Nyhet

Gulljazz mottok Folkehelseprisen

Gulljazz er tildelt Folkehelseprisen 2019 av Nasjonalforeningen for folkehelsens fylkeslag i Oslo. Festivalen får prisen for sitt arbeid med å arrangere konserter for beboere og brukere av eldreinstitusjoner og sykehjem over hele landet.

Tirsdag 4. juni overrakte Oslo-ordfører Marianne Borgen Folkehelseprisen 2019 til festivalsjef Birgit Skogen.
– Veldig overraskende og veldig stas å motta denne prisen, sier Birgit Skogen, som startet opp Gulljazz i 2013.  – Jeg synes det var blodig urettferdig at de eldre ikke fikk ta del i festivallivet rundt om i landet. Kavlifondet var enige og jeg fikk stablet den første festivalen på beina i løpet av fem uker, forteller hun. Siden har Gulljazz gjennomført 16 festivaler i fem byer med totalt ca. 8000 publikummere.

Birgit Skogen er selv musiker og har jobbet som kulturinspirator og kulturleder i ulike deler av eldreomsorgen i Oslo siden årtusenskiftet. Hun etablert Gulljazz med et ønske om at beboere og brukere av eldreinstitusjoner skal få en reell mulighet til å ta del i festivallivet i Norge. Målgruppen er sykehjemsbeboere med familie og venner samt hjemmeboende eldre. Gulljazz arrangeres i tilknytning til de store jazzfestivalene som en omreisende endags-festival med fire konserter. Gulljazz har samarbeid med Jazzfest i Trondheim, Maijazz i Stavanger, Kongsberg Jazzfestival og Moldejazz med tilhørende kommuner.

«Mange av de som er her i dag har jo vært med på de fleste festivalene siden starten i 1961. Da var vi unge, men vi har samme gleden av jazzen nå som da. Dette er skikkelig morsomt!» – Beboer, Gulljazz i Molde 2017.

Gulljazz skal være en brobygger mellom helse- og omsorgsinstitusjoner og det etablerte kulturliv, og gjøre de eldres musikk tilgjengelig for dem på deres egne premisser.
– Gulljazz tar tak i samfunnsproblemet aldersdiskriminering, og et uutnyttet kulturpotensiale som kommunene alene ikke kan løse. Gjennom et samarbeid og et spleiselag mellom hoved-jazzfestival, kommune og privat næringsliv kan vi i Norge inkludere de eldre i kulturlivet på en positiv måte for alle parter, sier Birgit Skogen.

Les mer om Gulljazz her.
Les mer om Kongsberg Jazzfestivals Gulljazz-program her.

Fra forsiden

Nyhet

Tysk prestisjepris til Bendik Giske

Bendik Giske ble nylig kåret til årets artist under German Jazz Prize. En saksofonist og komponist som kontinuerlig flytter grensene, uttaler juryen i sin begrunnelse.

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Meld deg på vårt nyhetsbrev