Nyheter

Norsk slipp fra Nattjazz

Fem norske band er klare for Nattjazz 2018: Nils Økland Band, Erlend Apneseth Trio, Skydive, Cortex og Petter Wettre.

Nattjazz slipper i dag fem store norske navn til neste års festival, inkludert to av Norges ledende felespillere i Nils Økland og Erlend Apneseth, supertrioen Skydive, avant-garde party musikk med Cortex og en helt egen hyllest til Michael Brecker fra Petter Wettre.
– Norsk jazz blir omtalt som noe av det mest spennende og nyskapende som er å finne på verdens jazzscener – disse fem artistene gir deg svaret på hvorfor, skriver festivalen i en pressemelding.

Nils Økland er en av Norges ledende felespillere, en fornyer av tradisjonell folkemusikk og brobygger til klassisk og moderne musikk. «…en albumhelhet der alle biter faller på plass rundt den ganske unike og stadig mer ruvende kunstneren Nils Økland, spellemannen/komponisten som for alvor er i ferd med å bli en egen sjanger, uansett om du hører ham med norske eller utenlandske ører.» skrev Terje Mosnes på Jazzinorge om albumet Lysning tidligere denne høsten. Nils Økland Band spiller på Nattjazz 26. mai.

Bassist Mats Eilertsen spiller med Nils Økland Band, men kommer til Nattjazz også med sin egen trio. Skydive-prosjektet til Eilertsen har hatt mange format gjennom årene, men ser nå ut til å ha funnet formen som trio. På Nattjazz 25. mai får vi høre Eilertsen sammen med gitarist Thomas T Dahl og den finske trommeslageren Olavi Louhivuori.

Erlend Apneseth er en av landets fremste unge felespillere. Han står med begge bena trygt plassert i norsk tradisjonsmusikk, men med klangene fra hardingfele og folkemusikken søker han inn i improvisasjonen. Underveis har Apneseth forsøkt å temme to notoriske bråkebøtter fra den bergenske undergrunnen, Hegg-Lunde (Building Instrument, Electric Eye) og Meidell (Krachmacher, Cakewalk), og sluttresultatet som Nattjazzpublikummet får høre 26. mai er langsomt, vakkert og unikt.

I 2017 var det 10 år sidan Michael Brecker døde. Han var en av de mest innflytelsesrike musikerne i sin generasjon, uavhengig av sjangar og instrument, og kanskje den viktigste saksofonisten siden John Coltrane. Brecker gikk bort før han fyllte seksti, men har etterlatt seg en enorm musikalsk arv.
På Nattjazz 1. juni har saksofonist Petter Wettre samlet et solid knippe norske musikere for å hylle Brecker. Wettre har med seg Hans Mathisen på gitar, Jørn Øien på tangenter, Daniel Franck på bass og Hermund Nygård på trommer.

Cortex spiller det som kan beskrives som energijazz, og med over to hundre livekonserter og fem album har bandet markert seg både i Norge og internasjonalt. Bandets feiret i år ti-årsjubileum nytt album, «Avant-Garde Party Music», på Clean Feed Records, og med turné i USA.
Terje Mosnes, Jazzinorge, skrev følgende om bandets foreløpig siste album: «…avantgarde eller ei handler dette om energifylt musikk med sterk, appellerende henvendelse, på et album som befester Cortex som en etter hvert knallsterk egenstemme i norsk og internasjonal jazz. Intet party med respekt for seg selv bør være den foruten.» Cortex spiller på Nattjazz 2. juni 2018.

Mer om Nattjazz-programmet her.

Fra forsiden

Nyheter

NTT: Spiller til fløyta går

Henriette Eilertsen solodebuterer på fløyte, Håvard Wiik anbefaler solopianofavoritter og Kafé Hærverks Vegard Heskestad er oppgitt over Kulturrådet.

I.P.A. – Victoria Nasjonal Jazzscene, 16. september 2021

Bandet som har alt

Kvintetten gjør deg iallfall grundig bortskjemt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev