Nyheter

Jazzintroduell på Maijazz

Bandene Shakai og Billy Meier spiller om finaleplass i Jazzintro 2018 når de møtes til duell på Maijazz i Stavanger 6. mai.

På Maijazz søndag 6. mai skal en ny finalist plukkes ut til årets Jazzintro. Det er to kvintetter som spiller om finaleplass denne gangen. Shakai og Billy Meier har begge lekenhet i det musikalske uttrykket med et åpent forhold til musikkens sjangernormer.
– Her må Maijazz-publikummet kjenne sin besøkelsestid. På Spor 5 får vi høre to band som viser spennende retninger i ny norsk jazz, sier Øyvind Skjerven Larsen, fagansvarlig i Norsk jazzforum og juryleder for Jazzintro.

Dette er den andre av fire innledende runder før finalen i Jazzintro finner sted i juli under Moldejazz. Der skal ett band kåres til Årets unge jazzmusikere 2018, og disse vil få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum i tillegg til Gramo-stipendet på 150 000 kroner. Nytt i år er at Talent Norge bidrar med kr. 200 000 til Jazzintro 2018.  Dette gir Norsk jazzforum en mulighet til å videreutvikle oppfølgingen av bandet som går til topps under Moldejazz, og legge til rette for en skreddersydd lansering av Årets Unge Jazzmusikere 2018.
Relling er allerede finaleklare etter delfinalen under Vossa Jazz. De tre siste finaleplassene avgjøres under MaiJazz, Nattjazz og Kongsberg jazzfestival.

Det er en fagjury bestående av profesjonelle jazzmusikere som på bakgrunn av innsendte søknader og demomateriale, har plukket ut alle åtte de deltakerbandene og som til slutt skal kåre en vinner. Juryen for Jazzintro 2018 består av bassist og Spellemann-nominerte Ellen Andrea Wang, saksofonistene Mette Rasmussen og Kjetil Møster samt pianist og Buddy-prisvinner fra 2013, Jan Gunnar Hoff.

Jazzintro et springbrett
Jazzintro har siden starten i 1998 vært veldig viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. – Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, forteller juryleder og fagansvarlig i Norsk jazzforum, Øyvind Skjerven Larsen, og nevner musikere som Mathias Eick, Stian Westerhus, Anja Lauvdal, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild. Blant tidligere vinnere er Monkey Plot, Albatrosh, Puma, In the Country, Urban Connection og Megalodon Collective.

Spilleliste Jazzintro 2018:
Vossa Jazz, 24. mars: Kjemilie og Relling (finaleklar)
Maijazz, 6. mai: Billy Meier og Shakai
Nattjazz, 30. mai: Lukas Zabulionis Group og Master Oogway
Kongsberg Jazzfestival, 5. juli: I LIKE TO SLEEP og Krilles Manjaro
Moldejazz, 18. juli: finale

Billy Meier
Henriette Eilertsen (Skotbu/Ski) – fløyte, synthesizer, Hans P. Kjorstad (Sør-Fron) – fele, Sander Eriksen Nordahl (Oslo) – gitar, Martin Morland (Hildrestanda, Sunnmøre) – bass, Ivar Myrset Asheim (Stavanger) – trommer, sample pad, sampler
Da Eduard Albert «Billy Meier» lanserte sine romfartsteorier på 70-tallet, ante han ikke at et ungt jazzband fra Norge skulle lage musikk i hans navn førti år senere. Fra å navngi låtene sine etter skikkelser fra sveitserens teorier, oppsto konseptet om å skape bandets eget musikkunivers i en fiktiv lydverden rundt ham. Billy Meier blander elementer fra jazz, spacerock, hiphop og psykedeliske lydlandskap, bundet sammen med en overordnet ufo-tematikk.
Billy Meier har vært et aktivt band i omtrent tre år og består av unge musikere med forskjellig bakgrunn og tilknytning til både jazz-, pop- og folkemusikkmiljøet i Norge. Musikerne møttes under utdanning ved jazzlinja ved Norges Musikkhøgskole, og er også aktive i en rekke andre prosjekter. Våren 2017 kom debutalbumet Introducing…Billy Meier ut på labelen Just For The Records.

Shakai
Eline Rafteseth (Vestnes) – kontrabass, Gabriela Garrubo (Hamar) – vokal, Martin Wright Thorsen (Skien) – trommer, Sondre Berg Abrahamsen (Skien) – gitar og Tancred Heyerdahl Husø (Bærum) – trompet
Shakai er japansk og betyr «offentlighet» eller «samfunn.» Shakais musikk er leken, fylt med humor, utfordrende og noen ganger veldig seriøs. Med utallige referanser, ulike og sterke meninger er bandets musikalske uttrykk i konstant utvikling. Musikken er variert og blandet, som en pose med Skittles. Noe for enhver smak. Våren 2016 var Shakai ett av fire band som fikk være med på turnéen «Framtida i Norsk Jazz», en turné organisert og finansiert av Midtnorsk, Østnorsk og Vestnorsk jazzsenter. Samme år spilte kvintetten på første utgave av Vill Vill Vest, og gikk kort tid etter i Duper Studio med den anerkjente produsenten Jørgen Træen og spilte inn sin debutplate, Skittles.

Fra forsiden

Nyhet

Ti nye fra Moldejazz

I siste programslipp fra Moldejazz finner vi størstedelen av programmet til Alexandraparken, to konserter i Domkirka og en Storyville-konsert.

Nyhet

Sært i Smeltehytta

Kongsberg Jazzfestival har programmet for årets Særingfest klart. Den mer eksperimentelle delen av festivalen byr i år på blant annet trioen SPACE, Phil Minton & Veryan Weston, Nicole Mitchell solo og Christian Wallumrød & Ingebrigt Håker Flaten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev