Nyhet

Sjangermøter og nye verk på KongsbergJazz

Kongsberg Jazzfestival inviterer til konserten Clashes, i brytningsfeltet mellom klassisk musikk og jazz, hvor Erlend Skomsvoll har komponert ny musikk for Kongsberg-musikeren Ida Løvli Hidle. Gitaristen Hedvig Mollestad urframfører sitt verk 21:12.

Hva foregår inne i hjernen til en komponist mens han komponerer? Og hva skjer med oss når vi møter våre egne fordommer? Dette er temaer som utforskes i konserten «Clashes». På konserten får publikum høre to av Erlend Skomsvolls egne komposisjoner, blant annet et verk for soloakkordion og orkester, samt Skomsvolls versjoner av kjente Stravinskij-verker.
Erlend Skomsvoll er pianist, komponist og arrangør, kjent som primus motor i Come Shine og for sine samarbeid med Trondheim Jazzorkester og Chick Corea. Kongsbergs egen Ida Løvli Hidle er en fremragende akkordionist, som etter endte studier i København nå spiller over hele verden med toppmusikere i alt fra kammeropera til jazzorkesteret Skadedyr. Håkon Kornstad gjør oppsiktsvekkende karriere både som jazzsaksofonist og operasanger. Ensemble Allegria er blant landets fremste kammerensembler, og siden oppstarten for ti år siden har de begeistret kritikere og publikum med virtuost ensemblespill kombinert med en sterk, medrivende spilleglede.

– Summen av alle disse kunstneriske kreftene blir et spennende møte i brytningsfeltet mellom jazz og klassisk. Vi har jobbet lenge med å kunne presentere dette prosjektet på Kongsberg Jazzfestival, og er glade for at det nå endelig lot seg gjøre, sier festivalsjef Kai Gustavsen.

Ny musikk fra Hedvig Mollestad
Verket 21:12 ble skrevet av Mollestad, opprinnelig for solo gitar, og var bestilt til maleren Ørnulf Opdahl utstilling Vintersolverv i desember 2017. Opdahls kunstnerskap strekker seg over 50 år, men han er mest kjent for sine romantiske samtidstolkninger av den mektige naturen på Sunnmøre. Mollestad er hans sambygding, og verket 21:12 tar utgangspunkt både i Opdahls malerier, men like mye i hennes egne erfaringer med stemningene i den vestlandske naturen, med særlig fokus på lys og mørke, og overgangene og spillet mellom dem.

– Verket er nå utvidet og omformet til å kle et større format, og dette blir en urframføring der jeg har tatt med meg musikerne Ellen Brekken (bass), Marte Eberson (tangenter) og Axel Skalstad (trommer). Vi gleder oss, sier Hedvig Mollestad.

Fra forsiden

Meld deg på vårt nyhetsbrev