Nyhet

Kongshaug tildelt Kongens Fortjenstmedalje

Lydtekniker Jan Erik Kongshaug ble søndag 20. januar hedret med Kongens Fortjenstmedalje.

Et førtitalls musikere og venner, deriblant Arild Andersen, Mathias Eick, Silje Nergaard, Bendik Hofseth og Helge Lien, overrasket Jan Erik Kongshaug med konsert og hyllest da han ble hedret med Kongens Fortjenstmedalje søndag ettermiddag.


Bendik Hofseth overrakte Fortjenstmedaljen til Kongshaug. Foto: Roar Vestad

Bak arrangementet stod Christer Falck, som også arrangerer en egen festival i mars til ære for landets ledende lydkunstner. Kongshaug-fan Falck fortalte i et intervju med Jazzinorge i fjor høst at han syntes det ble altfor lite oppstuss da lydteknikeren i fjor pensjonerte seg og solgte seg ut av Rainbow Studio, og at han da bestemte seg derfor å lage en egen hyllestfestival.
Kongshaugfestivalen arrangeres over tre dager på Cosmopolite og Belleville i Oslo i mars. Seksten ECM-relaterte artister står på programmet, og det arrangeres blant annet seks seminarer hvor Kongshaugs virke belyses.

Lydguru Kongshaug
Kongens Fortjenstmedalje deles ut «som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.» Jan Erik Kongshaug, som fyller 75 år i år, er musiker og lydtekniker og startet opp legendariske Rainbow Studio i 1984. Han har vært lydtekniker på ca 4000 album, mer enn 700 av dem for ECM. Han har gitt ut to album med egen kvartett, og medvirket på en rekke andre med bl.a. Asmund Bjørken, Sven Nyhus og Frode Thingnæs.


Musikerkolleger samlet for å hylle Jan Erik Kongshaug. Foto: Roar Vestad

Fra forsiden

Nyhet

Håpar det ikkje lét som eit storband

Til OJKOS sin fjerde konsert er det trompetist Lyder Øvreås Røed som er huskomponist. Vi tok ein prat med Lyder på Victoria under den siste øvinga før konserten tysdag 26. februar.

Nyhet

Ni nye band klare for Jazzfest

Hildegunn Øiseth og Eldbjørg Raknes kommer til Jazzfest i Trondheim med hvert sitt bestillingsverk. Madeleine Peyroux og Beady Belle er blant andre Jazzfest-klare artister.

Meld deg på vårt nyhetsbrev