Nyhet

Gulljazz mottok Folkehelseprisen

Gulljazz er tildelt Folkehelseprisen 2019 av Nasjonalforeningen for folkehelsens fylkeslag i Oslo. Festivalen får prisen for sitt arbeid med å arrangere konserter for beboere og brukere av eldreinstitusjoner og sykehjem over hele landet.

Tirsdag 4. juni overrakte Oslo-ordfører Marianne Borgen Folkehelseprisen 2019 til festivalsjef Birgit Skogen.
– Veldig overraskende og veldig stas å motta denne prisen, sier Birgit Skogen, som startet opp Gulljazz i 2013.  – Jeg synes det var blodig urettferdig at de eldre ikke fikk ta del i festivallivet rundt om i landet. Kavlifondet var enige og jeg fikk stablet den første festivalen på beina i løpet av fem uker, forteller hun. Siden har Gulljazz gjennomført 16 festivaler i fem byer med totalt ca. 8000 publikummere.

Birgit Skogen er selv musiker og har jobbet som kulturinspirator og kulturleder i ulike deler av eldreomsorgen i Oslo siden årtusenskiftet. Hun etablert Gulljazz med et ønske om at beboere og brukere av eldreinstitusjoner skal få en reell mulighet til å ta del i festivallivet i Norge. Målgruppen er sykehjemsbeboere med familie og venner samt hjemmeboende eldre. Gulljazz arrangeres i tilknytning til de store jazzfestivalene som en omreisende endags-festival med fire konserter. Gulljazz har samarbeid med Jazzfest i Trondheim, Maijazz i Stavanger, Kongsberg Jazzfestival og Moldejazz med tilhørende kommuner.

«Mange av de som er her i dag har jo vært med på de fleste festivalene siden starten i 1961. Da var vi unge, men vi har samme gleden av jazzen nå som da. Dette er skikkelig morsomt!» – Beboer, Gulljazz i Molde 2017.

Gulljazz skal være en brobygger mellom helse- og omsorgsinstitusjoner og det etablerte kulturliv, og gjøre de eldres musikk tilgjengelig for dem på deres egne premisser.
– Gulljazz tar tak i samfunnsproblemet aldersdiskriminering, og et uutnyttet kulturpotensiale som kommunene alene ikke kan løse. Gjennom et samarbeid og et spleiselag mellom hoved-jazzfestival, kommune og privat næringsliv kan vi i Norge inkludere de eldre i kulturlivet på en positiv måte for alle parter, sier Birgit Skogen.

Les mer om Gulljazz her.
Les mer om Kongsberg Jazzfestivals Gulljazz-program her.

Fra forsiden

Blow Out: Ola Høyer & Anja Lauvdal Kasper Skullerud Værnes & Andreas Wildhagen - Kafé Hærverk, 2. juni 2020

Himmelsk syklubb

To duokonserter begeistret et sulteforet publikum på Blow Outs sommeråpning.

Meld deg på vårt nyhetsbrev