Nyhet

ByJazz vil gjøre jazzen mer tilgjengelig

Konsertserien ByJazz har ambisjoner om å øke interessen for jazzen med en kombinasjon av velkjente artister og unge fremadstormende norske musikere. Saksofonist Knut Riisnæs sesongåpner torsdag 15. februar på Kulturhuset i Oslo, og senere i vinter spiller blant andre Hayden Powell Trio (bildet).

ByJazz som startet opp i fjor høst er en «pop-up» konsertserie med en visjon om å styrke jazzens tilgjengelighet og å bygge et bredere jazzpublikum i Oslo. De opplever at det finnes et tomrom å fylle i jazz-Norge som i dag representeres av to sterke motpoler: tradisjonell jazz og “impro”-jazz. Anders Thorén, som selv er musiker, er initiativtager og produsent for konsertserien. Han forteller at et av hovedmålene er å gjøre jazzen mer tilgjengelig for publikum gjennom å presentere et program som legger vekt på jazz med sterke melodier og harmonisk nærvær.
– Så som jag ser det, så är jazzgenren smal nog i utgångspunkten och står idag inför större utmaningar än någonsin med den “genreeliminering” som pågår i streamingvärlden. Det behövs byggas en “ny” publik för att popularisera jazzen igen. Jazz kan vara komplicerat och svårlyssnat, så vi tror att det är viktigt att det också spelas den typen av jazz som kan bli en inkörsport för folk flest, och som kan stimulera till ny växt i hela jazzmiljön, forteller Thorén.
Saken fortsetter under bildet.

Initiativtager og produsent av ByJazz, Anders Thorén. (foto: Pierluca Taranta)

Flytter til Kulturhuset
Den første sesongen arrangerte de konserter på Bar Django på Grünerløkka, og Thorén forteller om bra respons og fulle hus. Denne sesongen flytter ByJazz til populære Kulturhuset ved Youngstorget.
– Uppmötet och intresset visade sig vara mycket starkt. BYJAZZ är ju en “pop-up” konsertserie och denna gång har vi “poppat-up” i fantastiska lokaler på Kulturhuset, mer specifikt på scenen Boksen. Kulturhuset ligger ju väldigt centralt och har goda kollektiva förbindelser så jag har stor tro och hopp om att det blir bra uppmöte, sier Thorén.
Han har fått med seg musiker Magnus Eide som co-produsent av konsertserien som sesongåpner 15. februar med Knut Riisnæs. I mars presenterer de Hayden Powell Trio og The Quiet Zone, i april spiller ísa og Tore Johansen, og mai kan by på Jerve / Thornton / Thorén Circumstances Trio og Espen Berg Trio. Slow is the New Fast og Kristoffer Eikrem spiller i juni før konsertsesongen avsluttes med platerelease for et av Thoréns egne band, Three.

Vil ha flere kvinner på programmet
Byjazz har fått kritikk på sosiale medier fordi det ikke står noen kvinnelige musikere på vårens program. Thoren synes det er trist.
– Det var aldrig vår intention att eliminera kvinnor från programmet. I utgångspunkten av vårprogrammet så hade vi 4 kvinnliga artister som alla skulle vara features. Men dessa blev avlysta av olika skäl. I all vår hast och stress för att få programmet på plats i tid så översåg vi helt att vi inte fått med någon kvinna, sier Thorén, og lover forbedring: – Detta lovar vi att förbättra inför hösten och vi hoppas att detta inte påverkar denna säsong. Ett annat viktigt mål med BYJAZZ är ju också att skapa fler arbetsplatser för jazzmusiker, både för kvinnor och män naturligtvis. Vår hänsikt är enbart god och vi hoppas att jazzmusiker ser det och väljer att stötta projektet. Det behövs fler ställen att spela jazz på i Oslo.

Mer om Byjazz og programmet her.

Fra forsiden

Nyhet

Tysk prestisjepris til Bendik Giske

Bendik Giske ble nylig kåret til årets artist under German Jazz Prize. En saksofonist og komponist som kontinuerlig flytter grensene, uttaler juryen i sin begrunnelse.

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Meld deg på vårt nyhetsbrev