Nyheter

Nordisk showcase på OsloJazz

Tolv band fra de nordiske landene er klare for Oslo Jazzfestivals talentprogram, Nordisk Showcase.

På bildet over: Juno (pressefoto)

Talentprogrammet Nordisk Showcase er Oslo Jazzfestivals tilbud til unge talentfulle band og musikkstudenter innen rytmisk musikk. Fra 2017 styrkes satsingen gjennom bidrag fra Talent Norge og Bergesenstiftelsen. Nå er tolv band med totalt over 60 musikere klare.

– Nordisk Showcase er en av få arenaer i Norden der nye talenter innen jazz både kan få vist seg frem og videreutviklet sitt talent med mesterklasser ledet av etablerte jazzmusikere. Satsingen har siden 2015 vært begrenset til seks band med omtrent 25 musikere per år. Samtidig har satsingen raskt etablert seg som et attraktivt konsept for unge jazztalenter, sier festivalsjef Edvard Askeland, og fortsetter: – Antallet bandsøknader økte betraktelig fra 43 i 2015 til 89 søknader i 2016 og i år mottok vi over 90 søknader. Bidraget fra Bergesenstiftelsen og Talent Norge gjør at vi i år kan presentere hele 12 spennende nye band med totalt 62 unge talenter, sier Askeland.

Årets band er: JUNO (Norge), Calle Stenman Kvintett (Sverige), Master Oogway (Norge), trioen Christian Balvig, Frederik Bülow, Adrian Christensen (Danmark), Odd Frank (Sverige), Signe (Finland), Jazzkorpsensemblet (Norge), Visit Finland (Danmark og Finland), I Was Before (Norge), Juniper Tree (Sverige), Beloveds (Sverige). I tillegg presenteres INIT. fra Sør Afrika.

Styrket talentsatsing
– Vi er glade for å kunne bidra til en styrking av talentsatsingen til Oslo Jazzfestival, sier daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad.
– Nordisk Showcase bygger på et ønske og behov hos nyutdannede, unge jazzmusikerne om utviklingsmuligheter og nettverksbygging. Gjennom bidraget fra oss og fra Bergesenstiftelsen styrkes og utvides nå satsingen slik at flere unge talenter får etablert kontakt med bransjen og tilført verdifull kompetanse i en avgjørende fase av karrieren. Vi håper at talentsatsingen vil føre til økt engasjement omkring jazz og improvisert musikk blant unge, noe som er viktig for rekrutteringen og utbredelsen av sjangeren, sier Mediaas Jørstad.
Av tidligere deltakere på Nordisk Showcase kan Rohey trekkes frem. De deltok på Nordisk Showcase i 2015 og er i år aktuelle med et internasjonalt kritikerrost debutalbum og er et av Oslo Jazzfestivals headlinernavn.

Fra marmorsal til fengselskonsert
I løpet av festivalen introduseres talentene for festivalens artister, internasjonale jazzjournalister og bransjefolk. De deltar i mesterklasser og bransjekurs med ulike temaer, spiller egne konserter og varmer opp for andre artister.
I tillegg samarbeider festivalen med Oslo Fengsel, noe som innebærer at musikerne i Nordisk Showcase arrangerer en minifestival i luftegården på rusavvenningstilbudet Stifinner’n og inne ved cellene i fengselet.
Nordisk Showcase pågår under festivalen og er innrettet mot musikere i alderen 20 til 30 år som studerer eller nylig er ferdige med en bachelor- eller mastergrad innen rytmisk musikk. Oslo Jazzfestivals programråd står for utvelgelsen av bandene. Norges musikkhøgskole er en hovedsamarbeidspartner i satsingen, i samarbeid med NTNU og et nettverk av høgskoler i Norge og Norden som synliggjør Nordisk Showcase i sine respektive land.

Fra forsiden

Nyheter

Jazzknappleik

Paal Nilssen-Love og Jens Borge har trommet sammen hele 18 improvisasjonsmusikere fra Vestlandet til en todagers festival midt i august. Festivalen begynner i Stavanger og slutter i Bergen.

Nyheter

Festivalklare i Haugesund

Onsdag starter årets Sildajazz, og nærmere 40 arrangementer og konserter vil gå av stabelen i løpet av fem tettpakkede dager.

Meld deg på vårt nyhetsbrev