Nyheter

Eirik Hegdal lager Tingingsverket

Musiker, arrangør og komponist Eirik Hegdal har fått æren av å lage Tingingsverket til Vossa Jazz 2018.

Trofaste vossajazzere har hørt Hegdal før, blant annet i «Rubicon», Mats Eilertsen sitt Tingingsverk til Vossa Jazz 2014, og Erlend Skomsvoll sitt Tingingsverk «Musikk» i 2002. Nå får Hegdal skrive sitt eget Tingingsverk.

– Jeg gleder meg noe fryktelig til dette! Å få skrive Tingingsverket til Vossa Jazz er noe jeg har drømt om – en sann ære, sier Hegdal i en pressemelding fra festivalen.

Verk med overordnet orkestral regi
Med seg til å framføre Tingingsverket 2018 har han han håndplukket et knippe musikere, flere av de med tilknyting til TJO, som Eivind Lønning og Ole Martin Vågan. Sistnevnte tok over for Hegdal som kunstnerisk leder for TJO i 2017. Nils-Olav Johansen er kjent for mange gjennom Farmers Market, og Mattias Ståhl og Jon Fält er blant de mest spennende jazzmusikerne fra nabolandet.

På dette tidspunktet er det bare komponisten selv som har en idé om hva publikum kan vente seg fra «den musikalske ballongen» under festivalen neste år. Noen få hint har festivalen likevel fått: Verket vil ha en overordnet orkestral regi, men samtidig gi rom for improvisasjon for hver enkelt av de virtuose musikalske individene på scenen. Musikken vil ha klare røtter i jazzhistorien, men vil være åpen for inntrykk fra nærliggende inspirasjonskilder.

– Musikaren og komponisten Eirik Hegdal skapar kunst på høgt nivå. Han har mykje erfaring som kunstnarisk leiar for Trondheim Jazzorkester, som komponist og utøvarar i eit uttal prosjekt. Eg gler meg veldig til å høyra hans verk som vert det 37. Tingingsverket i Vossa Jazz si snart 45 årige soga, sier festivalsjef Trude Storheim.

Imponerende musikalsk CV
Eirik Hegdal er en av de aller fremste jazzmusikerne i landet, både som utøver, komponist og arrangør, og har en imponerende musikalsk CV. Fra 2002 til 2016 var han kunstnerisk leder for Trondheim Jazzorkester (TJO), og var blant annet ansvarlig for samarbeidsprosjekter med jazzstorheter som Joshua Redman, Pat Metheny og Dave Holland. Alpaca Ensemble, Zanussi Five, Angles 9, En en en, Dingobats (som hadde sin første festivaljobb på Vossa Jazz i 1996) og Team Hegdal er et lite utvalg av band han har spilt med opp igjennom årene, og med sistnevnte vant Hegdal Spellemann i kategorien «beste jazzalbum» i 2015. I 2017 skrev Hegdal orkesterverket «Fables of the Late Early Bird» for Oslo-Filharmonien.

Medvirkende på Tingingsverket 2018:
Eirik Hegdal – saksofonar, klarinettar
Eivind Lønning – trompet, piccolotrompet
Mattias Ståhl – vibrafon, diverse
Nils Olav Johansen – gitar, banjo, vokal
Ole Morten Vågan – kontrabass
Jon Fält – trommer, perkusjon
Tor Breivik – lyddesign

Få med deg nye artistslipp hver dag fram mot jul i Voss Jazz’ Jolakalender.

Fra forsiden

Meld deg på vårt nyhetsbrev