og Die Enttäushung (Axel Dörner/ Rudi Mahall/ Jan Roder/ Michael Griener) på den ene siden og yngre skandinaviske musikere som Laura Toxværd, Kasper Værnes, Elsa Bergman og bandet Billy Meier, som avslutter festivalen med festkonsert på lørdagen, på den andre siden. Samtidig gleder vi oss til å oppleve og høre Nils Økland og Sigbjørn Apeland, som har en frisk og helt annen måte å tilnærme seg improvisasjon på. Vi har også satt sammen to duoer, Mette Rasmussen og Sofia Jernberg og Vilde & Inga, til en kvartett vi gleder oss stort til, forteller Solberg.

Festivalen markerer også starten på sesongen til konsertserien ved samme navn, som arrangeres annenhver tirsdag hele året på Kafé Hærverk. Konsertserien Blow Out mottok i år Norsk jazzforums pris for Årets Jazzklubb, og starter høsten den 27. august i samarbeid med improgitaristen Ketil Gutviks serie Gutvik Ukentlig. Da står kvartetten Maria Bertel / Florian Walter / Christian Medaas Svendsen / Ketil Gutvik og trioen Espen Reinertsen/ Christian Winther/ Anja Lauvdal på programmet.

Fra forsiden

Nyheter

Årets unge jazzmusikere 2024 er kåret

Det var Sondre Moshagen Lightning Trio som stakk av med seieren under Jazzintro-finalen på Moldejazz onsdag 17. juli. Komposisjoner av høy klasse med mye rytmisk autoritet, og med melodiske og harmoniske ideer som gir trioen en egenartet identitet, sier juryen blant annet i sin begrunnelse.

Moldejazz - dag 1

Fordeler og ulemper med store orkestre

FESTIVAL: Bill Frisell Trio møter Trondheimssolistene og Luftforsvarets Musikkorps, I Like To Sleep lager sitt drømme-jazzorkester og Christian McBride swinger seg gjennom praten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev