Minneord

Halvard Kausland, til minne

Musikeren og organisasjonsmannen Halvard Kausland gikk bort 21. desember 73 år gammel etter en tids sykeleie.

Like før jul kom den triste beskjeden om at musikeren og organisasjonsmannen Halvard Kausland gikk bort etter en tids sykeleie.

Gitaristen og komponisten Halvard Kausland var aktiv i norsk jazz de siste fem tiårene. Han var medlem av Egil Kapstads kvartett, Magni Wentzels kvartett, Einar Iversens trio og Kjell Karlsens Orkester, og har spilt med blant andre Bjarne Nerem, Atle Hammer, Grethe Kausland, Terje Venaas, Sigurd Jansen, Carsten Klouman, Ole Paus, Arild Andersen, Øystein Sunde, Per Asplin, Harald Gundhus, Hilde Hefte og Espen Rud. På turné og i festivalsammenheng hadde Kausland oppdrag sammen med internasjonale størrelser som Ben Webster, Art Farmer, Scott Hamilton og Monica Zetterlund.

Han ledet egne band som Halvard Kausland Kvartett, Halvard Kausland trio og Brunvoll/Kausland septett, og de senere årene ga Kausland ut flere album under eget navn, blant annet «Good Bait» med Hans Mathisen.  Kausland spilte inn to plater med sin kone, vokalisten Helle Brunvoll, «In Our House» i 2009 og «Latitude» i 2015, sistnevnte med Kongelige Norske Marines Musikkorps.

Parallelt med arbeidet som musiker gjorde Kausland karriere i kultur og samfunnsliv med en rekke lederstillinger. Kausland virket blant annet som fylkeskultursjef, fylkesdirektør for regional utvikling og fylkesrådmann i Vestfold fra 2000- 2007. Han hadde flere styreverv innenfor norsk kulturliv og offentlig sektor, og var blant annet styreleder for Norsk Musikkråd og for Brageteatret.

Halvard Kausland ble i 1997 første styreleder i Norsk jazzforum, etter sammenslåingen av Norsk Jazzforbund og Foreningen norske jazzmusikere, og hadde vervet i to perioder fram til 2001. Etableringen av Norsk jazzforum var en stor og krevende jobb, og Kauslands bakgrunn fra ledende stillinger i kulturlivet og hans brede kulturpolitiske bakgrunn, var svært verdifull i arbeidet med å samle hele det norske jazzmiljøet.  Styrken hans i denne viktige fasen var at han hadde stor tillit blant musikerne siden han ble oppfattet som en av deres egne, samtidig hadde han sterk kultur– og organisasjonsfaglig kompetanse som var viktig i oppstarten av Norsk jazzforum.

Vi minnes en dyktig jazzgitarist og en engasjert og kunnskapsrik jazzmann.
Hvil i fred.

Ingrid Brattset, styreleder Norsk jazzforum
Gry Bråtømyr, daglig leder Norsk jazzforum

Halvard Kausland begraves fra Horten kirke fredag 5. januar 2018.

Fra forsiden

Minneord

UKAS JAZZPROFIL: Petter Wettre

Petter Wettre tok med seg saksofonen og flyttet til Paris kun et par uker for koronarestriksjonene satte inn. Nye samarbeid og musikalske møter må vente, nå er det blogging, øving, trening og generelt venting som fyller dagene.

Minneord

Kongsberg Jazzfestival avlyser

Kongsberg Jazzfestival melder i dag at årets festival er avlyst. - Det er med tungt hjerte vi gjør dette, men styret har også et ansvar for å ta vare på festivalen, forvalte den godt og sikre dens fremtid. Vi kan ikke sette festivalen i en situasjon hvor vi med åpne øyne sender den inn i historiebøkene, sier styreleder Juel H. Rye.

Meld deg på vårt nyhetsbrev