Nyhet

Gammleng-pris til Håkon Kornstad

Saksofonist, operasanger og komponist Håkon Kornstad mottok 5. november Rolf Gammleng-prisen. – En utforskende musiker, som aldri har fryktet å gå nye veier, sier fondets styre.

Fond for utøvende kunstnere utdelte i år åtte Rolf Gammleng-priser, syv priser på kr. 50 000 og en veteranpris på kr. 75 000. I tillegg til Kornstad mottok musikerne Tor Egil Kreken, Susanne Sundfør, Erlend Apneseth og Javid Afsari Rad pris samt skuespiller, manusforfatter og regissør Anne Marit Sæther og danser Pia Elton Hammer. Liv Glaser ble tildelt veteranprisen.
Saken fortsetter under bildet.

Prisvinnere, fra venstre: Pia Elton Hammer, Liv Glaser, Javid Afsari Rad, Håkon Kornstad, Andreas Milde (for Tor-Egil Kreken) og Anne Marit Sæther. Susanne Sundfør og Erlend Apneseth kunne ikke være tilstede under prisutdelingen. Foto: Vidar Ruud, NTB

Styret sier følgende om tildelingen til Håkon Kornstad:
«Håkon Kornstad er utdannet på jazzlinja i Trondheim, startet Wibutee i 1998 – hvor for øvrig Tor Egil Kreken var med – og Atomic i 2000. Han har samarbeidet med Bugge Wesseltoft, Anja Garbarek, Live Maria Roggen, Sidsel Endresen og Unni Løvlid – for å nevne noen få. Vår prisvinner har spilt jazz, i alle avskygninger – fra frijazz og avantgarde, til standardlåter. En utforskende musiker, som aldri har fryktet å gå nye veier. Hans instrumenter har vært saksofoner og noe han selv har kalt flutonett, en tverrfløyte påmontert klarinettmunnstykke. Elektronikk har ofte vært et hjelpemiddel.
I 2009, under et besøk i New York, ble han interessert i opera. Fra undervisning der, gikk veien til Operahøgskolen i Oslo. Uten at han la bort saksofonen. Resultatet ble to tenorer i en og samme person, Tenor Battle – vokal og tenorsaksofon. Nytt, uventet, høy kvalitet, – og med et stort publikum.»

Gammleng-prisen
Rolf Gammlengs pris til utøvende kunstnere ble opprettet ved Fond for utøvende kunstneres 25-års jubileum i 1982. Prisen fikk navn etter mannen som fikk opprettet fondet, Musikerforbundets Rolf Gammleng. Den gis til profesjonelle musikere og scenekunstnere for «fortjenstfull innsats ved grammofoninnspillinger og i sceniske konserter/forestillinger» som det heter i statuttene, eller for fantastisk innsats som utøver over tid – på litt mer moderne språk. Fondets styre velger prisvinnere fra innhentede forslag på kandidater fra utøverorganisasjoner og fonogramprodusenter i Norge.

Fra forsiden

S3L Quartet – Kampenjazz, Cafeteatret, 29. januar 2023

Bruser med helt nye fjær

Thomas Strønen inntar Kampenjazz med ferske komposisjoner og en nyklekt konstellasjon.

Now's the time

NTT: Subversive vibrasjoner

Heidi Kvelvane er tilbake fra Large Unit-tur i Etiopia og spiller trekkspill, Kjetil Jerve starter distroselskap og spiller med Akmee og Ebers er aktuell på alle kanter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev