Nyheter

Trond Mohn med penger til Nattjazz

Trond Mohn gir 1 million kroner til Nattjazz. Årets festival er godt i gang på USF Verftet i Bergen, og varer til søndag 4. juni.

Midlene fra Trond Mohn gir spillerom til å jobbe målrettet med festivalens etablerte satsingsområder, samt å markere Nattjazz sterkere internasjonalt.
– Vi ønsker å øke andelen nyskrevet musikk og bestillingsverk ytterligere, og fokusere på en bredere satsing på talentutvikling. Vi har allerede velfungerende konsept som Jazz i sikte, Jazzintro og Griegakademiets eksamenskonserter. Nå kan vi videreutvikle disse og jobbe frem nye sammen med gode samarbeidspartnere og eksisterende sponsorer, sier festivalsjef Jon Skjerdal i en pressemelding.

Pengegaven vil også styrke festivalens økonomi, som etter noen år med sponsortørke og økende utgifter til festivaldriften har vært utfordrende. Offentlig støtte til festivaler har ikke holdt følge med prisutviklingen og profesjonaliseringen av konsertmarkedet. Noe som har resultert i at den offentlige andelen av driftstøtten har hatt en realnedgang gjennom flere år.
Tidligere i år fikk Nattjazz også gave fra Grieg Foundation til Bajazz-konserter på festivalen.
– Det betyr mye for en kulturaktør som Nattjazz at private krefter velger å satse på vårt felt, en tilleggsgevinst er også at gaveforsterkningsordningen fra Kulturdepartementet øker bidraget med 25 prosent, sier festivalsjefen.

Den 45. utgaven av Nattjazz er vel i gang
På årets festival er satsingen på nye musikalske samarbeid og bestillingsverk høyst tilstede. Lørdag 27. mai var det urpremiere på Erlend Skomsvolls nyskrevne verk for Bergen Big Band, «Lyden av Bergen». Dagen etter fikk de lovende musikerne Svein Rikard Mathisen og Inge W. Breistein presentere ny musikk med prosjektet «Mutant».
– Nattjazz har vært inkubator for flere store musikalske suksesshistorier. Det var her Elephant9 og Supersilent gjorde sine første konserter, og Bugge Wesseltoft debuterte med New Conception of Jazz, forklarer Skjerdal.
I år er to av dem tilbake på festivalen. Bugge Wesseltoft har lagt verdenspremieren på sin nye pianotrio til Bergen, der han har fått med seg Dan Berglund og Magnus Öström fra Esbjörn Svensson Trio på scenen. Elephant 9 tok på sin side med seg en annen Nattjazz-legende på åpningsdagen, nemlig Terje Rypdal, som leverte det bejublede bestillingsverket Crime Scene i 2009.
Jazzfestivalens egne talenter er også sterkt representert; Miss Tati startet sin karriere som frivillig på kjøkkenet, denne uken slipper hun debutplate og er en av hovednavnene på programmet. Musikerne i Seven Impale har gått gatelangs med plakater og program for Nattjazz siden de ble gamle nok til å komme inn på festivalen, i år står de på scenen. Bergen Ungdomsstorband har også vært et fast innslag de siste årene, onsdag 31. mai spiller de sammen med Knut Kristiansen.

Nattjazz 2017 går over 10 dager på kulturhuset USF Verftet, og har over 50 konserter på programmet, der flere av artistene spiller i Bergen for første gang. Med en nesten en hel uke igjen er ca. 70% av billettbudsjettet solgt, og det ligger an til et godt resultat for årets festival.

pressemelding: Nattjazz
ill.foto: Nattjazz

Fra forsiden

S3L Quartet – Kampenjazz, Cafeteatret, 29. januar 2023

Bruser med helt nye fjær

Thomas Strønen inntar Kampenjazz med ferske komposisjoner og en nyklekt konstellasjon.

Now's the time

NTT: Subversive vibrasjoner

Heidi Kvelvane er tilbake fra Large Unit-tur i Etiopia og spiller trekkspill, Kjetil Jerve starter distroselskap og spiller med Akmee og Ebers er aktuell på alle kanter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev