Nyheter

Jazz på Kongsberg i vintermørket

I slutten av januar inviterer Glogerfestspillene i samarbeid med Jazz Evidence på Kongsberg, til konserter med Come Shine og Erlend Skomsvoll.

Glogerfestspillene 2018 vil hylle ordet og dens reise gjennom tid. Ordskiftet vises blant annet ved at sjangergrensene oppheves og i januar byr festspillene på både jazz og tango i vintermørket. I samarbeid med Jazz Evidence inviteres det til musikalsk lek under Come Shine konserten i Kongsberg kirke 24. januar. I tillegg vil årets fylkeskunstner Erlend Skomsvoll gi nye impulser til 300 år gamle toner i Musikkteateret 26. januar.

Drømmebandet for enhver jazzklubb
Årets tema er «ordskifte», og hva er vel da mer naturlig enn at jazzen inviteres med inn i den klassiske musikkfesten? Come Shine har vært en lysende stjerne på den norske jazzhimmelen de siste 20 årene. I anledning jubileet inviterer Glogerfestspillene og Jazz Evidence til konsert i Kongsberg kirke 24. januar. Jazz og kammermusikk har mye til felles, og under konserten i kirken vil også en og annen festspillartist inviteres med i den musikalske leken.
– Come Shine er et drømmeband for enhver jazzklubb, sier Tor Dalaker Lund i Jazz Evidence og fortsetter: – Få band i den rikholdige, norske bandfloraen makter å samle så mange lyttere med til dels svært forskjellige musikkpreferanser.Derfor er det naturlig for jazzklubben å samarbeide med Glogerfestspillene. Dette understrekes av at bandets pianist og arrangør, Erlend Skomsvoll, har beveget seg elegant på tvers av sjangergrenser. Det er mye på grunn av hans arrangementer at Come Shines nyutgaver av de gamle, kanskje litt utspilte, standardlåtene virker så nye og friske og totalrenoverte, avslutter han.

– Som kunstnerisk leder av Glogerfestspillene har jeg lenge søkt en mulighet til å få invitere jazzen med inn i den klassiske musikkfesten, sier kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke, og fortsetter: – Kongsberg jazzfestival er en av de flotteste festivaler som finnes, og jazzen har alltid stått sterkt i sølvbyen. Dessuten har kammermusikk og jazz har så utrolig mye til felles med sitt intime format, nærheten til publikum, årvåkenheten og spontaniteten som kreves både hos utøvere og lyttere. Vi lever i en tid hvor mange musikere med en sterk forankring i en gren, forsker og eksperimenterer i flere genre. Det er naturlig å ha litt fokus på akkurat det, i et år hvor festspilltemaet er «ordskifte», sier Gericke. Hun gleder seg voldsomt over samarbeidet med Jazz Evidence, og at Erlend Skomsvoll og Come Shine er en del av Glogerfestspillenes program for 2018.

Ordskifte som gir nye impulser til 300 år gamle toner
Erlend Skomsvoll er en allsidig mann innenfor jazzen som pianist, komponist og arrangør, og som primus motor i bandet Come Shine. Skomsvolls samarbeid med blant andre Trondheim Jazzorkester, Pat Metheny og Chick Corea, tilhører noe av det ypperste i nyere norsk jazzhistorie. I senere tid har Erlend lekt seg med ideer og tema fra den klassiske musikken. For dette mottok han Spellemannspris sammen med pianisten Christian Ihle Hadland, Jan Bjøranger og 1B1.
Erlend fikk arbeidsstipendet Årets fylkeskunstner fra Buskerud fylkeskommune i 2017. Med lunsjkonserten under Glogerfestspillene vil han kvittere for prisen. I Kongsberg Musikkteater 26. januar har Skomsvoll med seg cellisten Andreas Brantelid og deres ordskifte tar utgangspunkt i Johann Sebastian Bach. Vamper, pulserende passasjer eller dvelende klangflater gir nye impulser til 300 år gamle toner.

Fra forsiden

Soddjazz - 26. og 27. april 2024

Det er den Straumen

FESTIVAL: Dra til Inderøya og Soddjazz for en smak av en annen virkelighet.

Now's the time

NTT: Jazzjam House Rules

Tullkattesnutene tar med barn ut i verden, Audun Ellingsen knipser klingende jazzmynt, ferske videoer, bookingnyheter og konsertinntrykk pluss et Jazznytt-intervju med Amalie Dahl!

Meld deg på vårt nyhetsbrev