Nyheter

Festivalklare Tromsø

Bugge Wesseltofts New Conception of Jazz (bildet) åpner Tromsø Jazzfestival torsdag 10. august. Jan Garbarek Group, Helge Lien Trio, Rohey og Ellen Andrea Wang er blant andre som spiller i den arktiske hovedstaden i løpet av festivalens fire dager.

pressefoto: Anne Valeur

Etter en liten kick off med Sanem Kalfa & George Dimitru onsdag, kjører Tromsø Jazzfestival for alvor i gang torsdag 10. august.  Bugge Wesseltoft og hans New Conception of Jazz står for den offisielle åpningskonserten i kulturhusets storsal torsdag. Festivalen byr på et godt program med både norske og internasjonale band, og i år som i fjor vil festivalen være synlig over store deler av sentrum på kjente konsertscener som Kulturhuset i Tromsø, Studenthuset Driv og Verdensteatret.

Suksessfull relansering i fjor
Festivalen ble etablert i 2006 under navnet Barentsjazz – Tromsø Internasjonale Jazzfestival, og ble avholdt ni år på rad under dette navnet, sent på høsten når mørketiden slo inn over Nord-Norge, forteller festivalsjef Camilla Frantsen.
– Konkurransen med julebord, eksamenslesing og juleforberedelser ble imidlertid for stor, og styret besluttet derfor å endre konseptet til festivalen, sier Frantsen. I 2016 hadde festivalen 10års-jubileum og feiret med en suksessfull relansering med nytt navn, nytt tidsrom og ny profil.
– Vi smalt til med spektakulære utendørskonserter og nye og spennende venues, og hadde stor bredde i programmet. Besøkstallet ble femdoblet og vi hadde en betydelig økning i billettinntekter, sier Frantsen, og fortsetter: – Tromsøværinger snakket om jazzfestivalen i lang tid etterpå – alt dette bekreftet at det var riktig med en konseptendring.

Festivalsjef Camilla Frantsen ser fram til festivalstart: - Det blir rett og slett helt sinnsykt fett på årets festival og vi gleder oss masse!  (foto: Tromsø Jazzfestival)
Festivalsjef Camilla Frantsen ser fram til festivalstart: – Det blir rett og slett helt sinnsykt fett på årets festival og vi gleder oss masse!
(foto: Tromsø Jazzfestival)

Nye scener
Tromsø Jazzfestival tar nå i bruk mer utradisjonelle scener som bakgården på Hildr og Bryggejentene i Ersfjorden samt noen pop up-konserter i naturskjønne omgivelser utenom det vanlige. Samarbeidet med Hildr Gastrobar startet i fjor da det ble arrangert bakgårdskonserter i Tromsøs eldste hage.
– Der hadde vi besøk av artister som Nils Petter Molvær og Ivan Ave og det ble helt spesiell stemning. Vi fortsetter med bakgårdskonserter i år også, og denne gangen er det R&B-kometen Rohey og traverne i Beady Belle som skal sørge for deilig bakgårdsstemning, sier Frantsen.

Garbarek avslutter festivalen
Festivalsjefen synes det er vanskelig å trekke fram enkelte konserter fra årets program hun ser spesielt fram til, men er veldig fornøyd med at Jan Garbarek Group kommer til Tromsø og avslutter årets festival: –  Det blir garantert en magisk opplevelse i selveste storsalen i Kulturhuset i Tromsø. Det er også ekstra stas at dette er den eneste konserten Jan Garbarek gjør i Norge i år, forteller Frantsen.
Hun trekker også fram frem et av de lokale bandene på årets program, Leagus, som festivalen er svært begeistret for. I tillegg til Leagus spiller flere spennende lokale artister. Tromsø Jazzfestival byr på konserter for publikum i alle aldre, og det blir barnekonsert med Klangbein og ungdomskonserter med Kiss The Tattoo og Sondre Kleven Quintet.
Les mer om Tromsø Jazzfestival og se hele programmet her.

Fra forsiden

Nyheter

Sterk jazzhøst i Molde

Storyville Jazz Club i Molde åpner konsertsesongen med Transatlantic Express torsdag 21. september. Marius Neset Quintet, Kristin Asbjørnsen og Joshua Redman & Ola Kvernberg er blant andre høydepunkter i høst.

Meld deg på vårt nyhetsbrev