Nyheter

Rypdal fyller 70

Gitarist og komponist, Terje Rypdal, fyller 70 år i dag, 23. august. Det markeres med to konserter på Nasjonal jazzscene til helgen og utgivelse av en hyllest-plate.

Bildet: Terje Rypdal på Moldejazz 2017 (foto: Terje Mosnes/Jazzinorge)

Terje Rypdal har siden 60-tallet satt sitt preg på norsk musikk og er én av de som virkelig brakte rock inn i jazzen. Fra starten med The Vanguards, solodebuten Bleak House i 1968, og ECM-årene som startet med slippet av Afric Pepperbird i 1970 sammen med Jan Garbarek, Arild Andersen and Jon Christensen. I 1985 kom albumet The Chaser, og samme år mottok Rypdal norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen. Med Skywards på slutten av 90-tallet startet samarbeidet med Ståle Storløkken og Paolo Vinaccia, og i 2009 skrev han musikk for Bergen Big Band i prosjektet Crime Scene. Lista over utgivelser og musikalske samarbeid er lang, og dette er er bare en liten del av hva gitaristen og komponisten har gjort gjennom en over femti år lang karriere. Rypdal er svært anerkjent også internasjonalt, og gitarist Hedvig Mollestad, som bidrar på den kommende hyllest-plata, sier til NTB at det Rypdal har stått for som elgitarist i en jazzaktig sfære, er like stort i det feltet som Jimi Hendrix er i sitt.

Hylles på plate
På albumet «Sky Music», som slippes fredag 25. august, hylles Rypdal av en rekke norsk og internasjonale musikere. Initiativet kom fra den amerikanske gitaristen og Rypdal-fan, Henry Kaiser, som har satt sammen et all star-band med keyboardist Ståle Storløkken (Elephant9, Supersilent), bassist Ingebrigt Håker Flaten (Scorch Trio, The Thing), trommeslager Gard Nilssen (Bushman´s Revenge) og gitaristene Even H. Hermansen (Bushman´s Revenge) og Hedvig Mollestad samt den finske gitaristen Raoul Björkenheim (Scorch Trio) og svenske gitaristen Reine Fiske (Dungen). Kaiser har produsert og spiller også selv.  I tillegg har Hans Magnus Ryan (Motorpsycho), Erik Friedlander, Jim O’Rourke, Bill Frisell, Nels Cline og David Torn bidratt.
Albumet, som utgis av Rune Grammofon, slippes også på vinyl med ekstraspor som ikke kom med på den opprinnelige utgivelsen.

Utsolgte konserter
Fredag 25. og lørdag 26. august spiller Terje Rypdal på Nasjonal jazzscene i Oslo. Fredag har han med seg Ståle Storløkken, Palle Mikkelborg og Pål Thowsen. Disse fire er Terje Rypdal Conspiracy, i fredagsversjon, som med utgangspunkt i eldre materiale, hovedsakelig fra Chasers- og Odyssey-perioden, skal revitaliserer historien til noe nytt, og starten på en ny æra. Lørdagsversjonen av Terje Rypdal Conspiracy består av bassist Nicolai Eilertsen i tillegg til Storløkken, Thowsen og Rypdal selv.
Begge konsertene er usolgt, men Rypdal-fans kan glede seg over at konserten lørdag strømmes direkte på Nasjonal jazzscenes YouTube-kanal.

Fra forsiden

Nyheter

Premierer i kø på Kongsberg Jazzweekend

Håkon Kornstad og Oslo jazzensemble har premiere på verket Mid-Atlantic, Martin Horntveth har urframføring på sitt nye bestillingsverk og Arild Andersen har satt sammen et nytt band i anledning sin 75-årsdag under Kongsberg Jazzweekend i november.

Meld deg på vårt nyhetsbrev