Nyhet

Nasjonal jazzscene feirer ti år i eget hus

På dagen, 23. april, ti år etter Nasjonal jazzscene flyttet inn i det gamle teatret Victoria i Oslos paradegate, står Joshua Redman, Arild Andersen, Bugge Wesseltoft og Per Oddvar Johansen sammen på scenen. Begivenheten gjentas kvelden etter, før jubileumsuka fortsetter med Avishai Cohen Quartet, Bjørn Alterhaug Quintet + Tanaka/Lea/Strønen, Skadedyr og Hedvig Mollestad Trio.

Til 10-årsdagen 23. april har Nasjonal jazzscene satt sammen et stjerneband med musikere som har spilt ofte på klubben: Joshua Redman, Arild Andersen, Bugge Wesseltoft og Per Oddvar Johansen.
– I jubileumsuka har vi et program som viser tverrsnittet av hva vi har vært og hvor vi vil: norsk og internasjonal musikk på ypperste nivå, på tvers av stilarter og generasjoner. På toppen av dette avslutter vi sesongen med Chick Corea & Trondheim Jazzorkester, Bill Frisell & Thomas Morgan, Cécile McLorin Salvant og Arild Andersen & TrondheimSolistene, forteller daglig leder i Nasjonal jazzscene, Jan Ole Otnæs.

En scene av internasjonal toppklasse
Det har skjedd mye på Victoria siden Nasjonal jazzscene etablerte scenen i april 2008, og Otnæs mener de har all grunn til å være fornøyde.
– Oslo regnes for tida som en av Europas viktigste byer for levende musikk, og på Victoria har vi klart å etablere en scene av internasjonal toppklasse for jazz og beslektet musikk. Nøkkelen til en slik suksess er et lokale der alle ser og hører godt, god infrastruktur med teknisk utstyr og instrumenter, og ikke minst en stab med kompetente, entusiastiske medarbeidere som sørger for at publikum og musikere føler seg hjemme, sier Otnæs. Nasjonal jazzscene har fått et trofast publikum av gjengangere og opplever at stadig nye kommer til, og klubben har siden etableringen arrangert ca 1600 konserter med totalt 190 000 publikummere.
På ti år har Nasjonal jazzscene bygd opp et rennomé på linje med de mest anerkjente klubbene i Europa, og de fleste av de viktigste musikerne på den internasjonale jazzscenen har Victoria på turnéruta si nå.
– Artister som Snarky Puppy, Cory Henry, Esperanza Spalding og Gregory Porter spiller hos oss tidlig i karrieren, og blir etter hvert for store for oss og går videre til større steder, mens andre, som Brad Mehldau, John Scofield og Bill Frisell, foretrekker den intime atmosfæren hos oss og kommer tilbake, sier Otnæs. I mai kan Victorias konsertpublikum oppleve en eksklusiv klubbkonsert med to giganter, Chick Corea & Trondheim Jazzorkester.

En arena for unge talent
Nasjonal jazzscene har siden etableringen hatt en målsetning om å være en arena for talent og musikere i alle aldre og alle sjangere. På Barnas Jazzscene møter vi unge talent som spiller på en stor scene for første gang. I konsertserien Uhørt! og under eksamenskonsertene for Norges Musikkhøgskole presenteres unge musikere som er i ferd med å starte en karriere. – Band og musikere som Hedvig Mollestad Trio, Pixel og Emilie Nicolas spilte tidlig på Uhørt! og har hatt flotte karrierer siden. Mette Henriette spilte sin eksamenskonsert  hos oss, for så å debutere med en dobbelt CD på ECM et par år etter, forteller Otnæs.

Konserter strømmes direkte
Nasjonal jazzscene har en egen YouTube-kanal hvor en rekke konserter strømmes direkte. Opptakene blir liggende ute i et etterhvert så rikholdig videoarkiv:

 

Fra forsiden

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Nyhet

Bestillingsverk fra Krogstad

Saksofonist Mona Krogstad vil formidle håp og ettertanke i bestillingsverket Serenity Now på Kongsberg Jazzfestival lørdag 6. juli.

Meld deg på vårt nyhetsbrev