Nyheter

Toneff og Dobrogosz sitt mesterverk i ny utgave

«Fairytales», Radka Toneff og Steve Dobrogosz’ mesterverk, er Norges mestselgende jazzalbum og ble i 2011 kåret til tidenes beste norske album. Nå lanseres en ny og lydforbedret CD-utgave basert på originalopptakene, og vinylversjon er ventet i 2018.

Det var 100 norske musikere som kåret «Fairytales» til tidenes beste norske album i Morgenbladets avstemning i 2011. Albumet er Toneffs tredje og klart mest populære studioalbum, og en av de første norske digitalinnspillingene.  Den bemerkelsesverdige lydkvaliteten gjorde raskt «Fairytales» til et internasjonalt hi-fi-referansealbum, mens ultra-nærbildet av Radka Toneff og Steve Dobrogosz’ unikt samstemte duosamarbeid i mer enn tre tiår har inspirert så vel musikere som lyttere, og erobret en helt spesiell plass i tusenvis av menneskers musikalske hjerte.

Fredag 15. desember utgis en ny og lydforbedret utgave basert på originalopptakene (16 bit / 50.35 kHz) – Fairytales Original Master Edition – MQA. Utgaven er laget i nært samarbeid med lydekspertise fra MQA (Master Quality Authenticated), og for første gang blir det Spellemannpris-belønnede albumet gjort tilgjengelig som en Hybrid SACD. En hybrid SACD har to lag hvor det øverste er en vanlig CD som kan avspilles i alle CD-spillere og datamaskiner, mens det nederste laget er en SACD som følgelig bare virker i en dedikert SACD-spiller. Lossless digitalfiler vil også bli gjort tilgjengelige for nedlasting og i strømmetjenester som Tidal HiFi.

Ny utgave
Etter at forrige utgave ble trukket fra markedet før jul i 2015 på grunn av en pitchfeil, har det blitt lagt ned et stort arbeid med å lage en feilfri utgave som forholder seg svært respektfullt til originalopptaket. I prosessen med å lage den nye utgaven som nå foreligger ble det konstatert at alle CD-utgaver som har vært tilgjengelige i markedet så langt har hatt feil pitch/tonehøyde – i varierende grad. Albumet har nå vært utilgjengelig i fysisk format i nesten to år. Ventetiden har ikke vært forgjeves. Oppgraderingen av en allerede glimrende lydkvalitet bringer lytteren enda nærmere musikken slik den ble spilt og sunget i Grieghallen i februar 1982, da det makeløse kapitlet «Fairytales» ble skrevet inn i norsk musikkhistorie.

En påkostet ny LP-utgave er i produksjon og forventes utgitt i første halvdel av 2018. I april 2018 lanseres også ny-utgaven av albumet internasjonalt.

Produsert av Arild Andersen
Liner notes av Terje Mosnes
Teknisk team: Bob Stuart (MQA), Peter Craven (Algol/MQA)

Fra forsiden

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Nyhet

Bestillingsverk fra Krogstad

Saksofonist Mona Krogstad vil formidle håp og ettertanke i bestillingsverket Serenity Now på Kongsberg Jazzfestival lørdag 6. juli.

Meld deg på vårt nyhetsbrev