Nyhet

Kongshaug tildelt Kongens Fortjenstmedalje

Lydtekniker Jan Erik Kongshaug ble søndag 20. januar hedret med Kongens Fortjenstmedalje.

Et førtitalls musikere og venner, deriblant Arild Andersen, Mathias Eick, Silje Nergaard, Bendik Hofseth og Helge Lien, overrasket Jan Erik Kongshaug med konsert og hyllest da han ble hedret med Kongens Fortjenstmedalje søndag ettermiddag.


Bendik Hofseth overrakte Fortjenstmedaljen til Kongshaug. Foto: Roar Vestad

Bak arrangementet stod Christer Falck, som også arrangerer en egen festival i mars til ære for landets ledende lydkunstner. Kongshaug-fan Falck fortalte i et intervju med Jazzinorge i fjor høst at han syntes det ble altfor lite oppstuss da lydteknikeren i fjor pensjonerte seg og solgte seg ut av Rainbow Studio, og at han da bestemte seg derfor å lage en egen hyllestfestival.
Kongshaugfestivalen arrangeres over tre dager på Cosmopolite og Belleville i Oslo i mars. Seksten ECM-relaterte artister står på programmet, og det arrangeres blant annet seks seminarer hvor Kongshaugs virke belyses.

Lydguru Kongshaug
Kongens Fortjenstmedalje deles ut «som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.» Jan Erik Kongshaug, som fyller 75 år i år, er musiker og lydtekniker og startet opp legendariske Rainbow Studio i 1984. Han har vært lydtekniker på ca 4000 album, mer enn 700 av dem for ECM. Han har gitt ut to album med egen kvartett, og medvirket på en rekke andre med bl.a. Asmund Bjørken, Sven Nyhus og Frode Thingnæs.


Musikerkolleger samlet for å hylle Jan Erik Kongshaug. Foto: Roar Vestad

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Jazzjam House Rules

Tullkattesnutene tar med barn ut i verden, Audun Ellingsen knipser klingende jazzmynt, ferske videoer, bookingnyheter og konsertinntrykk pluss et Jazznytt-intervju med Amalie Dahl!

Nyhet

Tysk prestisjepris til Bendik Giske

Bendik Giske ble nylig kåret til årets artist under German Jazz Prize. En saksofonist og komponist som kontinuerlig flytter grensene, uttaler juryen i sin begrunnelse.

Meld deg på vårt nyhetsbrev