Nyhet

Stubøprisen til Roger Johansen

Trommeslageren og komponisten Roger Johansen fra Tverlandet utenfor Bodø, ble fredag 28. juni tildelt Stubøprisen 2019 under Nordnorsk Jazzforums 50-årsjubileum på Festspillene i Nord-Norge.

Stubøprisen er nordnorsk jazz´ høyeste utmerkelse, og prisen deles ut hvert annet år til en person som gjør eller har gjort en særlig innsats for jazzmiljøet i Nord-Norge. Idéen bak Thorgeir Stubøs minnefond er å hedre en stor jazzmusiker og samtidig stimulere nordnorsk kultur. Stubøprisen består av et diplom laget av kunstneren Karl Erik Harr og et stipend på kr. 25.000. Prisen deles i år ut for 16. gang.

Styret for Thorgeir Stubøs minnefond har følgende begrunnelse:
«Helt fra tidlige ungdomsår var Roger Johansen (46) jazzinteressert utenom det vanlige. Han er i dag en allsidig og jordnær trommeslager med hjerte i be bop-jazzen. Rogers trommespill svinger som et uvær – enten det er straight swing eller nobelt vispespill. Roger Johansens viktigste læremester har vært Ed Thigpen, Oscar Petersons trommeslager. Johansen har utviklet et vispespill som er sterkt etterspurt i internasjonal jazz. Han har blant annet spilt med Kenny Wheeler, Bernt Rosengren, Karin Krog og Ivar Antonsen. Han har ei høy stjerne i det nordiske jazzmiljøet og er en fortrukket trommeslager til den svenske stjerne-bassisten Hans Backenroth.

I 1994 ble Roger ansatt som landsdelsmusiker i Finnmark. Med Hammerfest som base startet han sitt første jazzband – trioen Voyage. I løpet av fem år gjennomførte Roger mange konserter og turnéer i inn- og utland med gjesteartister som Hector Bingert, Knut Riisnæs, Knut Kristiansen, Putte Wickman og Kevin Dean. Han turnerte også med nordnorske musikere som blant andre Marit Sandvik, Øystein Norvoll, Henning Gravrok og Konrad Kaspersen. Denne erfaringen bidro sterkt til å utvikle hans trommespill. Johansen har vært en viktig inspirator for jazzmiljøet i Finnmark og landsdelen for øvrig.

Roger Johansen er selvlært og sier følgende: «Å spille med de beste av de eldre jazzmusikerne som delte av sin kunnskap i turnébussen og på scener rundt om, var min jazzutdannelse.»

I 2000 flyttet Roger Johansen til Oslo. Her ble han raskt en av de viktigste frilanstrommeslagerne på hovedstadens jazzscener.

Hans første plateinnspilling var med sin trompetspillende bror Tore Johansen på albumet Windows (Gemini Records, 2002) og et helt Nord-Norsk ensemble. Siden har Roger medvirket på flere plateinnspillinger. I 2007 stiftet han og broren plateselskapet Inner Ear. Her realiserte Roger flere kritikerroste utgivelser med egen musikk i Roger Johansen Group (etabl. 2003). I bandet spiller blant andre Jon Eberson gitar, mens Marit Sandvik er vokalist. Bandlederen Roger Johansen står for komposisjoner, arrangementer, produksjon, han organiserer turnéer og får musikken ut i verden. I tillegg er han medlem av bandet Flight som har direkte referanse til Thorgeir Stubø.

Roger Johansen flyttet tilbake til Bodø i 2014 for å bli dirigent for Bodø Big Band. Under hans ledelse har bandet fått et musikalsk løft og er blitt invitert til festivaler og til jazzklubber rundt omkring i Nordland. I fem år har han vært et skikkelig aktivum for jazzmiljøet i Bodø. Våren 2019 har han også vært engasjert som musikalsk leder for Nordnorsk Ungdomsstorband.
Johansen er i dag sentral i det Nordnorske jazzmiljøet. Han ser de store linjene i musikkhistorien. Roger kjenner de nye talentene som er på vei opp – tar dem med inn i prosjekter og gir dem innføring i jazzens «krinkelkroker». Samtidig har Johansen god kontakt med – og drar med seg eldre utøvere inn i sine prosjekter. Slike generasjonsmøter skaper en musikalsk balanse som uten tvil kommuniserer godt med et kresent jazzpublikum.

Roger er en historieforteller av rang. Dette er beslektet med jazz – verbaljazz med andre ord. Johansens Instagram-konto heter «jazznissedeluxe». Her formidler Roger til nye generasjoner at han står støtt og dyrker den autentiske jazz-tradisjonen og dens verdier. Johansen har også evnen til å se seg selv i det store bildet, noe følgende sitat viser: «Når æ høre Al Foster, så vet æ ka æ har å gjøre resten av livet!».

Roger følger i høy grad i fotsporene til Thorgeir Stubø som i sin tid dro ut i verden, skaffet seg erfaring, for så å vende tilbake til Nord-Norge.
Roger Johansen er en verdige mottaker av Stubøprisen 2019.»

Minnefond
Da gitaristen Thorgeir Stubø fra Narvik døde i 1986, bare 43 år gammel, mistet jazzen en av sine fineste utøvere og tradisjonsbærere. Stubø bidro til for alvor å plassere Nord-Norge på jazzens verdenskart. Thorgeir Stubøs minnefond ble opprettet i 1987.

Tidligere prisvinnere er:
Saksofonisten Kjell Bartholsen (1989)
Saksofonisten Henning Gravrok (1991)
Vokalisten Marit Sandvik (1993)
Gitaristen Øystein Norvoll (1995)
Pianisten Jan Gunnar Hoff (1997)
Trommeslageren Trond Sverre Hansen (1999)
Bassisten Konrad Kaspersen (2001)
Trombonisten Øystein B. Blix (2003)
Trompeteren Tore Johansen (2005)
Gitaristen Hallgeir Pedersen (2007)
Trommeslageren Finn Sletten (2009)
Musikkjournalisten og forfatteren Jan Ditlev Hansen (2011)
Jazzmusikeren og organisatoren Tim Challman (2013)
Bassisten Oddmund J. Finnseth (2015)
Jazzgitaristen og komponisten Håvard Stubø (2017)

Fra forsiden

Nyhet

Premiere for Nordnorsk Jazzensemble

Rykende ferske Nordnorsk Jazzensemble får premiere i Vadsø 31. januar med et nyskrevet verk av Jakop Janssønn med tekster av Pål Moddi Knutsen. Ensemblet fortsetter på turné til Nordlysfestivalen i Tromsø, til Sortland og Bodø Jazz Open.

Meld deg på vårt nyhetsbrev